MESAJE de condoleanţe la moartea lui Dinu C. Giurescu | Dăncilă: Un mare patriot care şi-a dedicat viaţa cu onestitate şi credinţă României/ Tăriceanu: Un aliat în susţinerea democraţiei şi libertăţilor românilor

Premierul Viorica Dăncilă a transmis, marţi seara, un mesaj de condoleanţe ca urmare a încetării din viaţă a academicianului Dinu C. Giurescu, afirmând că acesta a fost un om de cultură de o valoare excepţională, un mare patriot care şi-a dedicat viaţa cu onestitate şi credinţă României.

Urmărește
1113 afișări
Imaginea articolului MESAJE de condoleanţe la moartea lui Dinu C. Giurescu | Dăncilă: Un mare patriot care şi-a dedicat viaţa cu onestitate şi credinţă României/ Tăriceanu: Un aliat în susţinerea democraţiei şi libertăţilor românilor

Dăncilă: Dinu C. Giurescu, un mare patriot care şi-a dedicat viaţa cu onestitate şi credinţă României

”M-a întristat vestea plecării dintre noi a istoricului şi academicianului Dinu C. Giurescu. A plecat un om de cultură de o valoare excepţională, un mare patriot care şi-a dedicat viaţa cu onestitate şi credinţă României. Să preţuim îndemnul domniei sale de a rămâne uniţi ca neam şi să transmitem mai departe generaţiilor viitoare iubirea faţă de ţară. Transmit condoleanţe familiei îndoliate!”, a transmis Viorica Dăncilă.

Tăriceanu: Dinu C. Giurescu, un aliat în susţinerea democraţiei şi libertăţilor românilor

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis, marţi seara, un mesaj după moartea academicianului Dinu C. Giurescu, afirmând că, personal, l-a considerat un aliat în susţinerea democraţiei şi libertăţilor românilor.

”Am aflat cu tristeţe despre moartea academicianului Dinu C. Giurescu, unul dintre intelectualii de marcă ai României. La trecerea sa la cele veşnice, se cuvine să celebrăm activitatea sa prodigioasă ca istoric, activitatea de profesor şi, nu în ultimul rând, implicarea sa în viaţa politică, întotdeauna ca susţinător al valorilor democraţiei. Personal, l-am considerat pe Dinu C. Giurescu un aliat în susţinerea democraţiei şi libertăţilor românilor. Îmi vine în minte un interviu televizat pe care domnia sa l-a acordat acum câteva luni, la finalul anului trecut, în care a spus cât de important este să căutăm adevărul şi să îl spunem românilor. Ca istoric care a trăit o bună parte a vieţii în regimul comunist şi ca un bun observator al realităţilor sociale şi politice, Dinu C. Giurescu ştia foarte bine cât de important era ca România să nu se întoarcă la practicile acelui trecut”, a afirmat Tăriceanu.

El a mai afirmat că Dinu C. Giurescu a făcut parte din elita românească, iar moartea domniei sale ”lasă un loc gol care va fi imposibil de înlocuit”.

”În aceste momente, doresc să transmit condoleanţe familiei. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a adăugat Tăriceanu.

Academicianul Dinu C. Giurescu a murit la vârsta de 91 de ani, a declarat pentru MEDIAFAX biroul de presă al Academiei Române.

Născut pe 15 februarie 1927, în Bucureşti, Dinu C. Giurescu a fost politician român, deputat în Parlamentul României şi vicepreşedinte al Partidului Conservator.

A fost fiul lui Constantin C. Giurescu şi nepotul lui Constantin Giurescu.

Licenţiat al Facultăţii de Istorie, Universitatea din Bucureşti, în 1950, a obţinut în 1968 titlul ştiinţific de doctor în istorie.

A fost profesor la Universitatea de Artă, Secţia Istoria şi Teoria Artei-Muzeografie, în perioada 1968 - 1987 şi preşedinte al părţii române în Comisia româno-bulgară de istorie (1979 - 1985 şi din 1991).

A fost profesor la Universitatea Bucureşti, la Facultatea de Istorie, între anii 1990 - 1997.

A fost membru titular al Academiei Române din 2001 şi membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române.

În aprilie 2014 a devenit vicepreşedinte al Academiei Române, funcţie pe care a deţinut-o un an.

Printre lucrările pe care le-a scris se numără "Anatefterul. Condica de porunci a vistieriei lui Constantin Brâncoveanu", Studii şi Materiale de Istorie Medie; "Istoria ilustrată a românilor" (1981), în colaborare cu Constantin C. Giurescu, "România în al doilea război mondial" (1999); "Cade Cortina de Fier -România 1947" (2002) etc.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici