Ministrul Energiei: Piaţa energiei europeană, care ar trebui să fie o piaţă unică, nu funcţionează

  • Piaţa energiei europeană, care ar trebui să fie o piaţă unică, nu funcţionează, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
  • Estul Europei plăteşte mult mai mult decât vestul, deşi ar trebui să fie o piaţă europeană unică şi preţurile ar trebui să fie comparabile.
Urmărește
92 afișări
Imaginea articolului Ministrul Energiei: Piaţa energiei europeană, care ar trebui să fie o piaţă unică, nu funcţionează

„Am constatat că în estul Europei plătim mult mai mult decât în vest. Dar noi ar trebui să fim într-o piaţă europeană unică şi preţurile ar trebui să fie comparabile", a afirmat, la Antena 3 CNN, Burduja.

Ministrul a oferit un exemplu concret: „Pe 12 septembrie, România a plătit 149 de euro megawatt/ora, Bulgaria 135, Ungaria 145, Polonia 137. În partea cealaltă a Europei, Franţa 68, Spania 72, Portugalia 72, Belgia 86, până spre Austria, care a plătit în jur de 100, 102".

Conform ministrului, cauza principală a acestei discrepanţe este lipsa capacităţilor de interconectare între ţări, în special între Austria şi Slovacia. „Nu putem să beneficiem în estul Europei de producţia de energie mai ieftină din vest", a explicat ministrul.

Pentru a rezolva această problemă, România, Grecia şi Bulgaria au cerut Comisiei Europene să accelereze procesul de interconectare.

Burduja a precizat că discuţiile nu vizează facturile românilor, ele sunt plafonate până la 1 aprie şi „vom trece iarna fără să tremurăm de frica lor”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici