- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Năstase şi-a lansat, pe blog, programul politic "Forţă şi Echilibru. Proiectul Adrian Năstase"
Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, şi-a lansat, miercuri, pe blogul personal, programul politic pentru candidatura la şefia partidului, intitulat "Forţă şi Echilibru. Proiectul Adrian Năstase", în care vorbeşte despre cele zece angajamente pe care şi le ia în faţa membrilor PSD.
Năstase şi-a lansat, pe blog, programul politic "Forţă şi Echilibru. Proiectul Adrian Năstase" (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Programul politic al candidatului Năstase însumează 29 de pagini şi este structurat pe 10 capitole, privind, printre altele, motivele candidaturii, analiza ultimelor cinci înfrângeri electorale, pericolele care pândesc PSD, identitatea formaţiunii, organizarea partidului pentru câştigarea viitoarelor alegeri, relaţia cu celelalte partide politice şi angajamentele candidatului Adrian Năstase în faţa membrilor PSD.
Angajamente publicate pe blog sunt:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
-
recâştigarea respectului şi încrederii cetăţenilor în PSD;
-
apărarea membrilor şi simpatizanţilor în faţa abuzurilor "puterii portocalii";
-
stoparea migraţiei parlamentare şi readucerea în partid a "fiilor risipitori";
-
încetarea clientelismului, nepotismului şi cumpărării de funcţii;
-
promovarea femeilor merituoase în conducerea partidului şi în funcţii publice, precum şi a cât mai multor tineri, atât în partid, cât şi în viitoarea echipă de guvernare;
-
deschiderea partidului către societate, pentru a atrage oameni de valoare;
-
realizarea unei politici de opoziţie viguroasă şi credibilă;
-
recâştigarea votanţilor pierduţi şi atragrea de noi categorii de votanţi;
-
formarea unei echipe capabile să câştige alegerile din perioada 2012-2014.
Fostul preşedinte al PSD, actual candidat la această funcţie, critică vehement faptul că partidul a pierdut în ultimul ciclu electoral - definit de la Congresul din martie 2005 până în prezent - cinci scrutinuri semnificative, precum şi un milion de voturi.
Năstase acuză faptul că, la fiecare eşec electoral, s-au primit scuze din partea conducerii partidului, motivele înfrângerii fiind identificate fie în sistemul de vot, fie în atacurile energetice.
"Analiza ultimilor ani este tristă. PSD a devenit un actor de rangul al doilea pe scena politică din România, iar riscul este de a retrograda pe poziţia a treia. Suntem în situaţia de a fi prinşi captivi între două fronturi, încercând să facem faţă atacurilor PDL şi să ţinem piept concurenţei dinspre PNL pentru întâietate în opoziţie. Partidul nostru a intrat într-o "zonă gri". Stânga românească se află strânsă ca într-o menghină între dreapta populistă, reprezentată de partidul prezidenţial, şi dreapta liberală promovată de PNL", apreciază Năstase.
El constată că, după cinci ani petrecuţi în opoziţie, PSD a ajuns să fie acuzat din nou că este un partid "comunist" şi "corupt", în timp ce unora dintre social-democraţi "a început să le fie ruşine cu Ion Iliescu".
Năstase le promite social-democraţilor că va încerca să facă din PSD un partid puternic, el subliniind că va fi un lider aşa cum este cunoscut de membrii partidului - "om de cuvânt şi om de onoare".
El apreciază că, pentru PSD, continuitatea înseamnă stagnare şi disoluţie, mai rapidă sau mai lentă, dar inevitabilă, şi propune schimbarea, în sensul unei acţiuni politice radical înnoite, în cadrul unei activităţi "susţinute şi ferme în opoziţie".
Năstase identifică, totodată, o serie de erori de strategie ale PSD, printre care pierderea capacităţii de a gândi şi de a acţiona strategic, ignorarea democraţiei interne şi nerespectarea regulilor interne, raportarea la propria identitate doar în termeni de imagine, pierderea reperelor identitare şi legătura cu electoratul tradiţional.
El apreciază, de altfel, că intrarea PSD la guvernare alături de PDL a reprezentat o eroare strategică importantă.
Năstase propune, plecând de la acest set de erori, ca prima prioritate a noii conduceri a partidului să fie analiza modalităţilor de reacţie şi de apărare a organizaţiilor şi liderilor locali în faţa atacurilor de tot felul, la care sunt supuşi din partea actualului regim.
Năstase doreşte ca noua conducere să meargă cât mai des în teritoriu, în fiecare organizaţie, la nivelurile de bază, pentru a cunoaşte oamenii şi problemele şi a pune umărul la soluţionarea dificultăţilor pe plan local.
În ceea ce priveşte pericolele care pândesc PSD, Năstase consideră că primul va fi constituit de "examenul corectitudinii", pe care partidul va trebui să îl treacă la Congresul din 20 februarie.
"Trebuie să evităm suspiciunile de Congres «aranjat» prin jocuri subterane. Conducerea partidului trebuie să aibă legitimitatea conferită de alegeri libere, transparente şi corecte. De asemenea, dacă vom accepta teza «câştigătorul ia tot», am crea premisele unor fracturi interne de lungă durată", apreciază Năstase.
Năstase mai arată că PDL duce o ofensivă pe mai multe planuri împotriva PSD, primul plan fiind cel al spargerii fiefurilor electorale de stânga.
El vorbeşte şi despre pericolul apariţiei unui "partid concurent" al PSD, pe zona de stânga. "Dacă tot se încăpăţânează să reziste, partidului nostru i se pregăteşte, pas cu pas, o altă provocare: un partid concurent. Acest partid va fi creat, fără îndoială, dacă partidul nostru nu va avea o conducere puternică, în stare să apere «stupul» de atacurile viespilor portocalii", arată Năstase.
Adrian Năstase apreciază că un alt tip de provocare, "ceva mai subtil şi de lungă durată", este cea venită din partea PNL, care se profilează tot mai puternic drept principala forţă a opoziţiei, preluând inclusiv teme din portofoliul politic al PSD.
El consideră că PNL, pe de altă parte, este atât un competitor ideologic al PSD, în activitatea din opoziţie, dar trebuie să fie şi un partener şi, în consecinţă, propune realizarea unei "opoziţii unite" cu PNL în toate proiectele care privesc apărarea statului de drept şi, pe de altă parte, diferenţierea de formaţiunea liberală pe tematica de tip economic şi social.
Preşedintele CN al PSD consideră, pe de altă parte, că refacerea solidarităţii şi credibilităţii partidului se poate realiza numai prin asumarea propriei istorii şi prin riposta în faţa "diversiunilor" acuzatoare de comunism.
Năstase militează pentru stoparea migraţiei şi a abuzurilor împotriva membrilor PSD, refacerea identităţii politice naţionale a partidului, prin asumarea unei consecvenţe care să facă partidul previzibil în ochii alegătorilor, întărirea capacităţii de mobilizare, descentralizarea pe verticală şi eficienţa pe orizontală, construirea unui "partid care respiră", dezbatere doctrinară permanentă, refacerea legăturii cu electoratul de stânga, comunicare mai eficientă, promovarea femeilor în PSD, atragerea în partid a tinerilor şi promovarea lor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.