- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.12.2017, 09:11)
- Liviu Dadacus
LEGILE JUSTIŢIEI | Comisia specială: Doar Inspecţia judiciară exercită acţiunea disciplinară în cazul magistraţilor/ Procurorul general anunţă că instituţia va sesiza CCR pentru a contesta modificările
Comisia specială pentru legile justiţiei continuă, marţi, dezbaterile privind propunerile de modificare a Legii 317/2004 privind CSM, urmând a se intra şi în dezbaterile referitoare la Inspecţia judiciară.
Urmărește
1372 afișări
UPDATE 16:35
Legile Justiţiei: Comisia revine şi respinge un amendament privind urmărirea penală a magistraţilor
Comisia specială pentru legile Justiţiei a revenit, marţi, asupra unui amendament adoptat anterior care prevedea că efectuarea "în continuare" a urmăririi penale a magistraţilor se poate dispune numai după încuviintarea Secţiei pentru judecători sau procurori din CSM şi l-a respins.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
Textul amendamentului admis iniţial şi ulterior respins este următorul: „Efectuarea în continuare a urmăririi penale fată de un judecător sau procuror pentru infracţiuni săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviintarea Secţiei pentru judecători sau procurori”.
Amendamentul a fost propus de CSM şi UNJR şi asumat de USR şi ALDE. Ulterior, atât USR cât şi ALDE au anunţat că renunţă la a-şi asuma amendamentul. Nemaifiind asumat de partide politice, amendamentul a fost "tăiat" practic din Raportul la lege.
Presa a relatat că acest amendament la Legea 317/2004 privind CSM adoptat iniţial ar fi conferit o "super-imunitate" magistraţilor.
UPDATE 13:41 Legile Justiţiei: Urmărirea penală a magistraţilor, numai după avizul secţiei din CSM
Comisia specială pentru Legile justiţiei a adoptat, marţi, un amendament la Legea 317/2004 privind CSM care prevede că efectuarea "în continuare" a urmăririi penale a magistraţilor se poate dispune numai după încuviintarea Secţiei pentru judecători sau procurori din CSM.
Textul amendamentului admis este următorul: „Efectuarea în continuare a urmăririi penale fată de un judecător sau procuror pentru infracţiuni săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviintarea Secţiei pentru judecători sau procurori”.
Amendamentul a fost propus de CSM şi UNJR.
Până în prezent era necesar aviz doar pentru măsurile preventive, respectiv reţinere şi arestare preventivă.
UPDATE 11.40 Legile Justiţiei: Doar Inspecţia judiciară exercită acţiunea disciplinară în cazul magistraţilor
Comisia specială pentru Legile justiţiei a admis, marţi, un amendament la Legea 317/2004 privind CSM care prevede că doar Inspecţia judiciară exercită acţiunea disciplinară în cazul magistraţilor, şi nu şi ministrul Justiţiei sau preşedintele ÎCCJ, cum prevede legea în prezent.
Textul amendamentului admis este următorul: „Acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de judecători, procurori şi magistraţi-asistenţi se exercită de Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar”.
Amendamentul a fost propus de CSM şi însuşit de USR şi ALDE.
În acest moment, textul legii în vigoare prevede că „acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de un judecător se exercită de Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar, de ministrul justiţiei sau de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.
UPDATE 9.42: Legile justiţiei: Cererile privind apărarea indepedenţei justiţiei se soluţionează de plenul CSM
Comisia specială pentru Legile Justiţiei a adoptat, marţi, un amendament la Legea 317/2004 privind CSM, la propunerea UNJR şi AMR, care prevede că cererile privind apărarea independenţei justiţiei în ansamblul său se soluţionează de către plenul CSM.
Textul amendamentului adoptat are următorul cuprins: „Secţiile corespunzătoare ale CSM au dreptul şi obligatia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenta sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea. De asemenea, secţiile corespunzătoare ale CSM apără reputatia profesională a judecătorilor şi procurorilor”.
Textul amendamentului continuă astfel: „Cererile privind apărarea indepedenţei justiţiei în ansamblul său se soluţionează de plenul CSM, după ce fieare secţie s-a pronunţat cu privire la cererea în cauză”.
La propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea, s-a adoptat înlocuirea sintagmei „sistemul judiciar”, aşa cum era în forma iniţială a amendametului propus, cu termenul „justiţie”, astfel încât "independenţa sistemului judiciar" a devenit "independenţa justiţiei".
UPDATE ora 9.42: Lazăr: Sesizarea CCR privind legile justiţiei, una dintre ideile noastre
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, la Parlament, că sesizarea Curţii Constituţionale privind legile justiţiei este una dintre variantele luate în calcul, precizând că încă analizează instrumentele juridice prin care pot acţiona.
"Este o situaţie sensibilă, pe care noi o analizăm pentru a vedea care sunt instrumentele juridice prin care vom acţiona mai departe, în zilele care urmează. Eu am precizat de multe ori că dacă cineva doreşte să modifice legile Justiţiei nu trebuie să o facă nici la o comisie specială, nici în procedură de urgenţă, fiindcă noi avem nevoie de legi în care să aibă încredere toţi românii. Avem nevoie de o Justiţie care să fie bine conturată, o Justiţie europeană", a declarat Augustin Lazăr.
Întrebat dacă ia în calcul sesizarea CCR privind legile justiţiei, procurorul general a răspuns: "E una dintre ideile noastre".
Modificările aduse legilor justiţiei în comisia specială parlamentară au stârnit nemulţumiri în rândul unei părţi a magistraţilor şi societăţii civile, având loc mai multe proteste.
Modificarea Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor a fost adoptată, luni, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 179 de voturi „pentru” şi 90 de voturi „împotrivă”.
Propunerea legislativă care modifică Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor a primit aviz favorabil din partea Comisiei speciale pentru legile justiţiei şi a fost votată doar pe articole săptămâna trecută, în aproximativ 11 ore de dezbateri în plen, în ciuda opoziţiei PNL şi USR.
Cea mai importantă modificare adoptată de deputaţi la textul actual al legii se referă la introducerea răspunderii magistraţilor.
În ceea ce priveşte organizarea judiciară, o altă prevedere contestată a fost cea legată de înfiinţarea unei secţii de investigare a magistraţilor.
UPDATE ora 9.42: Comisia pentru Legile justiţiei: Preşedintele Secţiei pentru Judecători este de drept preşedintele CSM
Comisia specială pentru Legile justiţiei a adoptat, marţi, un amendament la Legea 317/2004 privind CSM care prevede că preşedintele Secţiei pentru Judecători este de drept preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce implică faptul că preşedintele CSM nu va mai putea fi un procuror.
Textul integral al amendamentului adoptat este următorul:
„Preşedintele Secţiei pentru Judecători este de drept preşedintele Consiliului Superior al magistraturii şi este ales dintre membrii prevăzuţi la art. 4 pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit, de adunarea electivă din care fac parte membrii prevăzuţi la art. 3 lit. a)-c), după cum urmează:
a) judecătorii aleşi în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv 2 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 3 judecători de la curţile de apel, 2 judecători de la tribunal şi 2 judecători de la judecătorii
b) membrii de drept, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Ministrul Justiţiei
c) membrii desemnaţi, cei 2 reprezentanţi ai societăţii civile”.
Amendamentul a fost propus de ALDE şi de PSD.
Textul de lege aflat în acest moment în vigoare prevede că „Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia”.
Adoptarea acestui amendament implică faptul că preşedintele CSM va fi un judecător şi nu va mai putea fi un procuror.
Amendamentul a fost adoptat cu voturile PSD, ALDE şi UDMR.
Reprezentanţii PNL şi USR au criticat, luni, în Comisia specială privind legile justiţiei, intenţia PSD-ALDE de a modifica Legea 317/2004 privind CSM, arătând că încă nu e clar ce variantă referitoare la Inspecţia judiciară s-a propus, modificările fiind cunoscute pe ultima sută de metri.
Astfel, deputatul PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, a precizat, la dezbaterile generale, că nu există niciun fel de justificare ca PSD-ALDE să intre cu „bocancii” peste legile justiţiei.
„Patru mii de judecători v-au cerut să nu modificaţi această lege. Comisia Europeană v-a cerut să discutaţi cu Comisia de la Veneţia. CSM, aici de faţă, într-un mod destul de diplomatic, vă spune că proiectul este imperfect aşa cum este făcut. Când spun de patru mii de judecători, nu mă refer şi la cele două doamne de la UNJR, ca să fie clar. Astăzi auzim a treia variantă legată de această Inspecţie Judiciară”, a spus predoiu.
„A fost una în spusele domnului ministru Toader, alta desenată în cartotecile domnului Toader în 23 august, a treia o vedem astăzi în faţa dumneavoastră aici. Nu ştiu ce vom vota până la urmă şi ce variante veţi mai aduce. Este insuficient discutat acest proiect, este insuficient gândit din perspectiva efectelor. Nu există niciun fel de coerenţă cu privire la acest proiect, nu există nevoia de a interveni acum, în zilele acestea până la Crăciun, aşa cum v-aţi propus la ordinul ştim noi cui, nu există niciun fel de justificare ca să intraţi cu bocancii peste aceste legi ale Justiţiei”, a adăugat Predoiu.
Deputatul USR Stelian Ion a criticat, la rândul său, faptul că a primit ultima variantă a modificărilor ce se doresc a fi aduse legii abia vineri.
„Ultima variantă ne-aţi trimis-o vineri. Sunt chestiuni de detaliu foarte importante şi lucrurile acestea nu se fac în weekend, nu se fac aşa la o cafea, trebuie discutate foarte bine cu magistraţii, cu organizaţiile profesionale, cu CSM. Repet, propunerea ultimă pe care aţi inserat-o este trimisă abia vineri. Când se puteau consulta reprezentanţii CSM cu magistraţii? Sau când se puteau consulta reprezentanţii asociaţiilor profesionale cu membrii acestora?”, a spus Stelian Ion.
„Cred că e inadmisibil să se modifice lucruri atât de importante şi la capitole importante cum este Inspecţia Judiciară de pe o zi pe alta, într-un weekend în care probbail că s-a discutat într-un cerc foarte restrâns această variantă. Evident că o asemenea dezbatere nu există şi Curtea Constituţională va fi cea care va tranşa în final încălcarea acestor reguli de transparenţă şi procedurale”, a adăugat Stelian Ion.
Preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a admis, luni, că „marea spaimă” privind modificarea de către PSD-ALDE a legilor justiţiei constă în subordonarea Justiţiei prin Inspecţia judiciară, el precizând că această abordare este „total falsă”.
„(...) Asta era marea spaimă, că vom subordona Justiţia prin Inspecţia judiciară care va fi în subordinea ministrului Justiţiei. Total fals”, a spus Iordache.
„Inspecţia judiciară vrem să devină instituţie autonomă, dar modul în care sunt selectaţi judecătorii şi procurorii, cât şi numirea, revocarea procurorului şef, inspectorului şef şi inspectorului şef adjunct, să se facă de CSM prin INM. Mai transparent decât atât, a elimina politicul în tot ce înseamnă procedura de selecţie, în procedura de numire, de revocare, nu există”, a spus Iordache.
Comisia specială pentru legile justiţiei a adoptat, luni, un amendament la Legea 317/2004 care prevede că membrii CSM trebuie să aibă o vechime de cel puţin 7 ani în funcţia de judecător sau procuror şi să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.
„Membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din rândul judecătorilor şi procurorilor numiţi de Preşedintele României, cu o vechime în funcţia de judecător sau procuror de cel puţin 7 ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani”, se prevede în amendamentul adoptat luni de Comisie, la propunerea Guvernului.
Textul actual al legii în vigoare prevede că „membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din rândul judecătorilor şi procurorilor numiţi de Preşedintele României”.
Citeşte şi: Întâlnire între premierul Mihai Tudose şi vicepreşedintele Băncii Mondiale, pentru construcţia autostrăzii Ploieşti-Braşov
Citeşte şi: Băsescu: E o zonă riscantă în Legea privind Statutului magistraţilor făcută cu subtilitatea borşafului de meserie/ Nu e rolul unui preşedinte să se pună în fruntea protestelor
Citeşte şi: Propunerea lui Iordache de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, respinsă de Comisie
Citeşte şi: ALDE şi PMP, critici la adresa partidelor din OPOZIŢIE prezente la protestele de duminică: "Acţiune organizată pentru revenirea în politică a indecisului Dacian Cioloş"
Citeşte şi: Ludovic Orban, Dan Barna şi Dacian Cioloş au fost prezenţi la conferinţa organizaţiilor civice, pentru mesaj comun împotriva PSD-ALDE
Citeşte şi: Legile justiţiei | Comisia condusă de Florin Iordache a adoptat RAPORTUL privind organizarea judiciară, prin care se înfiinţează o secţie pentru infracţiuni în justiţie/ UPDATE: Controverse privind Inspecţia judiciară
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather au revizuit prognoza. Situație NEOBIȘNUITĂ în Capitală, la sfârșit de ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe