- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Audierea miniştrilor propuşi de guvernul PSD-ALDE în Parlament/ Sevil Shhaideh, aviz pozitiv la Ministerul Dezvoltării/ Cei 26 de miniştri propuşi au primit aviz pozitiv
Miercuri sunt audiaţi în comisiile de specialitate din Parlament cei 26 de miniştri propuşi de guvernul PSD-ALDE. Tot astăzi, va fi dat votul de învestitură, iar ceremonia depunerii jurământului pentru membrii Guvernului va avea loc miercuri seară.
LIVE TEXT Audierea miniştrilor propuşi de guvernul PSD-ALDE în Parlament/ Teodor Meleşcanu, aviz pentru Ministerul Afacerilor Externe, Alexandru Petrescu, validat pentru Economie
UPDATE 14:18 Florin Iordache a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Justiţiei în Comisiile parlamentare de specialitate
UPDATE 14:07 Gabriel Petrea a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Consultării Publice
UPDATE 14:00 Viorel Ştefan, propus pentru funcţia de ministrul al Finanţelor Publice, a primit aviz pozitiv
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
UPDATE 13:51 Lia Olguţa Vasilescu, propusă la Muncă, a primit aviz favorabil
UPDATE 13:44 Florin Iordache, propus pentru portofoliul de la Ministerul Justiţiei, este audiat în Comisia Juridică a Parlamentului. Florin Iordache a fost preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.
UPDATE 13:40 Graţiela Gavrilescu a primit aviz favorabil cu majoritatea de voturi ale comisiilor, 26 pentru şi 10 împotrivă, pentru a ocupa funcţia de Ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.
UPDATE 13:14 Petre Daea, propus la Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a primit aviz pozitiv în urma unei audieri care a durat peste o oră
„Nu vin cu intenţii, vin să pun în aplicare un program aprobat de popor”, a declarat Daea. Acesta a dat asigurări că subvenţiile pentru fermieri vor fi plătite.
UPDATE 13:12 Pavel Năstase, propus la Ministrul Educaţiei Naţionale, a primit aviz pozitiv
Pavel Năstase, propunerea PSD pentru Ministerul Educaţiei, a primit aviz pozitiv de la comisia de specialitate, cu 22 de voturi pentru şi 10 împotrivă.
"Problema plagiatului va trebui reanalizată pentru că în comisia CNATDCU sunt specialişti din toate domeniile, deci nu ştiu cum ar putea analiza corect un doctorat de la ASE, de exemplu. Cred că ar trebui descentralizată această analiză, dar voi reanaliza situaţia împreună cu Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR). Cu privire la concursurile pentru directori, am primit chiar aseară o reclamaţie, dar nu pot să zic nimic în momentul acesta, trebuie să analizăm ce s-a întâmplat şi abia apoi vom decide ce se va face în continuare. Sunt de acord cu modificarea programei şi pentru elevi programa să fie una mai accesibilă, nu atât de încărcată cum este astăzi. Susţin că lucrarile de doctorat să fie publicate online, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) trebuie să puna la punct platforma în cel mult doi ani. Susţin învăţământul dual, nu toţi pot să promoveze bacalaureatul, aşa că voi încerca să dezvolt acest domeniu al şcolilor profesionale sau postliceale", a declarat Pavel Năstase răspunzând întrebărilor reprezentanţilor comisiei de specialitate.
Pavel Năstase, propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Educaţiei, este fost rector al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în prezent profesor universitar specializat în calcul şi cibernetică ecnomică, fiind printre cei mai bine plătiţi profesori din România.
UPDATE 13:08 Florian Bodog, propus ministru al Sănătăţii, a primit aviz pozitiv
Florian Bodog, propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a fost avizat de comisia de specialitate cu 16 voturi pentru, 9 împotrivă şi 2 abţineri. Bodog a ocupat mai multe funcţii în minister în ultimii şase ani.
Florian Bodog a ocupat funcţia de director al Direcţiei de Sănătate Publică şi de Control din cadrul Ministerului Sănătăţii din 2012 până în prezent, poziţie pe care a ocupat-o şi între 2010 - 2011, fiind şi secretar de stat în cadrul aceleiaşi instituţii pe probleme de sănătate publică şi relaţii internaţionale între 23 mai 2012 şi 19 decembrie 2012 şi director de cabinet din anul 2011 până în luna mai 2012. Este membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen din anul 2013.
A fost manager al Spitalului Clinic Judeţean Oradea între 2009 şi 2010 şi prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea între 2008 şi 2012. Din 2012 până în prezent, este decan al Facultăţii din Oradea.
Florian Bodog a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea în anul 1997, a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe medicale în 2001 şi a absolvit Cursul de Înalt Funcţionar Public în 2011.
Potrivit declaraţiei de avere, Florian Bodog deţine, împreună cu soţia sa, trei terenuri extravilane în judeţul Bihor, a căror suprafaţă totală este de peste 15.000 de metri pătraţi, un apartament în Oradea, o casă în Osorhei, judeţul Bihor şi o casă cu teren în Ungaria.
Florian Bodog conduce un autoturism Volkswagen Polo fabricat în anul 2005 şi are în conturi 593.000 de lei, peste 3.000 de euro, 545 de Yeni japonezi, acţiuni în valoare de 380 de lei şi un împrumut acordat în nume personal în valoare de 254.675 de lei.
Potrivit declaraţiei de avere, Florian Bodog a obţinut în utlimul an fiscal peste 60.000 de lei din indemnizaţia primită de la Senat şi peste 75.000 de lei din activitatea didactică în cadrul Universităţii din Oradea şi în Spitalul Clinic Judeţean Oradea, în timp ce soţia sa a obţinut peste 52.000 de lei din activitatea didactică. Familia Bodog a încasat din dobânzile la bănci în ultimul an fiscal peste 3.000 de lei.
Potritiv ebihoreanul.ro, Florin Bodog ar fi devenit profesor şi conducător de doctorate fără să fi semnat ca autor principal numărul minim de articole ştiinţifice.
UPDATE 13:05 Graţiela Gravrilescu, ministrul propus pentru Relaţia cu Parlamentul, este audiată de parlamentarii jurişti
UPDATE 13:00 Lia Olguţa Vasilescu, ministru desemnat pentru Muncă, este audiată în Comisia pentru Muncă
UPDATE 12:45 Sevil Shhaideh a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi al Fondurilor Europene. De asemenea, aceasta va fi şi vicepremier.
Ministrul propus pentru Dezvoltare Regională şi Administraţie Sevil Shhaideh a declarat miercuri că este necesară clarificarea răspunderii administrative la nivelul aparatului de specialitate, respectiv la nivelul aleşilor locali şi a demnitarilor, fapt care va face obiectul unui proiect de lege
„Am primit aviz pozitiv. Mergem la treabă”, a declarat Sevil Shhaideh.
"Trebuie clarificată răspunderea administrativă la nivelul competenţelor aparatului de specialitate, care lucrează, şi partea de ales local sau partea de demnitar", a precizat Shhaideh, după audierea şi avizarea sa favorabilă de către comisiile de specialitate din Parlament.
"Uitaţi-vă la o autorizaţie de construire, unde secretarul autorităţii administrativ teritoriale răspunde pentru legalitatea actului respectiv, arhitectul-şef răspunde pentru încadrarea în toate prevederile solicitate în certificatul de urmanism, PUG, PUZ, avize de mediu, primarul este singurul care astăzi răspunde în faţa legii dacă ceva este în neregulă cu această autorizaţie de construire. În acest sens se impune clarificarea competenţelor", a detaliat Shhaideh.
Întrebată cum se vor face aceste clarificări, Shhaideh a răspuns: "Prin proiect de lege, normal, discutat la nivelul comisiilor de specialitate din Parlament".
Întrebată dacă proiectul va veni de la guvern sau va reieşi din Parlament, Shhaideh a precizat: "În funcţie de dezbaterile pe care le vom avea la comisii, vom stabili această formulă".
Ea a mai spus că există elemente pe această tematică la care s-a lucrat deja şi care sunt publice pe site-ul MDRAP, la secţiunea privind strategia de reformă a administraţiei publice.
Sevil Shhaideh a fost avizată favorabil, miercuri, de comisiile parlamentare de specialitate, cu 28 de voturi "pentru" şi 11 voturi "împotrivă".
UPDATE 12:40 Viorel Ştefan, propus pentru a prelua conducerea Ministerului Finanţelor Publice, audiat în Comisia Pentru Buget. Vorel Ştefan a condus Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor.
UPDATE 12:29 Şerban-Constantin Valeca, propus pentru Ministerul Cercetării, avizat de comisia de specialitate
Şerban-Constantin Valeca, propus pentru Ministerul Cercetării, a primit aviz favoravil de la comisia de specialitate, cu 21 de voturi pentru şi 13 împotrivă, acesta propunând ca bugetul anual pentru cercetare să aibă un plus de 15% -30%.
Şerban-Constantin Valeca, propunerea PSD pentru Ministerul Cercetării, este preşedinte al filialei din Argeş a Partidului Social Democrat, se află la al treilea mandat de senator, fiind cunoscut în spaţiul public, în special, ca antrenor de karate.
La audieri, Valeca a declarat că vrea ca în calitate de ministru să facă o evaluare a institutelor de cercetare, astfel îmcât cele ineficiente să nu mai primească finanţare de la stat.
Şerban-Constantin Valeca s-a născut în data de 23 iunie 1956, este căsătorit şi are un copil. Valeca a fost şi ministru delegat pentru Activitatea de Cercetare, în Guvernul Adrian Năstase.
Ca activitate Parlamentară, Constantin Valeca a avut 44 de propuneri legislative, 50 de declaraţii politice, 25 de interpelări adresate Primului Ministru, 89 de luări de cuvânt în plen şi 13 moţiuni. Dintre cele 44 de propuneri legislative, cele mai multe au fost respinse, sau retrase de iniţiator, doar patru devenind articole de lege.
În 1981 a absolvit Institutul Politehnic Bucureşti, în 1992 a obţinut doctoratul în Management Industrial, la Universitatea din Braşov şi tot în 1992 a absolvit Cursul ,,Inginerie şi Tehnologii Nucleare" a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică din Viena. În 1996 a finalizat cursul ,,Manangement pentru Centrale Nucleare", în Japonia, iar în 1997 a obţinut titlul de doctor în Termotehnică, la Universitatea Politehnică din Bucureşti. În 2013 a urmat cursul Institutului Diplomatic Român din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Ca activitate profesională, între 1981 şi 1996 a fost inginer, cercetător ştiinţific principal gradul I, la Institutul de Cercetări Nucleare Mioveni, în perioada 1992 - 2005 a fost director general al Institutului, între 2000 şi 2004 a ocupat funcţia de ministru delegat pentru cercetare şi a fost preşedinte al Agenţiei Nucleare, fiind în prezent membru asociat al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. A mai ocupat, de asemenea, funcţia de Guvernator al României la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică din Viena (A.I.E.A.), a fost vicepreşedinte al Consiliului Guvernatorilor din cadrul A.I.E.A. şi membru în grupul de experţi din cadrul Agenţiei.
Conform declaraţiei de avere, deţine două terenuri, trei imobile, un autoturism fabricat în anul 2008, o colecţie de timbre în valoare de 5.000 de euro, bijuterii în valoare de 9.000 de euro, un cont în care are acumulată suma de peste 127.000 de lei, alte două conturi în care are aproximativ 70.000 de euro şi pe numele soţiei încă două depozite de aproximativ 400.000 de lei, în total. Din activitatea de lector universitar şi profesor la Universitatea Politehnică Bucureşti şi Universitatea din Piteşti, Valeca a încasat în 2015 peste 116.000 de lei, la care se adaugă indemnizaţia de senator, în valoare de aproape 60.000 de lei.
Şerban Constantin Valeca s-a remarcat în mass-media, în special, datorită pasiunii sale pentru artele marţiale, pe care le practică de aproape patru decenii. Acesta are centura neagră la karate, cu 4 DAN, este profesor de karate şi preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Karate Tradiţional.
UPDATE 12.16 Adriana Petcu, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor
UPDATE 12:05 Au început audierile în comisiile de specialitate ale ministrului propus pentru Agricultură, Petre Daia, şi în cazul ministrului propus pentru Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi al Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh
UPDATE 11:46 Ionuţ Vulpescu a primit aviz pozitiv la Ministerul Culturii
Ionut Vulpescu, ministrul propus al Culturii şi Identităţii Naţionale, a primit miercuri avizul favorabil din partea Comisiilor de cultură, susţinând că în anul 2017 bugetul Ministerului Culturii se va dubla, iar instituţia va deveni un element central în actul de guvernare.
Ionuţ Vulpescu a criticat campania condusă de guvernul Dacian Cioloş pentru achiziţia sculpturii „Cuminţenia Pământului” exprimând că a fost vorba de „o campanie de imagine”.
„Vă amintiţi că în primăvară mesajul era s-a încheiat, am rezolvat. Era o lovitură de imagine. Eu cred ca trebuie să facem lucrurile cu responsabilitate.”, a mai spus Vulpescu.
„Eu nu ştiu care sunt cei care au negociat suma de 11 milioane. Trebuie făcută o analiză. S-a vorbit foarte mult în timpul campaniei publice despre acum ori niciodată. Nu este adevărat. Statul român prim Ministerul Culturii îşi poate exercita oricând dreptul de preemţiune”, a mai precizat Ionuţ Vulpescu, după ce a primit aviz pozitiv pentru a ocupa funcţia de Ministru al Culturii în cabinetul Grindeanu.
"S-a spus de multe ori în cei 26 de ani că domeniul pe care îl reprezint acum, cel al culturii trebuie să fie o prioritate. Eu cred că acum chiar este o prioritate. (…) Foarte importantă este bugetarea. (…) în acest an, în 2017, bugetul Ministerului Culturii va fi substanţial îmbunătăţit, până la un miliard de lei pentru investiţii şi proiecte. Ceea ce înseamnă dublarea bugetului Ministerului Culturii", a declarat Ionuţ Vulpescu, în cadrul audierii din comisiile reunire de cultură ale Parlamentului.
Ministerul Culturii trebuie să redevină un element central în actul de guvernare, nu să fie un minister periferic, a afirmat Ionuţ Vulpescu.
Vulpescu a susţinut că pentru prima dată după mult timp, "inclusiv ,în proiectul legii salarizării unitare categorii din zona culturii vor fi privilegiate, alături de sănătate şi educaţie".
"Un punct central în activitatea Ministerului Culturii îl va constitui pregătirea centenarului Marii Uniri. În 2018 se împlines 100 de ani (de la Marea Unire-n.r.). Ministerul Culturii are un rol esenţial", a mai spus Vulpescu.
Ministrul propus al Culturii a subliniat importanţa parteneriatului public-privat şi a susţinerii creaţiei vii, susţinerea industriei cinematografice româneşti pentru a-şi întări competitivitatea pe plan internaţional şi revigorarea reţelei cinematografice naţionale, construirea unei săli pe măsura anvergurii Festivalului Internaţional George Enescu şi a unui centru cultural multifuncţional în Bucureşti.
"Când am fost ministru în primul mandat am susţinut şi am readus marile festivaluri din ţară (…) la un nivel de finanţare pe măsura nevoilor organizatorilor. Trebuie să găsim o formulă ca să nu mai fie tot felul de blocaje şi inerţii birocratice. Oamenii care au demonstrat în timp că au pus România pe hartă şi au impus aceste festivaluri în plan naţional şi internaţional să nu mai aibă dificultăţi de finanţare", a mai spus social-democratul propus la conducerea Ministerului Culturii.
Un alt obiectiv al mandatului său este şi pregătirea participării României la evenimentele internaţionale importante, cum este Festivalul internaţional de artă Europalia.
Vulpescu a adus în discuţie şi importanţa sprijinirii acţiunii europene "Timişoara capitală europeană a culturii", dar şi a finanţării celorlalte proiecte care au fost depuse în această competiţie.
"Încurajarea investiţiilor private în patrimoniul imobil prin oferirea de facilităţi fiscale pentru o perioadă determinată pentru lucrările de restaurare şi amenajare a acelor imobile ce vor fi incluse şi în circuitul turistic", se numără, de asemenea, printre obiectivele mandatului său.
Preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu l-a felicitat pe ministrul susţinut de PSD.
"Sunteţi una dintre cele trei persoane care cât de cât înţelegeţi mecanismele din actualul guvern, va felicit!", i-a spus Gigel Ştirbu lui Vulpescu.
Comisiile reunite au dat un aviz favorabil candidaturii sale la funcţia de ministru al Culturii, fiind înregistrate 17 "pentru" şi 5 "împotrivă".
UPDATE 11:43 Adriana Petcu, ministrul propus pentru Ape şi Păduri, este audiată în comisii
UPDATE 11:42 Şerban Constantin Valeca, propus ca Ministrul Cercetării şi Inovării, este audiat în Comisii
UPDATE 11:41 Marius Dunca a primit aviz pozitiv la Tineret şi Sport
Marius Dunca, propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, a primit aviz favorabil de la comisia pentru tineret şi sport, cu 22 de voturi pentru şi 12 împotrivă. Dunca a fost preşedinte al ANPC, demis de Victor Ponta după incendiul din Colectiv.
"Am fost numit politic, am fost demis politic. Timpul şi mass-media au dovedit că nu mă fac vinovat de absolut nimic. Atunci, o echipă de control a ANPC a fost înainte de incendiu la Colectiv, deoarece am primit o sesizare cu privire la preţul unei băuturi. Echipa comisariatului Bucureşti a ajuns la club, dar nu a găsit nici pe manager, nici pe patron, astfel că au lăsat o invitaţie pentru a se prezenta la sediul ANPC cu documentele necesare. Proprietarii nu au venit, nu au dat curs invitaţiei, astfel că luni urma ca inspectorii să meargă din nou la club. Atât putea face ANPC. Nu sunt inculpat în niciun proces, nu sunt acuzat de nimic, nu am nimic a îmi reproşa şi nici inspectorilor nu cred că le pot reproşa ceva, fiindcă au respectat întocmai prevederile legii", a declarat Marius Dunca după audiere.
Întrebat ce îl recomandă pentru conducerea ministerului, acesta a spus că experienţa acumulată în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) l-a ajutat să înţeleagă problemele cu care se confruntă tinerii. Dunca a mai spus că îşi propune ca Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) să primească 1% din PIB în următorii cinci ani, cumulat, ceea ce înseamnă aproximativ 0.20% pe an, însemnând un plus de 128 de milioane de lei.
UPDATE 11:40 Daniel Constantin a primit aviz pozitiv la Mediu
Comisiile de specialitate din Parlament l-au avizat favorabil pe Daniel Constantin pentru a prelua conducerea Ministerului Mediului, pentru votând 17 parlamentari, iar împotrivă şapte deputaţi şi senatori, el afirmând că ar trebui introdusă în programa şcolară colectarea selectivă a deşeurilor.
Daniel Constantin a susţinut miercuri că cele mai mai probleme din sector le reprezintă procedurile de infringement.
"Trei proceduri de infringement declanşate pentru deşeuri, una pentru industrii mari, trei pentru diversitate, şi încă una pentru calitatea aerului. Acestea sunt cele opt proceduri care sunt în desfăşurare la Comisia Europeană şi riscăm să deschidă alte proceduri în luna februarie", a precizat ministrul propus la Mediu.
"Problema cea mai mare a României sunt deşeurile, domeniu în care riscă alt infringement, pentru că nu există un plan naţional de gestionare a deşeurilor", a completat el.
Ministrul propus al Mediului a mai spus că ar trebui introdusă în programa şcolară colectarea selectivă a deşeurilor, pentru ca elevii să fie informaţi.
Deputatul PMP Corneliu Bichineţ i-a reproşat faptul că, pe vremea când a condus Ministerul Agriculturii, "a fost perioada invaziei lăcustelor, ciuma lui Caragea". replica a venit de la vicepreşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, Doina Pană: "Nu suntem la declaraţii politice, suntem la audierea unui ministru".
După şedinţă, Daniel Constantin a spus că, în calitate de vicepremier, îl va sfătui pe Sorin Grindeanu în toate domeniile de activitate.
"Voi ajuta premierul în toate domeniile de activitate. Cu precădere mă va interesa să ne asigurăm că, pe zona de investiţii vom avea fonduri suficiente, vom avea peste 6% din PIB. Asta a fost, practic, principala componentă pe care noi am adresat-o electoratului. Am avut o creştere economică în 2016, dar ea e bazată pe consum. Dacă nu reuşim să ajungem cu nivelul de investiţii acolo unde trebuie, din păcate economia nu va rezista", a spus, după şedinţă.
UPDATE 11:13 Augustin Jianu, propus la Comunicaţii, a primit aviz pozitiv
UPDATE 11:11 Daniel Constantin, propus ministru al Mediului şi vicepremier, este audiat în Comisia pentru Mediu
UPDATE 11:08 Marius Dunca, fostul preşedinte ANPC, propus pentru Ministerul Tineretului şi Sportului, este audiat în Comisia pentru Învăţământ
UPDATE 11:05 Ionuţ Vulpescu este audiat în aceste momente de Comisia de Cultură
UPDATE 10:56 Gabriel Leş, propus la Apărare, a primit aviz pozitiv
Gabriel-Beniamin Leş, propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Apărării, a fost avizat de comisiile reunite pentru apărare şi securitate naţională, cu 19 voturi pentru şi 11 împotrivă. Audierea lui Gabriel-Beniamin Leş s-a desfăşurat cu uşile închise, comisia pentru apărare votând şi în acest caz ca presă să nu aibă acces în sală.
"O să continuăm înzestrarea armatei şi, bineînţeles, în perspectiva celor 2% (din PIB) este nevoie pentru înzestrarea armatei pentru proiectele majore. Să nu uităm că înca în acest moment noi suntem beneficiari ai securităţii date de NATO, dar trebuie să fim şi furnizori şi trebuie să fim capabili să avem nişte capabilităţi cerute de structurile NATO. Este semnată cererea pentru o nouă escadrilă. O escadrilă de doar 12 avioane nu este suficienta ca să creăm acea capabilitate de care avem nevoie", a declarat Gabriel Leş după audiere.
Despre contractul pentru cele patru corvete, Gabriel Leş a declarat : "Nu ştiu exact stadiul în care este în acest moment. Corvetele sunt prevăzute ca şi necesitate pentru înzestrarea armatei României ca şi capabilitate necesară. Bineînţeles că acestea vor continua într-un fel sau altul. Mai devreme sau mai târziu aceste corvete se vor face pentru că sunt cuprinse în înzestrarea armatei. Sunt nişte cerinţe minimale operaţionale date de categoriile de forţă care trebuie respectate, dar acest lucru se poate face la 2,3,4 ofertanţi".
Întrebat ce îl recomandă pentru funcţia de ministru al Apărării, Leş susţine că activitatea de secretar de stat şi proiectele derulate în perioada în care a ocupat acest post.
"Activitatea pe care am depus-o ca secretar de stat în cadrul departamentului pentru armament, partea de înzestrare şi proiectele pe care le-am derulat în cursul acestui an. Partea de transportoare 8x8, pe modernizarea fregatelor, pe cerinţa de avioane F16, partea de C4ISR, adica intelligence, recunoaştere, senzoristică. Sunt 12 proiecte", a declarat Gabriel Leş.
Gabriel Leş, membru PSD, are 41 de ani, la alegerile din decembrie obţinând primul mandat în Senatul României. Este membru al comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului şi al comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
În octombrie 2015 a fost numit secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale (MApN) de premierul de la acea vreme, Victor Ponta, funcţie pe care a ocupat-o până în octombrie 2016. Anterior a fost director la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare. A ocupat funcţii şi administraţia publică locală.
Potrivit declaraţiei de interese, acesta este asociat unic al firmei Expert Design SRL, a cărei activitate este suspendată în prezent.
Potrivit declaraţiei de avere, Leş a primit în anul 2010, drept donaţie, o casă de o sută de metri pătraţi la Satu Mare. În acelaşi an şi-a deschis şi un cont în care are, în prezent, economii de 31.500 de euro. În ianuarie 2016 a împrumutat 34.000 euro de la o rudă, împrumut pe care trebuie să îl restituie în 2017. Soţia sa este consilier juridic la Consiliul Judeţean Satu Mare.
Gabriel Leş are două maşini, un Opel Frontera, achiziţionat în 1994, şi un Opel Insigna, cumpărat prin credit în anul 2009.
UPDATE 10:40 Augustin Jianu, propus la Comunicaţii, este audiat în Comisia pentru Politică Economică
UPDATE 10:37 Răzvan Cuc, ministrul propus pentru Transporturi, validat cu 37 de voturi pentru şi 12 împotrivă
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, miercuri, pe Răzvan Alexandru Cuc, candidatul PSD pentru funcţia de ministru al Transporturilor, 37 de voturi fiind pentru, 12 împotrivă şi 11 abţineri.
În discursul său prezentat parlmentarilor, Răzvan Alexandru Cuc s-a referit la starea precară a infrastructurii şi a arătat care ar fi proiectele prioritare, majoritatea fiind cele de pe Coridoarele pan-europene (rutier şi feroviar). Autostrăzile Sibiu-Piteşti, Comarnic-Braşov, ca şi Autostrada Transilvania - Braşov-Borş - se numără printre priorităţile sale la capitolul infrastructură rutieră.
Candidatul pentru Transporturi a mai arătat că are în vedere continuarea investiţiilor de la Metroul bucureştean, dar şi a lucrărilor de modernizare la aeroporturi, iar Portul Constanţa este văzut ca un obiectiv strategic pe termen lung.
UPDATE 10:30 Gabriel Leş, propus la MApN, este audiat în Comisii. Audierea se desfăşoară cu uşile închise.
UPDATE 10:26 Carmen Dan, aviz pozitiv de la comisia de apărare pentru Ministerul de Interne
Comisiile reunite de apărare au dat aviz pozitiv propunerii PSD pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, Carmen Dan, cu 17 voturi pentru şi 11 împotrivă. Audierea s-a desfăşurat cu uşile închise, forul motivând că se ating subiecte de securitate naţională.
După audiere, parlamentarul PNL Cezar Preda a precizat că nu s-au discutat aspecte de securitate naţională.
„Îmi doresc ca această componentă a transparentei să fie vizibilă . Voi analiza foarte bine ce se întâmplă la MAI, care sunt vulnerabilitatile. Ne confruntam cu problema subdimensionării resurselor umane. (...) În medie, ies din sistem 2800 de cadre. Anul acesta ne-am confruntat cu o ieşire de aproximativ 12.000.”, a declarat Carmen Dan.
"S-a supus la vot, nu am influenţat în niciun fel această decizie. Am făcut precizarea în cadrul audierii ca această componenţă să fie foarte vizibilă. Voi analiza foarte bine ce se întâmplă la Ministerul de Interne şi care sunt vulnerabilităţile. Din informaţiile mele ne confruntam cu o problemă de subdimensionare a resurselor umane şi, bineînţeles, vom continua măsurile de asigurarii lucrarii logistice. În medie ies din sistem 2.800 de cadre. Anul acesta ne-am confruntat cu o ieşire masivă din sistem, de aproximativ 12.000. De aceea a apărut acel act normativ care a creat posibilităţi avantajoase", a declarat Carmen Dan după avizul comisiei.
Întrebată dacă va demisiona în cazul în care va avea un dosar, Carmen Dan a declarat : "Eu aşa cum mă cunosc nu am de ce să intru şi să fiu acuzată în vreun dosar pentru că rolul meu la nivelul ministerului va fi să muncesc".
După audiere, parlamentarul PNL Cezar Preda a precizat că nu s-au discutat aspecte de securitate naţională.
"Toată opoziţia a votat împotrivă. A fost 17 la 11. Cred că e un ministru care îşi asumă un program de guvernare făcut de altcineva şi ineficient. Daca aţi citit programul pe interne, o să vedeţi că e totul vag, nu spune nimic, nicio strategie. Eu am întrebat ce direcţie va lua DIPI. Nu mi s-a raspuns", a declarat parlamentarul PNL Cezar Preda.
UPDATE 10:22 Carmen Dan, propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, este audiată, miercuri, în secret de comisiile reunite de apărare, după ce membrii forului au votat ca presa să nu participe la audieri, motivând că se ating subiecte de securitate naţională.
Jurnaliştii prezenţi în sala au fost invitaţi să părăsească încăperea, preşedintele comisiei supunând la vot propunerea. Astfel, în urma votului s-a decis ca audierea lui Carmen Dan să se desfăşoare cu uşile închise. Deputatul PSD Dorel Căprar, preşedintele comisiei, a motivat că forul are un statut special şi că se pot atinge subiecte de securitate naţională.
Carmen Daniela Dan, propunerea PSD pentru Ministerul Afacerilor Interne, este preşedintele comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat din luna decembrie 2016.
Carmen Daniela Dan a ocupat funcţia de secretar al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) între lunile martie şi septembrie 1990 şi secretar al Şcolii generale numărul 3 Videle între 1990 şi 1996. În iulie 1996 a devenit referent al Băncii Agricola – Agenţia Videle, funcţie pe care a deţinut-o până în noiembrie 2001. Din 2001 până în 2002 a fost teller front office la Raiffeisen Bank – Agenţia Videle.
În 2002 a devenit consilier juridic al Consiliului Judeţean Teleorman – Serviciul Juridic şi Contencios, ocupând această funcţie până în anul 2010. Din 2010 până în 2012 a fost director executiv al Consiliului Judeţean Teleorman – Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Judeţului Teleorman.
Carmen Daniela Dan a fost subprefect al judeţului Teleroman timp de aproape doi ani, între 15 iunie 2012 şi 13 martie 2014, dată la care a devenit prefect al judeţului şi a ocupat această funcţie până în data de 22 decembrie 2016, când a fost numită preşedinte al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat, ca urmare a obţinerii unui mandat de parlamentar.
Carmen Daniela Dan a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Ecologică Bucureşti şi a fost licenţiată în iulie 2000 la Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza.
A făcut programul de master în Managementul Afacerilor Publice Europene între 2003 şi 2004, un program de perfecţionare în politici publice în administraţia publică locală în 2007 şi încă două programe în 2013, unul de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici şi unul pilot de formare specializată în contextul exercitării funcţiei publice, destinat prefecţilor şi subprefecţilor.
În spaţiul public, Carmen Daniela Dan a fost prezentată a fiind apropiată a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.
UPDATE 10:12 Andreea Păstârnac, validată pentru funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni
Fostul ambasador în Israel, Andreea Păstârnac, a fost avizată miercuri în comisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor pentru funcţia de ministru pentru Românii de Pretutindeni, în favoarea sa votând 26 de senatori şi deputaţi, iar împotrivă 13 parlamentari.
"Aş vrea doar să amintesc că în urma eforturilor diplomatice pe care le-am făcut în urmă cu un an de zile, statul Israel a fost unul din primele state care a ajutat medical pentru tratarea răniţilor de la Colectiv. Cei trei tineri răniţi care au ajuns în Israel s-au bucurat de tot sprijinul misiuni diplomatice şi al meu personal. Acest lucru a fost menţionat de doctorii români şi israelieni care lucrează în acest spital într-o scrisoare publică adresată opiniei publice din România. De asemenea, a fost menţionat de ministrul Sănătăţii în momentul în care a participat la Ziua Naţională a României", a declarat, în timpul audierilor, Andreea Păstârnac.
În noiembrie 2015, când era ambasador în Israel, Păstârnac a fost acuzată de membri ai comunităţii româneşti din Israel că nu s-a implicat în sprijinirea însoţitorilor victimelor din Colectiv transferate la Tel Aviv.
UPDATE 10:02 Mircea Titus Dobre, ministrul propus pentru Turism, validat cu 38 de voturi pentru şi 8 împotrivă
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, miercuri, pe Mircea Titus Dobre, candidatul PSD pentru funcţia de ministru al Turismului, 38 de voturi fiind pentru şi 8 împotrivă.
Mircea Titus Dobre le-a prezentat pe scurt parlamentarilor o serie de programe şi obiective pe care le are în vedere în calitate de ministru al Turismului, punând accent pe dezvoltarea infrastructurii staţiunilor.
El s-a referit şi la reabilitarea cetăţilor dacice, la sistemul de tichete de vacanţă (pe care şi-ar dori să îl aplice şi în sistemul public, nu doar în sectorul privat), ca şi la domeniile schiabile.
Candidatul la funcţia de ministru al Turismului a mai spus că sunt 72 de normative referitoare la acest sector de activitate şi că va colabora cu alţi miniştri economici pentru a rezolva problemele punctuale legate de infrastructura turistică.
UPDATE 10:00 Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a primit, miercuri, avizul pozitiv al comisiilor reunite de Afaceri Europene (18 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă")
Birchall a afirmat că preluarea primei preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene în 2019 este o oportunitate pentru crearea unui profil european consolidat al ţării noastre.
"În ceea ce priveşte obiectivele Ministerului delegat pentru afaceri europene în primul rând vom avea în gestiune pregătirea, organizarea şi exercitarea Consiliului Uniunii Europene, doi, coordonarea elaborării mandatelor şi a poziţiilor României în domeniul afacerilor europene", a declarat Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, în cadrul audierii din comisiile de specialitate.
Ana Birchall a afirmat că noul minister va asigura unitatea centrală de coordonare şi implementare a planului de măsuri privind organizarea preşedinţei Consiliului UE de către România.
"Vom demara cu promptitudine procesul de calibrare a resurselor umane şi materiale la nevoile specifice organizării preşedinţiei. Preluarea primei preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene în 2019 va reprezenta o oportunitate pentru crearea unui profil european consolidat al României. Vom avea o preşedinţie cu o agendă complicată, negocieri privind perspectiva financiară 2021-2028, cu posibila finalizare a negocierilor eferente procesului de ieşire a Marii Britanii din UE, cu alegeri pentru PE (…), practic vorbim despre cel mai important proiect post aderare care va trebui susţinut de toate forţele politice", a susţinut Birchall.
Aceasta a mai spus că va fi necesară folosirea eficienţă a argumentului Brexit pentru a ne păstra avantajele comparativă şi rămâne în grupul tărilor membre cu fiscalitate redusă, o "importantă ancoră de convergenţă a României".
Ministrul delegat a vorbit şi despre necesitatea asigurării unui tratament corect şi nediscriminatoriu pentru cetăţenii românii în contextul viitoarelor angajamente UE-Marea Britanie, dar şi în interiorul UE.
Ana Birchall a susţinut că aderarea la Schengen rămâne un obiectiv de urmărit, văzut”ca simbol al nediscriminării Românilor în UE” şi a subliniat şi importanţa de realiza obiectivul de finalizare a MCV.
"Avem obligaţia să ne asigurăm că în orizontul de timp descris de preşedintele CE vom realiza obiectivul de finalizare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe baza progreselor reale, evaluate corect, dar fără condiţionalităţi politice de orice fel", a mai spus ministrul delegat.
Ana Birchal a afirmat că principalul obiectiv al Românie în actualul context de securitate va trebui să fie acela de racordare la noile formule de cooperare consolidată care se vor contura la nivelul UE şi de participare activă la dezbaterile privind viitorul UE, în paralel cu o politică externă activă care să ţină seama şi de mutaţiile din lumea euro-atlantică.
Birchall a fost întrebată şi care va fi poziţia faţă de Republica Moldova, răspunzând că va susţine eforturile Republicii Moldova de aderare la UE pentru ca parcursul european al acesteia să fie ireversibil.
Nici această audiere nu a fost lipsită de dispute. Deputatul PMP Eugen Tomac a părăsit sala, nemulţumit de rapiditatea cu care se desfăşoră audierile, afirmând că "este un abuz ce se întâmplă".
UPDATE 09:50 Mircea-Titus Dobre este audiat în Comisia Pentru Politică Economică pentru funcţia de Ministru al Turismului.
UPDATE 09:45 Andreea Păstârnac este audiată în Comisia pentru Politică Externă pentru funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni. Aceasta a fost abasadorul României în Israel.
UPDATE 09:42 Teodor Meleşcanu a fost validat pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe
Teodor Meleşcanu, ministru propus al Afacerilor Externe a primi miercuri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, în favoare votând 29 de parlamentari, în timp ce 10 s-au exprimat împotrivă.
În timpul dezbaterilor din timpul şedinţei comisiilor reunite de Externe şi pentru românii de pretutindeni, Teodor Meleşcanu a spus că, la alegerile prezidenţiale din 2014, când deţinea funcţia de ministru de Externe, a făcut tot ceea ce se putea pentru creşterea numărului românilor din străinătate care să voteze în cel de-al doilea tur.
"Am făcut to ceea ce mi-a stat în putinţă, fără a încălca în niciun fel legea, ca numărul de români care participă la alegeri să crească pentru a avea o idee foarte clară. În primul tur au votat la alegerile prezidenţiale 165.000 de oameni în secţiile din străinătate. În turul doi, datorită şi datorită măsurilor pe care le-am luat, au votat 325.000 de români, ceea ce înseamnă o creştere", a afirmat Meleşcanu, răspunzând întrebării unui parlamentar.
El şi-a prezentat obiectivele pe care ar urma să le aibă în calitate de şef al diplomaţiei româneşti.
"Din punctul meu de vedere,această audiere e mult mai simplă pentru toţi ceilalţi colegi. În materie de politică externă e vorba de o politică de consens naţional care trebuie să aibă continuitate şi coerenţă, scopul fiind promovarea intereselor fundamenltale ale României în contextul participării la NATO şi UE", a precizat Meleşcanu.
Meleşcanu a prezentat cele patru priorităţi ale sale, respectiv pregătirea preşedinţiei României la UE în 2019, revigorarea diplomaţiei tradiţionale bilaterale, reformarea şi modernizarea sistemului de protecţie a românilor din străinătate şi implicarea mult mai directă a MAE în diplomaţia economică, afirmând că obiectivul este ca România să devină cea mai importantă putere politică, economică şi militară din sud-estul Europei.
De asemenea, Teodor Meleşcanu a fost întrebat şi despre relaţiile României cu Ungaria, afirmând că are o obligaţie morală pentru dezvoltarea acestei, deoarece a negociat şi semnat în 1996 Tratatul de bază între România şi Ungaria, parteneriat care a fost unul dintre documentele importante, dar "a rămas din păcate la nivel de documente".
"Pentru mine politica externă a României... Eu o concep sub aspectul unor cercuri concentrice. Prima prioritate pentru mine sunt ţările vecine. Din păcate, la ora actuală relaţiile noastre cu vecinii nu sunt relaţii foarte bune sau aşa cum le-am dori noi. Până acum aveam o zicală: cel mai bun vecin al României este Marea Neagră. Nici măcar Marea Neagră nu mai este un bun vecin, prin militarizarea Crimeei şi prin schimbarea dramatică a echilibrului strategic în această zonă. În aceeaşi primă zonă intră Ungaria, Bulgaria, Serbia, Moldova şi Ucraina. Deci, sunt ţări vecine. Pentru toate avem în programul de guvernare prevăzute foarte multe lucruri", a mai spus Meleşcanu.
Teodor Meleşcanu a mai afirmat că una dintre soluţiile pentru o mai bună conlucrare cu românii din străinătate va fi adoptarea unei legi privind diaspora, care să conţină mecanisme de sprijin pentru aceştia.
UPDATE 09:35 Florin Nicolae Jianu, ministrul propus pentru IMM, validat cu 42 de voturi pentru şi 8 împotrivă
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, miercuri, pe Florin Nicolae Jianu, candidatul PSD pentru funcţia de ministru al Economiei, 48 de voturi fiind pentru şi 8 împotrivă.
Florin Jianu s-a axat, în discursul său prezentat parlamentarilor, pe activitatea şi măsurile întreprinse în perioada în care a mai fost ministru pentru IMM şi Mediul de Afaceri, precizând că îşi propune să continue reformele începute atunci.
„O să adaug un nou program, un program privind dezvoltarea de branduri si internationalizarea afacerilor romanesti”, a declarat Florin Jianu.
Jianu a fost ministru pentru IMM în Cabinetul Ponta, 2012-2015.
UPDATE 09:10 Toma-Florian Petcu, ministrul propus pentru Energie, validat cu 40 de voturi pentru şi 17 împotrivă
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, miercuri, pe Toma-Florian Petcu, candidatul ALDE pentru funcţia de ministru al Energiei, 40 de voturi fiind pentru şi 17 împotrivă.
Toma-Florian Petcu a precizat, în discursul său prezentat parlamentarilor, că îşi propune să menţină producţia de cărbune necesar sistemului energetic, referindu-se în mod special la cea de huilă.
„Vom încerca să găsim soluţii pentru menţinerea producţiei de huilă şi chiar sporirea acesteia în minele din Valea Jiului”, a spus Toma-Florian Petcu. El s-a referit şi la Hidroelectrica, despre care a spus că „se află într-o poziţie economică corectă”.
Petcu a mai arătat că va susţine şi producţia în cogenerare („cogeneraţie” fiind termenul utilizat de el) de înaltă eficienţă, pentru a valorifica mai bine potenţialul energetic al ţării.
UPDATE 09:01 Mihaela Virginia Toader propusă în funcţia de ministrul delegat pentru Fonduri Europene a primit, miercuri, aviz pozitiv din partea comisiilor de Afaceri Europene (18 voturi "pentru" şi 8 "împotrivă")
Mihaela Toader a afirmat că îşi propune un grad de absorbţie al banilor comunitari de 100% până în 2023.
"Îi urez mult scucces doamnei ministru Toader în noul mandat. Doamna Toader este cea care a scos România din necaz cu fondurile europene, împreună cu domnul ministru Nica şi Teodorovici", a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, deputatul PSD Victor Ponta.
Toader şi-a început discursul urându-le celor prezenţi să aibă "un an excepţional".
Mihaela Toader şi-a prezentat activitatea profesională, a oferit detalii despre viaţa personală şi a spus că obiectivele pe care le are în mandatul său sunt "simple"
"Să avem un an excepţional. Sunt Mihaela Toader. Am doi copii. (…) În ultimele 4-6 luni am fost acasă. Avem bucuria de a mai avea încă un copilaş, dar nu am pierdut legătura cu colegii din minister. (…) Accept această provocare chiar dacă ea va însemna mai puţin timp alături de familia mea şi mai mult timp alături de dumneavoastră", a spus Mihaela Toader.
Toader a afirmat că avem nevoie nu numai de cele 32 de miliarde de euro fonduri europne, dar şi de "suflul şi modul în care aceste fonduri ne pot schimba nouă mentalitatea".
Ministrul delegat pentru Fonduri Europene a spus că îşi propune un grad de absorbţie de 72,5% până 2020 şi 100% până în 2023, afirmând că actualul exerciţiu financiar "ne arată că se poate".
Audierea nu a fost lipsită de dispute între opoziţie şi majoritatea parlamentară. Deputatul PMP Eugen Tomac a criticat faptul că deputaţii nu pot pune câte întrebări vor.
"Este vorba despre audierea unor miniştri, indiferent de programul pe care l-aţi făcut dumneavoastră nu pot să iasă deputaţii fără să pună întrebări. (…) Este un abuz ceea ce se întâmplă în comisie", a spus Tomac.
În replică, Victor Ponta a afirmat că dacă regula stabilită de comisie nu este respectată- preluarea seturilor de întrebări şi răspunsul ulterior al ministrului propus, Mihaela Toader va epuiza timpul rezervat audierii răspunzând timp de 40 de minute unei singure întrebări.
UPDATE 08:37 Ministrul propus pentru Economie, Alexandru Petrescu, primul ministru validat (40 de voturi pentru şi 17 împotrivă)
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, miercuri, pe Alexandru Petrescu, candidatul PSD pentru funcţia de ministru al Economiei, 40 de voturi fiind pentru şi 17 împotrivă.
În discursul său prezntat parlamentarilor, Alexandru Petrescu a spus că obiectivul său prioritar este trecerea de la industriile intensive la industriile inovative, explicând că „se impune ca element central reindustrializarea României”.
„Companiile aflate în dificultate - CE Hunedoara, CE Oltenia sau Oltchim - nu se vor închide, ci vor urma un model de restructurare şi reorganizare asemănător celui de la Hidroelectrica”, a precizat ministrul propus pentru Economie.
Alexandru Petrescu a mai spus că va propune o serie de programe de dezvoltare sectorială destinate „valorificării superioare a resurselor minerale” ale ţării, dar şi pentru industria de apărare.
Lista completă anunţată de liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu:
VICEPREMIER, MINISTRUL DEZVOLTĂRII REGIONALE; ADMINISTRAŢIEI PUBLICE ŞI AL FONDURILOR EUROPENE - SEVIL SHHAIDEH
VICEPREMIER, MINISTERUL MEDIULUI - DANIEL CONSTANTIN (ALDE)
MINISTRUL DELEGAT PENTRU FONDURI EUROPENE- MIHAELA VIRGINIA TOADER
MINISTERUL ECONOMIEI - ALEXANDRU PETRESCU
MINISTERUL AFACERIILOR EXTERNE - TEODOR MELESCANU (ALDE)
MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE - GABRIEL LEŞ
MINISTRUL DELEGAT PENTRU AFACERI EUROPENE- ANA BIRCHALL
MINISTRUL AFACERILOR INTERNE - CARMEN DAN
MNISTRUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE- PETRE DAEA
MINISTRUL CULTURII ŞI IDENTITĂŢII NAŢIONALE - IONUŢ VULPESCU
MINISTRUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE- PAVEL NĂSTASE
MINISTRUL CERCETARII ŞI INOVĂRII - CONSTANTIN VALECA
MINISTRUL ENERGIEI - TOMA PETCU (ALDE)
MINISTRUL FINANŢELOR PUBLICE- VIOREL ŞTEFAN
MINISTRUL JUSTIŢIEI- FLORIN IORDACHE
MINISTRUL APELOR ŞI PĂDURILOR - ADRIANA PETCU
MINISTRUL MUNCII ŞI JUSTIŢIEI SOCIALE - LIA OLGUTA VASILESCU
MINISTRUL COMUNICAŢIILOR ŞI SOCIETĂŢII INFORMAŢIONALE - AUGUSTIN JIANU
MINISTRUL SĂNĂTĂŢII- FLORIN DOREL BODOG
MINISTRUL TURISMULUI- MIRCEA DOBRE
MINISTRUL TRANSPORTURILOR- RĂZVAN ALEXANDRU CUC
MINISTRUL TINERETULUI ŞI SPORTULUI - MARIUS ALEXANDRU DUNCA
MINISTRUL DELEGAT PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI- ANDREEA PĂSTÂRNAC
MINISTRUL DELEGAT PENTRU RELAŢIA CU PARLAMENTUL- GRATIELA GAVRILESCU (ALDE)
MINISTRUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI, COMERŢ ŞI ANTREPRENORIAT - NICOLAE FLORIN JIANU
MINISTRUL CONSULTĂRII PUBLICE- GABRIEL PETREA
Miercuri au început începe audierile în comisii, urmând ca după-amiază să aibă loc dezbaterile şi votului în plen. Potrivit proiectului de program dezbătut marţi de Biroul Permanent al Senatului, miercuri, între 8.00 şi 14.00 va avea loc audierea membrilor Guvernului în comisiile permanente comune.
Tot miercuri, începând cu ora 15.00 parlamentarii se vor întruni în şedinţă de plen reunit. Pe ordinea de zi a plenului reunit se află prezentarea programului de guvernare şi a listei de miniştri, dezbateri şi votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului de guvernare şi listei de miniştri.
Votul de învestitură va avea loc miercuri la ora 19:00 la Cotroceni, iar în jurul orei 20:00 va avea loc prima sedinţă a noului Guvern, a anunţat Liviu Dragnea.
Liderul PSD va participa la ceremonia depunere a jurământului de la Palatul Cotroceni.
“Merg la Palatul Cotroceni la învestirea guvernului. (…) merg să fiu prezent pentru că aşa este protocolul”, a spus Dragnea.
Liviu Dragnea: Lista miniştrilor, definitivată: 4 ministere revin ALDE, 8 femei în Cabinet
Preşedintele PSD a mai spus că noile ministere vor fi: Ministerul Turismului, Ministerul IMM, al Mediului de Afaceri şi Anteprenoriat, Ministerul Apelor, Ministerul Pădurilor.
“Guvernul Grindeanu contează sigur pe voturile PSD şi ALDE. Vom avea o discuţie cu colegii de la UDMR şi cu grupul minorităţilor naţionale. Celelalte partide au anunţat că nu vor susţine guvernul şi nu au rost discuţiile”, a susţinut Dragnea.
Liviu Dragnea a afirmat că noul Guvern nu va fi format din “oameni politici de mare anvergură”.
Liviu Dragnea: OUG care creşte salariile înalţilor demnitari să fie "picată"; Am un salariu foarte mare
Preşedintele PSD Liviu Dragnea, a mai declarat că vrea să "pice" în Parlament OUG privind creşterea indemnizaţiilor înalţilor demnitari, afirmând că îl afectează, pentru că salariu său este "foarte mare" şi ca nu poate fi de acord diferenţa considerabilă dintre salariul minim şi cel maxim.
PSD va monitoriza săptămânal activitatea guvernului Grindeanu, afirmând că dacă “o săptămână, două, trei, anumite lucruri nu se întâmplă este un semnal de alarmă”.
Cât priveşte relaţia premierului cu preşedintele Klaus Iohannis, Dragnea a afirmat că aceasta este reglementată de Constituţie.
Liviu Dragnea a afirmat că salariile înalţiilor demnitari vor fi cuprinse în legea salarizării unitare.
Întrebat dacă indemnizaţia preşedintelui Klaus Iohannis o să scadă, Liviu Dragnea a răspuns că nu ştie, însă, a susţinut că nu crede că preşedintele se va opune principiului pe care l-a enunţat.
Preşedintele PSD a mai promis şi că nicio lege nu va mai avea norme de aplicare.
Indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii au fost majorate începând cu luna august a anului 2015, în baza unei ordonanţe de Guvern, iar cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, OUG fiind asumată iniţial de premierul interimar de la acea vreme, Gabriel Oprea.
"Nicio lege nu va mai avea norme de aplicare. Ele vor fi incluse în lege", a mai spus Dragnea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO