Marko: Ştiam că este criză economică, dar nu ştiam că bugetul este atât de jalnic

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, că reprezentanţii Uniunii ştiau că intră la guvernare în context de criză economică, adăugând însă că nu cunoşteau faptul "că bugetul este atât de jalnic".

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Marko: Ştiam că este criză economică, dar nu ştiam că bugetul este atât de jalnic

Marko: Ştiam că este criză economică, dar nu ştiam că bugetul este atât de jalnic (Imagine: Mediafax Foto)

Marko Bela a spus că, făcând un bilanţ al celor nouă luni de când UDMR este partener la guvernare, poate spune că Guvernul a fost pus în situaţia să ia "decizii foarte dificile şi dureroase", "pentru a trata o situaţie şi a găsi soluţii" şi că şi în viitor vor exista astfel de situaţii.

El a afirmat că UDMR a acceptat să participe la guvernare şi acceptă de obicei acest lucru pentru că organizaţia "este chemată să reprezinte interesele maghiarilor din România", iar programul UDMR impune reprezentarea comunităţii în posturi de decizie.

"Să fim în posturi de decizie în instituţiile locale şi centrale. Să putem influenţa aceste decizii, să găsim răspuns la întrebările comunităţii, întrebări actuale şi pe termen lung. Şi, totodată, să găsim soluţii pentru problemele întregii ţări", a spus Marko Bela.

Marko a precizat că reprezentanţii Uniunii ştiau că intră la guvernare în context de criză economică, adăugând însă că nu cunoşteau faptul "că bugetul este atât de jalnic".

Marko Bela a adăugat că chiar şi în acest context UDMR trebuie să fie la guvernare pentru a atinge scopuri generale, legate de dinamizarea economiei, adăugând că "sunt în plan măsuri importante şi necesare".

Potrivit sursei citate, în legătură cu unele dintre acestea se constată o oarecare întârziere, arătând că autorităţile au promis că, până în 1 octombrie, impozitul minimal se va desfiinţa, iar un proiect în acest sens a fost finalizat de Ministerul de Finanţe, astfel că nimic nu împiedică luarea acestei măsuri.

"Am propus aşa-zisul card de credit Kogălniceanu pentru IMM-uri, o lege pentru munca de zilieri, care trebuie reglementată, restituirea TVA. Însă nu este suficient, am spus că în acest an nu acceptăm alte reduceri sau alte constrângeri, cele deja luate, dureroase, vor ajuta bugetul să se echilibreze, nu este nevoie şi de altele. Guvernul trebuie să plătească datoriile pentru investiţiile începute, şcoli, infrastructură, altfel ucidem întreprinzătorii, sugrumăm economia. Acum, în fine s-a luat o decizie, să stabilim priorităţile. Rolul UDMR în această coaliţie este condiţionat de acest lucru, să continuăm descentralizarea şi să luăm măsuri pentru economie", a spus Marko.

Preşedintele UDMR a subliniat că în perioadă de criză este nevoie de o protecţie socială coerentă, puternică şi că nu crede că trebuie să i se permită cuiva să se atingă de pensiile mici.

"Nu avem voie să reducem sprijinul. Ţara asta este plină de portiţe, dar cei care au nevoie trebuie să aibă acces la sprijin", a spus el.

Pe plan extern, a spus vicepremierul, România trebuie să depună toate eforturile pentru a intra în Spaţiul Schengen, în martie anul viitor, alături de Bulgaria.

"Cu asta se va încheia un fel de integrare juridică cu UE, vor dispărea problemele şi frontierele europene. Trebuie să creăm condiţii politice pentru acest pas", a afirmat Marko.

Marko Bela a spus că, pe plan intern, UDMR este interesată de şansa de a transforma statul prin reforme profunde în viaţa socială.

"Este timpul să ne gândim cum funcţionează statul român şi administraţia din România şi să impunem o reformă. Sunt persoane care ar vedea ca o nebunie a mea faptul că din nou şi din nou mă întorc la problema descentralizării. Cea din domeniul sănătăţii - administraţiile locale văd aspectele grele, în condiţii bugetare dificile şi nu văd avantajele, dar aceasta a fost cea mai importantă măsură. Este un pas înainte pentru reorganizarea viitoare a statului, să dăm administraţia în mâinile comunităţilor locale", a spus el.

Marko Bela a subliniat că măsurile legate de descentralizare trebuie să continue şi în învăţământ - acesta fiind scopul cel mai important al acestei perioade, pe lângă soluţionarea crizei economice - şi graţie participării UDMR la guvernare se poate realiza acest lucru.

"Prezenţa noastră în Guvern este garanţia ca acest proces să continue, prin descentralizare şi reforma învăţământului. Reforma învăţământului este pe primul loc, suntem foarte nemulţumiţi că, deşi coaliţia are majoritate, nu îşi poate impune interesele. În Camera Deputaţilor legea a trecut, dar în Senat este blocată, deşi trebuia demult să treacă şi acum să discutăm aplicarea. Coaliţia este slabă, este plină de îndoieli şi UDMR nu poate să admită această fluctuaţie permanentă. În această toamnă trebuie să se nască această Lege a învăţământului. Ori se va accepta în Parlament, ori vom încerca prin alte căi - prin ordonanţă de urgenţă sau asumare a Guvernului", a spus Marko.

Liderul UDMR arătat că, de asemenea, trebuie să se numere printre priorităţi promovarea Legii minorităţilor şi cea privind reorganizarea regiunilor economice.

"Cum a fost şi la spitale, dacă şi în învăţământ va decide comunitatea, sunt convins că după mizeria iniţială vom avea un sistem de învăţământ mult mai bun. Interesul nostru este ca deciziile să se ia cât mai aproape sau chiar în comunitatea noastră", a afirmat Marko

Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) s-a întrunit, sâmbătă, la Târgu Mureş, urmând să decidă locul de desfăşurare a celui de-al zecelea Congres al UDMR, din februarie 2011.

Potrivit reprezentanţilor UDMR, pe ordinea de zi a Consiliului Reprezentanţilor Unionali - miniparlamentul din UDMR - se regăsesc raportul politic al preşedintelui formaţiunii, vicepremierul Marko Bela, şi luarea unor decizii organizatorice în legătură cu Congresul UDMR de la sfârşitul lunii februarie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici