Mai mulţi parlamentari au depus un proiect prin care vor renunţarea la ora de vară. Motivele invocate de aleşi

Deputatul PMP, Marius Paşcan, a iniţiat un proiect legislativ prin care propune renunţarea la ora de vară, motivând că aceasta are efecte negative asupra sănătăţii populaţiei şi că perturbă transportul feroviar şi aerian.

Urmărește
1071 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi parlamentari au depus un proiect prin care vor renunţarea la ora de vară. Motivele invocate de aleşi

Mai mulţi parlamentari au depus un proiect prin care vor renunţarea la ora de vară

„Introdusă în anul 1916, ca o necesitate impusă de condiţiile economice generate de Primul Război Mondial, ora de vară a avut drept scop crearea unei economii în privinţa consumului de energie electrică şi termică”, potrivit expunerii de motive.

Iniţiatorul precizează că studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu generează economii din punct de vedere energetic şi provoacă un puternic disconfort asupra marii majorităţi a populaţiei.

Totodată, modificarea orei generează perturbări ale transportului feroviar şi aerian, spune iniţiatorul.

„Potenţialele efecte negative inclusiv asupra sănătăţii populaţiei ale modificării bianuale ale ore au fost subliniate inclusiv la nivelul Parlamentului European, solicitându-se prin vot majoritar o rezoluţie la nivelul Consiliului European pentru revizuirea regimului actual al orei de vară”, se arată în documentul citat.

Paşcan susţine că, din aceste considerente, se impune abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României şi pe cale de consecinţă stabilirea orei oficiale a României ca fiind +2 UTC pe tot parcursul anului.

În prezent, trecerea la ora de vară are loc în ultimul weekend din luna martie, atunci când ceasurile sunt date cu o oră în faţă, astfel încât ora 3.00 devine ora 4.00.

Proiectul legislativ este susţinut de deputaţi PMP, PSD, PNL, USR şi UDMR. Acesta a fost depus la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici