Ministrul Baconschi s-a întâlnit cu românii din Toronto şi conducerea York University

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Toronto şi a participat la evenimentul de marcare publică a înfiinţării primului lectorat de limba română din Canada, deschis la începutul acestui an la York University, în cadrul Glendon College.

Urmărește
7 afișări

Teodor Baconschi s-a aflat vineri la Toronto, cu ocazia turneului oficial în Canada.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de MAE, şeful diplomaţiei române a participat la evenimentul de marcare publică a înfiinţării primului lectorat de limba română din Canada, deschis la începutul acestui an la York University, în cadrul Glendon College. Cu această ocazie, a avut întâlniri cu conducerea instituţiei de învăţământ, respectiv cu profesorul Ken McRoberts, decan al York University şi profesorul Françoise Mougeon, prodecan.

"Deschiderea primului lectorat de limba română în Canada, în cea mai mare şi cea mai cosmopolită metropolă a ţării, constituie o şansă importantă de promovare a limbii, culturii, dar şi a imaginii României" a subliniat ministrul Baconschi, potrivit comunicatului.

Teodor Baconschi a avut, totodată, o întrevedere cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Toronto, precum şi cu reprezentanţi ai mass-media de limbă română. "Cu acest prilej, şeful diplomaţiei româneşti a ţinut să transmită aprecierea sa membrilor comunităţii românilor din Toronto şi provincia Ontario - cea mai numeroasă din Canada şi foarte reprezentativă din punctul de vedere al integrării sociale şi reuşitei profesionale în cadrul societăţii canadiene. Ministrul Baconschi a cerut sprijinul comunităţii româneşti în promovarea bunelor relaţii româno-canadiene şi a făcut apel la o activă implicare civică a acestora în procesul de modernizare a vieţii publice din România, inclusiv prin exercitarea dreptului de vot", se arată în comunicat.

Ministrul a subliniat, totodată, faptul că are "permanent în preocupare respectarea în activitatea MAE a concepţiei sale, respectiv «fiecare cetăţean român contează», concepţie care a stat la baza redefinirii, atât a serviciilor şi interfeţei consulare, cât şi a conceptului votului prin corespondenţă", menţionează ministerul.

O altă temă discutată cu reprezentanţii comunităţilor româneşti din Ontario a vizat exploatarea mai eficientă a potenţialului relaţiei economice bilaterale prin creşterea schimburilor comerciale şi a investiţiilor. "România va creşte în următorii 10 ani; inclusiv prin contribuţia dumneavoastră civică, intelectuală sau prin investiţiile pe care firmele dumneavoastră le vor face în ţară. Identitatea românească, bine păstrată, le va permite copiilor dumneavoastră ca, dacă o doresc, să poată să revină în România sau să lucreze în cadrul unor multinaţionale cu filiale în ţara noastră", a subliniat Baconschi.

Potrivit MAE, un alt subiect abordat a fost preocuparea pentru prezervarea limbii şi identităţii culturale româneşti, împărtăşită, atât la nivelul autorităţilor româneşti, cât şi al comunităţilor româneşti din Canada. "Sunteţi pivotul unui românism de bună calitate, care va continua să reverbereze. Sunt convins ca veţi reuşi să vă menţineţi identitatea şi memoria propriilor surse, a naţiei noastre. Prin biserică, limbă, cultură, coeziune comunitară, acest lucru e posibil, e fructuos, e frumos" a conchis şeful diplomaţiei române.

Colaborarea între reprezentanţii universităţii canadiene şi Institutul Limbii Române, aflat în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a fost consacrată prin semnarea, la 12 iulie 2010, a unui Protocol. York University este a treia universitate ca anvergură din Canada, având peste 50.000 de studenţi, printre care şi numeroşi studenţi de origine română (din prima sau a doua generaţie). Colegiul Glendon este considerat un reper pentru prestigiul şi competitivitatea academică a acestei universităţi, fiind singura structură academică bilingvă din provincia Ontario. La York University, lectorul român predă două cursuri, la nivel de licenţă, unul de limbă română şi altul de cultură română. Cursurile sunt destinate studenţilor de la York University, indiferent de departamentul şi specialitatea pe care aceştia o aprofundează, informează MAE.

În provincia Ontario locuiesc peste 100.000 de persoane de origine română, din care 70.00 în zona Greater Toronto Area.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici