- Home
- Politic
- BRUXELLES, (14.04.2015, 17:40)
- Corespondenţă De La Trimisul Mediafax La Bruxelles
Macovei, către CE şi politicieni: Încercaţi să nu opriţi MCV, nu e în interesul României şi Bulgariei
Europarlamentarul Monica Macovei a adresat Comisiei Europene şi politicienilor români şi bulgari rugămintea de a nu mai încerca să oprească MCV, deoarece acest lucru nu e în folosul României şi Bulgariei, precizând că mecanismul a fost "foarte eficient" şi fără el nu ar fi existat o instituţie ca DNA.
Urmărește
504 afișări
Macovei, către CE şi politicieni: Încercaţi să nu opriţi MCV, nu e în interesul României şi Bulgariei (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost extrem de eficient şi cred că, dacă acest mecanism nu exista, astăzi în România nu am mai avea DNA, care este o instituţie de foarte mare succes, în sensul că îşi face treaba, anchetează politicieni din toate partidele, indiferent dacă sunt la putere sau în opoziţie, anchetează magistraţi, procurori, oameni din administraţia publică locală, centrală, până şi preşedinţi de cluburi de fotbal, crimă organizată, spălare de bani, fraude, evaziune, deci foarte multe infracţiuni care produc mari prejudicii în banii noştri", a declarat, marţi, europarlamentarul Monica Macovei, în debutul audierii privind eficienţa MCV, organizată de Comisia pentru Control Bugetar a PE.
Europarlamentarul român a spus că MCV ar fi trebuit aplicat tuturor ţărilor candidate.
”Este foarte firesc să nu aşteptăm ca în câţiva ani de zile aceste state foste comuniste să facă perfect reforma justiţiei, lupta anticorupţie, lupta împotriva fraudei şi, mai ales, lupta împotriva înaltei corupţii, corupţiei politice. Nu puteam face, nici România, nici Bulgaria, şi, în opinia mea, nici ţările care au intrat în 2004 aceste reforme în mod ireversibil. În alte state ele au durat sute de ani", a afirmat Macovei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Explozie la Muzeul Drents, Olanda: Coiful de la Coţofeneşti şi alte trei brăţări dacice au fost furate / Reacţiile politicienilor / Dosar penal deschis din oficiu
-
Elon Musk, apariţie surpriză la un miting al AfD: „Să depăşim vinovăţia trecutului”
-
Raluca Turcan, fostul ministru al Culturii: Nu ministerul decide conţinutul colecţiilor
Aceasta a subliniat că CE trebuie să urmărească îndeplinirea promisiunilor făcute de România şi Bulgaria în momentul aderării.
Citeşte şi:
Oficial CE: Bulgaria a avut o "evoluţie lentă" în cadrul MCV. Sunt necesare rezultate concrete
Citeşte şi:
Cazanciuc în PE, la audierile privind MCV: România a depăşit etapa reformei sistemului judiciar
Citeşte şi:
Oficial CE: România înregistrează progrese în cadrul MCV. Eforturile trebuie să continue
Totodată, europarlamentarul PPE s-a referit şi la faptul că voinţa politică reprezintă în România o problemă: "Dacă nu se ridică imunitatea unui parlamentar, evident că traducerea este: nu e voinţă politică. Instituţiile lucrează foarte bine, sunt date de exemplu (...) sunt şi alte state membre care îşi doresc şi ele să aibă un DNA ca cel din România".
"Pentru politicienii, care, fie pe faţă, fie pe ascuns, prin diferite negocieri, încearcă să scape de MCV, eu le spun să se oprească, pentru că nici populaţia din România, nici populaţia din Bulgaria nu vrea acest lucru. Ei vor pentru ei să aibă o justiţie dreaptă şi egală pentru toţi, să se confişte banii furaţi de la ei şi politicienii sau alţii care comit infracţiuni să plătească. E foarte simplu. Noi reprezentăm oamenii şi cetăţenii ţărilor noastre, nu politicienii. Prin urmare asta e în continuare poziţia mea şi rugămintea mea către Comisie şi către politicienii din ambele ţări: să nu mai încerce să oprească MCV, fiindcă nu este în folosul ţărilor noastre şi al progresului din ţările naostre", a conchis Monica Macovei.
Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European a organizat, marţi, o audiere privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în ceea ce priveşte Bulgaria şi România, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei.
Scopul audierii este de a permite "o discuţie profundă la nivelul PE pentru a evalua modul în care România şi Bulgaria implementează angajamentele privind reforma judiciară, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate".
La audieri participă secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul bulgar al Justiţiei, Hristo Ivanov, precum şi experţi din România şi Bulgaria dar şi alte ţări UE.
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Cazanciuc în PE, la audierile privind MCV: România a depăşit etapa reformei sistemului judiciar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De ce erau atât de valoroase obiectele dacice furate de la muzeul din Olanda. Ce spune directorul Muzeului Național de Istorie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe