”Nu am venit (ca ministru al Justiţiei, n.r.) pentru notorietate şi nici nu mi-am propus să fiu populară. Singura mea miză este să pun în slujba sistemului de justiţie şi al cetăţeanului care beneficiază de acest serviciu public priceperea mea şi a echipei mele”, a spus Raluca Prună în debutul discursului din plenul Camerei Deputaţilor, insistând că mandatul ei nu are o miză politică partizană.
Ea s-a declarat ”un om liber care îşi asumă declaraţiile”, afirmând că nimeni nu îi poate lua libertatea de a semnala probleme ”ascunse sub preş” şi că s-a ajuns la moţiune pentru că şi-a asumat să spună ”cu un limbaj plastic că împăratul este gol”.
Prună şi-a explicat din nou experienţa profesională şi a subliniat că ea şi echipa muncesc ”cu onestitate şi în mod responsabil”, că se aştepta să fie criticată, să aibă parte de ”comentarii maliţioase” şi scoateri din context, dar că nu a anticipat magnitudinea acestora.
”Înţeleg să-mi folosesc această libertate pe care nimeni nu mi-o poate lua tocmai pentru a semnala restanţe enorme şi probleme ascunse sub preş timp de ani întregi (…) Cred că nu mai putem continua la nesfârşit să ne prefacem că nu înţelegem despre ce este vorba. Sunt aici, în faţa dumneavoastră, pentru că am avut curajul să spun cu un limbaj plastic că împăratul este gol”, a subliniat ea.
Ministrul Justiţiei i-a întrebat pe parlamentarii cu ani de experienţă de ce cred că oamenii au ieşit în stradă după Colectiv acuzând ”corupţia ucide”.
”Vreau să vă întreb pe dumneavoastră, doamnelor şi domnilor parlamentari, care aveţi ani, mulţi ani, de experienţă politică, de ce avea societatea românească aşteptări atât de mari la 26 de ani de la recâştigarea democraţiei? De ce au simţit românii nevoia unei schimbări politice revendicate în stradă? De ce s-a ajuns în situaţia ca zeci de mii de români să scandeze în stradă, exasperaţi, <
Raluca Prună a vorbit şi despre condiţiile din penitenciarele din România. ”Problema nu avea cum să apară peste noapte. Scriem acum cronica unei probleme îndelung amânate şi a unei crize demult anunţate”, a explicat ea, amintind măsurile pe care ministerul de resort le-a luat pentru îmbunătăţirea condiţiilor din închisori.
Ministrul Justiţiei a criticat şi modificarea în Senat a Ordonanţei de urgenţă privind ”scriitorii” din închisori. ‘‘Ordonanţa a intrat în vigoare pe 31 august 2013 şi eu speram să redea un pic din demnitatea distrusă a cercetării ştiinţifice din România prin mai multă rigoare şi un control mai strict al ştiinţificităţii. OUG este acum în Parlament şi notez cu tristeţe că în comisia de drepturile omului din senat s-a propus şi adoptat în unanimitate un amendament care creşte din nou beneficiul la 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie”, a acuzat ea.
Moţiunea cu titlul „Şi minciuna poate să ucidă”, adoptată marţi de plen, cere demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, după ce aceasta a susţinut în plenul CSM că a minţit judecătorii de la CEDO în privinţa fondurilor alocate pentru penitenciare.