- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.10.2017, 09:11)
- Departamentul Politic
Video Liderii PSD au votat noii miniştri: Felix Stroe la Transporturi, Paul Stănescu la Dezvoltare şi Marius Nica la Fonduri Europene/ UPDATE: Tudose: Nu am discutat cu preşedintele Iohannis despre cele trei nominalizări. Nu am un plan B
Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat noii miniştri ai Guvernului fiind desemnaţi Felix Stroe la Ministerul Transporturilor, Paul Stănescu vicepremier şi ministrul al Dezvoltării Regionale şi Marius Nica, ministru delegat al Fondurilor Europene. Liderii PSD s-au reunit vineri, la ora 13.00, într-o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, după ce joi seara, după aproape şapte ore, social democraţii nu au mai dat vot pentru susţinerea faţă de cei trei miniştri care au anunţat că sunt dispuşi să demisioneze. Rovana Plumb (ministrul delegat pentru fonduri europene), Sevil Shhaideh (viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale) şi Răzvan Cuc (ministrul Transporturilor) au anunţat că vor demisiona din Guvern. De asemenea, astăzi a avut loc şi o discuţie în Coaliţie, pentru a lămuri situaţia lui Viorel Ilie, ministrul susţinut de ALDE, căruia premierul îi dorea demisia. Surse politice spun că ALDE nu renunţă însă la susţinerea lui Viorel Ilie.
Urmărește
10363 afișări
Noul ministru al Transporturilor, Felix Stroe, s-a născut în 25 decembrie 1955 în localitatea Valea Teancului din Buzău. A urmat cursurile Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanţa, iar apoi studiile Academiei de Înalte Studii Militare Bucureşti şi Facultatea de comandă. Între anii 1878 – 1991 a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare. Între 2000 şi 2003 a deţinut funcţia de viceprimar al oraşului Constanţa.
Postul de ministru al Fondurilor Europene va fi ocupat de Marius Nica. Acesta are 36 de ani şi a fost ministrul Fondurilor Europene în guvernul Ponta. Este un personaj crescut în umbra vicepreşedintelui PSD Rovana Plumb. Nica a absolvit Academia Naţională de Informaţii în 2003, cu specializarea jurnalism, comunicare şi psiho-sociologie comportamentală, apoi a lucrat până în 2008 ca ofiţer la MApN, unde analiza din punct de vedere al managementului riscurilor de incidente de securitate pe cei care doreau să se angajeze în MApN. A avut propria firmă, Holding Group Trading International SRL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Înlocuitorul lui Sevil Shhaideh în postul de vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale este senatorul Paul Stănescu. În vârstă de 60 de ani, Stănescu a absolvit în 1982 Facultatea de Agronomie de la Craiova şi până în 2008 a activat în sectorul agricol. În 2008 a fost ales preşedinte al CJ Olt, funcţie în care a fost reales în 2012. Din 2010, este liderul filialei PSD Olt, iar în 2013 a fost ales vicepreşedinte al partidului, fiind socotit unul dintre cei mai influenţi lideri din teritoriu ai partidului. În anul 2016, a fost ales în Senatul României, unde ocupă funcţia de chestor.
Mihai Tudose: Nu am discutat cu preşedintele Iohannis despre cele trei nominalizări pentru miniştri
Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, după şedinţa CEx al PSD, că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre cele trei propuneri pentru funcţia de ministru, el precizând nu are un plan B în cazul în care şeful statului va respinge aceste nominalizări.
Întrebat dacă a discutat cele trei propuneri de miniştri cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Tudose a răspuns: ”Nu încă. Cred că luni le voi înainta, că deja este vineri după prânz. Îl voi anunţa că vin propunerile şi să stabilim îmnptreună calendarul depunerii jurământului”.
”Nu există un plan B. Nu am plecat de la premisa că respinge propunerile”, a adăugat premierul.
Dragnea, despre votul din CExN: A fost unanimitate; doar Bănicioiu a fost împotriva lui Stănescu
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că membrii Comitetului Executiv au dat un vot unanim pentru noii miniştri, cu excepţia lui Nicolae Bănicioiu care s-a pronunţat împotriva propunerii ca Paul Stănescu să devină vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale.
”Am prezentat colegilor din CEx propunerile pentru miniştri. Pentru postul de vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Fonduri Europene - Paul Stănescu, senator. Pentru Ministerul Transporturilor pe dl. Felix Stroe, care este preşedintele organizaţiei PSD Constanţa şi director general la RAJA. Pentru ministru delegat pentru Fondurile Europene - Marius Nica”, a anunţat Liviu Dragnea.
El a precizat că ”a fost un vot în unanimitate, cu excepţia dlui Paul Stănescu, Nicolae Bănicioiu votând împotrivă”.
Cine ar putea prelua portofoliile de la Transporturi, Dezvoltare şi Fonduri Europene - surse
Social democraţii decid vineri, la ora 13.00, cine sunt înlocuitorii miniştrilor demisionari de la Dezvoltare, Transporturi şi Fonduri Europene, potrivit unor surse politice, vicepremierul Marcel Ciolacu urmând să preia atribuţiile lui Sevil Shhaideh.
Potrivit surselor politice, deputatul Gabriel Vlase, cel care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, ar urma să fie propus ministru al Transporturilor.
Gabriel Vlase este deputat şi deţine funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Din 2015, Gabriel Vlase a fost subprefect de Bacău şi doctor în ştiinţe militare la Academia Naţională de Informaţii.
Un alt nume vehiculat la Transporturi este cel al lui Felix Stroe, preşedinte PSD Constanţa.
Felix Stroe s-a născut în 25 decembrie 1955 în localitatea Valea Teancului din Buzău. A urmat cursurile Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanţa, iar apoi studiile Academiei de Înalte Studii Militare Bucureşti şi Facultatea de comandă. Între anii 1878 – 1991 a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare.
Între 2000 şi 2003 a deţinut funcţia de viceprimar al oraşului Constanţa.
Postul de ministru al Fondurilor Europene ar urma să fie ocupat de Marius Nica.
Marius Nica are 36 de ani şi a fost ministrul Fondurilor Europene în guvernul Ponta. Este un personaj crescut în umbra vicepreşedintelui PSD Rovana Plumb. Nica a absolvit Academia Naţională de Informaţii în 2003, cu specializarea jurnalism, comunicare şi psiho-sociologie comportamentală, apoi a lucrat până în 2008 ca ofiţer la MApN, unde analiza din punct de vedere al managementului riscurilor de incidente de securitate pe cei care doreau să se angajeze în MApN. A avut propria firmă, Holding Group Trading International SRL.
Din 2008 ajunge lângă Rovana Plumb, pe post de consilier europarlamentar, apoi din 2012 ca director de cabinet la Ministerul Mediului. Rămâne cu Rovana Plumb, ca secretar general adjunct al ministerului Mediului, apoi o urmează la Ministerul Muncii, între 2014 şi 2015, pe post de secretar de stat. Victor Ponta îl pune ministru în guvernul său.
Marius Nica a fost şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Loteriei Române, calitate pe care o menţionează în declaraţia de avere. În 2016, Dacian Cioloş îl menţine în Ministerul Fondurilor Europene, ca secretar general, pentru ca ulterior să fie consilier al premierului Sorin grindeanu şi ulterior al lui Mihai Tudose. Soţia sa, Sorina Nica, lucrează la SRI (UM 0472).
La Ministerul Dezvoltării, atribuţiile de ministru ar putea fi preluate de actualul vicepremier Marcel Ciolacu.
Deputatul PSD de Buzău, Marcel Ciolacu este în prezent vicepremier fără portofoliu şi a fost consilier onorific al premierului Victor Ponta şi secretar al Camerei Deputaţilor. Traseul său politic a pornit şi s-a dezvoltat în Buzău, alături de PSD, el ajungând pe rând viceprimar, apoi deputat. În urmă cu aproape 15 de ani, Ciolacu participa la o vânătoare de amploare, alături de omul de afaceri Omar Hayssam, un apropiat al liderilor PSD la acea vreme, şi de mai marii politici ai judeţului Buzău, printre care şi prefectul Ion Vasile, care avea să-şi vadă fiica răpită în Irak, câţiva ani mai târziu, cu concursul chiar al apropiatului său sirian.
Câţiva ani mai târziu, din poziţia de director al companiei municipale Urbis Serv, Ciolacu avea să semneze un contract ilegal şi supraevaluat cu 1,3 milioane de euro, cu firma unui alt membru marcant al cercului de putere PSD din Buzău – Dumitru Dobrică, faptă pentru care DNA Ploieşti a considerat însă că Ciolacu nu merită urmărit penal, precizează Gândul.info într-un material de la acea vreme.
Există însă şi o a doua variantă, aceea de numire în funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării a lui Paul Stănescu, liderul PSD Olt.
Rovana Plumb (ministrul delegat pentru fonduri europene), Sevil Shhaideh (viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale) şi Răzvan Cuc (ministrul Transporturilor) au anunţat că vor demisiona din Guvern, urmând ca şedinţa CEx PSD de vineri, ora 13.00, să decidă înlocuitorii.
UPDATE 12.40 Discuţiile PSD-ALDE s-au încheiat. ALDE nu renunţă la Viorel Ilie-surse
ALDE nu renunţă la susţinerea lui Viorel Ilie, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, spun surse politice. Acelaşi lucru a fost transmis şi liderilor PSD care au participat vineri dimineaţa la şedinţa de coaliţie.
Discuţiile PSD-ALDE au avut loc vineri, la ora 10.00, după ce miniştrii PSD, cu portofolii la Dezvoltare, Transporturi şi Fonduri Europene au decis să îşi dea demisia. Acelaşi lucru era aşteptat de către premier şi din partea lui Viorel Ilie (ALDE), dar partidul nu a renunţat la susţinerea sa.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, că partidul nu poate fi de acord cu o eventuală demisie a lui Viorel Ilie din Guvern întrucât acesta a primit deja sprijinul politic al ALDE, iar Senatului a respins cererea DNA care viza urmărirea sa penală.
”Nu putem fi de acord cu vreo propunere de demisie a lui Viorel Ilie pentru că i-am acordat sprijinul politic”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul şedinţei conducerii ALDE, referindu-se la decizia adoptată în urmă cu două săptămâni privind susţinerea în continuare a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, în pofida dosarului deschis de către DNA.
Tăriceanu a apreciat că este justificat argumentul lui Mihai Tudose privind remanierea unor miniştri din considerente de performanţă, dar l-a contestat pe cel privind problemele penale ale unor miniştri. ”Punctul de vedere al ALDE este foarte clar. Am găsit atâtea informaţii şi dovezi legate de abuzuri ale colegilor doamnei Kovesi încât ne întrebăm care este respectul pentru lege al acestei instituţii (...) DNA şi-a pierdut credibilitatea. Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României cum îi convine”, a declarat Tăriceanu.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a fost prezent, vineri, în studioul MEDIAFAX Live, pentru o discuţie pe larg despre situaţia României faţă cu angoasele Europei şi ale lumii, dar şi despre situaţia din PSD, alături de redactorul-şef al Mediafax, Indira Crasnea.
UPDATE 10:20 Coaliţia se reuneşte în şedinţă după deciziile din Comitetul Executiv Naţional al PSD
Coaliţia se reuneşte, la ora transmiterii ştirii, în şedinţă după ce joi seara, reuniţi în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD, social democraţii au anunţat demisiile miniştrilor Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc.
Vineri, liderii PSD se reunesc într-o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, la ora 13.00, pentru a decide înlocuitorii.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional de joi, că Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb nu au putut fi convinse să nu demisioneze din Guvern astfel că ”aproape toată lumea a plecat supărată”.
Liderul social-democraţilor a afirmat că toţi cei care au luat cuvântul la şedinţa CExN s-au pronunţat împotriva demisiei miniştrilor Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb şi că PSD nu trebuie să accepte ca deciziile guvernamentale să fie influenţate de instituţii fără atribuţii în această sferă.
”Toţi colegii au adus argumente ca cele două colege să nu plece din Guvern (...) După toate orele de discuţie şi încă una cu ele, separat, toată lumea le-a cerut să rămână în Guvern. La final şi-au menţionat decizia de a demisiona, că nu vor să pună sub semnul întrebării posibilitatea ca PSD să rămână la guvernare”, a spus Liviu Dragnea.
De asemenea, Liviu Dragnea a anunţat că şi Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, şi-a dat demisia.
”Aproape toată lumea a plecat supărată”, a mai spus Dragnea.
Potrivit unor surse politice, trei miniştri nu au renunţat la demisiile pe care s-au arătat dispuşi să le depună. Este vorba despre Rovana Plumb, Sevil Shhaideh şi Răzvan Cuc.
Potrivit surselor politice, în şedinţa de vineri se vor discuta înlocuitorii pentru cele patru portofolii.
Tudose: Sevil şi Rovana au venit cu demisiile imediat după apariţia dosarului
Premierul Mihai Tudose a declarat joi seara, după şedinţa Cex PSD că Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh au vrut să demisioneze imediat după apariţia anchetei DNA privind cazul Belina, dar la acea vreme le-a oprit ca să nu fie a nu semnal de degringoladă.
"Atât Sevil, cât şi Rovana au venit să îşi prezinte demisiile. Le-am oprit, l-am sunat pe Liviu şi am reuşit să le oprim tocmai pentru a nu fi un semnal de degringoladă, dar colegele au ajuns la limita răbdării, în special ministrul Sevil", a declarat premierul Mihai Tudose.
Premierul a afirmat că speră ca Sevil Shhaideh să accepte să rămână în aparatul guvernamental. Cât priveşte scandalul dintre premierul Tudose şi liderul PSD Liviu Dragnea, premierul a spus: "Nu a fost război. Nu a fost câştigator".
Rovana Plumb (ministrul delegat pentru fonduri europene), Sevil Shhaideh (viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale) şi Răzvan Cuc (ministrul Transporturilor) au anunţat că vor demisiona din Guvern, urmând ca şedinţa CEx PSD de vineri să decidă înlocuitorii.
Liderii coaliţiei guvernamentale se întâlnesc vineri; va fi discutată şi situaţia lui Viorel Ilie
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că vineri dimineaţă liderii coaliţiei guvernamentale se vor întruni în şedinţă pentru a discuta situaţia Guvernului, inclusiv cea a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.
Întrebat dacă Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul din partea ALDE, va fi remaniat, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a răspuns: ”Mâine avem coaliţie”.
Anterior, Liviu Dragnea a spus că vineri dimineaţă îl va suna pe liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. ”Să vedem când putem avea o coaliţie, să discutăm şi cu partenerii”, a adăugat Dragnea.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, că partidul nu poate fi de acord cu o eventuală demisie a lui Viorel Ilie din Guvern întrucât acesta a primit deja sprijinul politic al ALDE, iar Senatului a respins cererea DNA care viza urmărirea sa penală.
”Nu putem fi de acord cu vreo propunere de demisie a lui Viorel Ilie pentru că i-am acordat sprijinul politic”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul şedinţei conducerii ALDE, referindu-se la decizia adoptată în urmă cu două săptămâni privind susţinerea în continuare a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, în pofida dosarului deschis de către DNA.
Tăriceanu a apreciat că este justificat argumentul lui Mihai Tudose privind remanierea unor miniştri din considerente de performanţă, dar l-a contestat pe cel privind problemele penale ale unor miniştri. ”Punctul de vedere al ALDE este foarte clar. Am găsit atâtea informaţii şi dovezi legate de abuzuri ale colegilor doamnei Kovesi încât ne întrebăm care este respectul pentru lege al acestei instituţii (...) DNA şi-a pierdut credibilitatea. Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României cum îi convine”, a declarat Tăriceanu.
Citeşte şi: Liderii PSD au votat noii miniştri: Felix Stroe la Transporturi, Paul Stănescu la Dezvoltare şi Marius Nica la Fonduri Europene/ UPDATE: Tudose: Nu am discutat cu preşedintele Iohannis despre cele trei nominalizări. Nu am un plan B
Citeşte şi: Preşedintele Iohannis se întâlneşte, vineri, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe