- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAE: România nu intenţionează să restricţioneze vizite cu caracter privat ale oficialilor ungari
România nu a avut şi nu are intenţia de a restricţiona vizitele private ale oficialilor ungari, dar modul în care se manifestă, cu titlu privat, pe teritoriul ţării, oficiali străini trebuie să respecte Constituţia, e mesajul transmis de secretarul de stat în MAE Bogdan Mazuru ambasadorului ungar.
MAE: România nu intenţionează să restricţioneze vizite cu caracter privat ale oficialilor ungari (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)
Secretarul de stat MAE Bogdan Mazuru l-a primit, marţi, în audienţă pe Oskar Fuzes, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, pentru a discuta cu privire la vizitele private în România ale oficialilor ungari.
Partea ungară a transmis, cu acest prilej, o notă verbală, prin care solicită clarificări privind poziţia autorităţilor române faţă de vizita privată în România a Preşedintelui Laszlo Solyom.
Oficialul român a subliniat faptul că relaţiile de parteneriat strategic dintre România şi Ungaria implică încredere reciprocă şi coordonare permanentă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
"Partea română nu a avut şi nu are intenţia de a restricţiona vizitele private în România ale oficialilor ungari, respectând întru totul dreptul la liberă circulaţie", precizează MAE.
Dar modul de anunţare şi de organizare a vizitelor private trebuie să respecte legislaţia şi cutuma diplomatică, adaugă Ministerul de Externe.
De asemenea, potrivit MAE, documentele diplomatice şi declaraţiile publice trebuie să respecte denumirile oficiale ale autorităţilor şi unităţilor administrativ-teritoriale, neputându-se accepta erori, aproximări sau informaţii interpretabile. MAE consideră că dialogul direct între autorităţile responsabile este cea mai bună cale de clarificare a unor astfel de situaţii.
Surse diplomatice susţin că menţiunea referitoare la "documente diplomatice" are în vedere formularea "autoguvernarea Harghita" din anunţul ungar privind vizita preşedintelui Solyom, precum şi faptul că note verbale tirmise de ambasada Ungariei la MAE menţionau că şeful statului ungar "urma să vină cu avion şi elicopter militar".
De asemenea, modul în care se manifestă, cu titlu privat, pe teritoriul României, oficiali ai statelor partenere porneşte de la premisa respectării Constituţiei României. În mod similar, şi oficialii români care fac vizite private în străinătate respectă Constituţia şi legislaţia statelor de destinaţie, explică Ministerul de Externe.
Cei doi interlocutori au subliniat faptul că relaţiile româno-ungare sunt definite, în prezent, de un nivel foarte bun de înţelegere reciprocă.
Acest obiectiv a fost realizat şi consolidat – în timp – prin eforturi comune la nivelul autorităţilor şi al societăţii civile din cele două state, inclusiv al minorităţilor maghiară şi română, punţi esenţiale de legătură între cele două ţări.
România şi Ungaria sunt parteneri strategici cu interese comune, pragmatice, care se coordonează îndeaproape în cadrul UE şi al NATO. În plan bilateral, nivelul de excelenţă al relaţiei este definit în mod simbolic de practica şedinţelor comune de Guvern organizate an de an, indiferent de orientarea ideologică a forţelor politice aflate la guvernare în România sau Ungaria. De asemenea, nivelul schimburilor economice bilaterale a depăşit anul trecut cinci miliarde de euro. MAE subliniază că problemele relaţiei bilaterale care ocupau agenda politică la începutul anilor 90 au fost soluţionate eficient, în spirit european, iar modelul românesc de rezolvare a problematicii protecţiei persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale este unanim caracterizat pe plan internaţional ca un model european de referinţă.
Ministerul Afacerilor Externe consideră că aceste succese şi realizări comune – obţinute şi construite pas cu pas – trebuie să fie consolidate. Ambele părţi sunt hotărâte să continue eforturile de construcţie pozitivă a raporturilor de parteneriat strategic dintre Bucureşti şi Budapesta, în spiritul valorilor europene ce ne unesc, se arată în comunicat
Discuţiile s-au desfăşurat într-o atmosferă deschisă, amicală, care a permis clarificarea tuturor aspectelor abordate, conchide MAE.
MAE ungar - Punerea sub semnul întrebării a obiectivului vizitei preşedintelui e de neacceptat
MAE ungar afirmă că vizita în România a preşedintelui Solyom Laszlo e un element important al colaborării dintre cele două ţări, "care nu împiedică, ci întăreşte parteneriatul", iar "punerea sub semnul întrebării a acestei intenţii e împotriva dezvoltării parteneriatului", deci de neacceptat.
Ministerul ungar de Externe a apreciat, marţi, că manifestările dedicate sărbătorii naţionale a maghiarilor, organizate în prezenţa preşedintelui Solyom Laszlo, la 14 martie, s-au desfăşurat "cu demnitate", deşi vizita şefului statului a fost periclitată de anularea permisului de aterizare.
Ministerul de Externe al Ungariei a stabilit "cu bucurie" că manifestările dedicate sărbătorii naţionale a maghiarilor, cu participarea preşedintelui Solyom Laszlo, s-au desfăşurat, în 14 martie, cu demnitate şi într-o atmosferă de sărbătoare, potrivit traducerii neoficiale a unui comunicat postat pe site-ul MAE ungar.
Comunicatul, difuzat de MAE ungar, arată, potrivit unei traduceri neoficiale, că vizita preşedintelui ungar Solyom Laszlo, programată iniţial pentru 15 martie, "a fost periclitată de faptul că autorităţile române au anulat permisul de aterizare, în ciuda faptului că o comunicare oficială a datelor vizitei a fost transmisă Ministerului de Externe din România, autorităţile ungare cerând celor române «o colaborare tehnică»".
În acelaşi timp, Ministerul de Externe de la Budapesta recunoaşte în comunicatul citat că Poliţia română a contribuit la traseul fără probleme urmat de coloana de maşini a preşedintelui Solyom Laszlo.
"Vizita preşedintelui Solyom Laszlo este un element important al colaborării celor două ţări membre UE şi NATO, România şi Ungaria, care nu împiedică, ci întăreşte parteneriatul. Punerea sub semnul întrebării a acestei intenţii este împotriva dezvoltării parteneriatului, motiv pentru care este de neacceptat", precizează comunicatul, potrivit unei traduceri neoficiale.
Solyom a intrat în România cu o coloană formată din patru maşini
Vizita pe care preşedintele ungar o avea programată în Transilvania cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni a stârnit o serie de controverse, ponind de la informaţiile legate de refuzul autorităţilor române de a acorda permisul de aterizare pe Aeroportul Târgu Mureş pentur avionul care urma să-l aducă pe Laszlo Solyom şi continuând cu acuzaţiile părţii române conform cărora preşedintele Ungariei vroia să viziteze "autoguvernarea Harghita".
Solyom a intrat în România cu o coloană formată din patru maşini, sâmbătă dimineaţă, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Borş, judeţul Bihor, şi s-a îndreptat spre judeţul Harghita, fără a cere autorităţilor române protecţie. El a ajuns, sâmbătă după-amiază, în localitatea harghiteană Cozmeni, unde a fost întâmpinat de liderul UDMR, Marko Bela, de preşedintele CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo, de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi de primarul localităţii, Bodo David, plecând spre Vârful Nyerges, pentru a participa la manifestări dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.
Solyom Laszlo a afirmat, sâmbătă seară, înainte de a pleca spre Ungaria, într-o conferinţă de presă susţinută pe Vârful Nyerges, despre neacordarea, de către autorităţile române, a autorizaţiei de zbor, că este "un gest curios, inamical şi neprietenos".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO