- Home
- Politic
- BUCUREŞTI , (27.04.2016, 20:39)
- Departamentul Corespondenti
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicolae Robu şi alţi 10 candidaţi, în cursă pentru postul de primar la Timişoara
Nicolae Robu, actualul primar al municipiului Timişoara, candidează pentru un nou mandat, în cursă fiind înscrişi alţi 10 candidaţi validaţi de Biroul Electoral Timiş. Şi la Arad, 11 candidaţi vor încerca să atragă voturile pentru postul de edil al municipiului.
Urmărește
1903 afișări
Nicolae Robu şi alţi 10 candidaţi, în cursă pentru postul de primar la Timişoara (Imagine: Catalina Filip/ Arhiva Mediafax Foto)
Timişoara: Robu şi alţi 10 candidaţi, în cursă pentru postul de primar
Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Municipal Timişoara, un număr de 14 candidaţi şi-au depus candidaturile, în termenul limită care a expirat marţi seara, pentru funcţia de primar al Timişoarei. Astfel, în cursă a intrat actualul primar al municipiului, Nicolae Robu (PNL), care doreşte să câştige un al doilea mandat.
Deputatul Florin Bîrsăşteanu (PSD) este considerat principalul contracandidat al lui Robu în aceste alegeri. Medic de profesie, Bîrsăşteanu a devenit popular în PSD Timiş după ce a reuşit să câştige un mandat de deputat la alegerile parţiale care s-au desfăşurat în Colegiul 3 Timişoara, considerat „cartierul lui Robu”, deoarece edilul-şef al Timişoarei locuieşte acolo.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Pentru funcţia de primar al Timişoarei s-a înscris ca independent şi fostul viceprimar al oraşului în perioada 2000 – 2012. La alegerile din 2012 Adrian Orza, membru PNŢCD pe atunci şi promovat intens de primarul în funcţie, Gheorghe Ciuhandu, a candidat din partea unei coaliţii de partide (FDGR şi PNŢCD) reuşind să obţină 23,39 la sută din voturi şi să se claseze pe locul doi, în timp ce Robu, susţinut de USL 49,76 la sută din voturi.
Din partea PMP candidează Marius Cristinel Dugulescu, fost deputat de Timiş şi fiul pastorului Petru Dugulescu, fost deputat PNŢCD de Timiş în perioada 1996-2000. De la UDMR candidează Zsolt Molnar, iar din partea PPU s-a înscris în cursa pentru funcţia de primar al Timişoarei Cosmin Trif.
UNPR îl propune pentru funcţia deprimar al Timişoarei pe liderul filialei judeţene, Ion Răducanu. Fost prefect de Timiş din partea PSD, el a mai candidat pentru această funcţie atât din partea social-democraţilor, cât şi din postura de lider al filialei judeţene UNPR. La alegerile din 2012, Răducanu (UNPR) a obţinut 1,7 la sută din voturile valabil exprimate. ALDE îl propune pentru funcţia de primar al Timişoarei pe Ilare Bordeaşu, cadru universitar la Universitatea Politehnica Timişoara şi lider de sindicat.
De asemenea, în cursa pentru fotoliul de primar s-au înscris şi două femei: Elisabeta Dobrescu (independent) şi Simona Gabriela Tiriteu (BUN). Biroul Electoral Municipal a decis, însă, să respingă candidatura Elisabetei Dobrescu deoarece nu a întrunit numărul de semnături necesar.
Tot din această cauză au mai fost respinse candidaturile lui Adrian Borugă (M10) şi Ion Gheorghe Roşu (UCDR). Pentru a candida la funcţia de primar al Timişoarei aceştia ar fi trebuit să prezinte o listă cu cel puţin 2.863 de susţinători.
La Biroul Electoral Judeţean Timiş au depus listele de candidaţi 15 formaţiuni politice, însă PRM, M10 şi PER au fost respinse din cauza numărului de semnături. De asemenea, din cauza numărului mic de semnături a fost respinsă şi candidatura independentului Marius Martinescu, fost primar al Lugojului din partea PDL. Pentru candidatură era nevoie de un număr minim de 6201 semnături.
Astfel, la PNL cap de listă şi propunerea partidului pentru preşedinţia CJ Timiş este deputatul Alin Popoviciu. Lista de candidaţi PSD este deschisă de liderul filialei judeţene de partid, Sorin Grindeanu. UNPR a depus lista candidaţilor cu doar câteva ore înainte de termenul limită, după ce actualul preşedinte al CJ Timiş, Titu Bojin, s-a înscris în partid. El a condus filiala PSD Timiş, însă nu a mai fost propus pentru o funcţie de consilier judeţean.
Lista candidaţilor ALDE este deschisă de Traian Stancu, în timp ce PMP o propune pe lidera filialei judeţene de partid, Roxana Iliescu.
11 candidaţi pentru Primăria Municipiului Arad
11 candidaţi au fost validaţi de către Biroul Electoral Municipal Arad pentru a candida la funcţia de primar al municipiului Arad. Ca şi independenţi vor candida Sebastian Bulumac (susţinut şi de PSD), Ciprian Luca, Viorica Elvira Pop, Marin Lupaş şi Eugen Filip Dorin. Din partea ALDE va candida consilierul municipal Ionel Ciupe, din partea UDMR - viceprimarul Bognar Levente, din partea PNL - primarul în exerciţiu Gheorghe Falcă, din partea PMP - pastorul unei cunoscute biserici din Arad, Samuel Caba, iar din partea M10 -fostul director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, medicul Adrian Wiener.
Miercuri, Biroul Electoral a validat candidatura lui Călin Gabriel Costea, din partea Partidului Mândri că Suntem Arădeni, în timp ce candidatul Partidului Puterii Umaniste, Lia Ardelean, a fot respins de către BEM.
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, este cel mai longeviv primar al municipiului Arad după Revoluţia din 1989. Gheorghe Falcă deţine în acest moment al treilea mandat continuu la conducerea primăriei municipiului Arad şi a anunţat încă de anul trecut că va candida pentru cel de-al patrulea mandat. Înainte de cele trei mandate de primar, în perioada 2000-2004, Gheorghe Falcă a fost şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, iar în perioada guvernării PNL era în cărţi pentru un post de ministru. Falcă este finul de cununie al fostului preşedinte Traian Băsescu.
Cât priveşte listele pentru consilieri locali, BEM a acceptat candidaturile din partea formaţiunilor PSD, PNL, PMP, M10, Alianţa pentru Arad, Partidul Alternativa de Vest, Partidul Mândri că Suntem Arădeni, UNPR, ALDE, UDMR.
Listele cu candidaţii Partidului Puterii Umaniste şi ai Partidului Naţional Democrat au fost respinse, miercuri, de către Biroul Electoral Municipal.
Pe lista PSD pentru Consiliul Local al municipiului Arad dintre cei cinci consilieri social-democraţi din acest mandat, doar unul singur mai este pe listă, ceilalţi fiind nume complet noi, iar pe lista PNL se găseşte un cetăţean italian, Giovanni Strona, student la facultatea de Medicină din Cadrul Universităţii de Vest Vasile Goldiş, care a primit un loc eligibil ca urmare a proiectului "Trei pentru Arad", prin care PNL a căutat membri ai societăţii civile, pe care, pe baza unor proiecte pentru comunitate, să-i atragă în Consiliul Local al Municipiului Arad. În total au fost depuse 18 proiecte, pe lângă studentul italian, mai fiind selectaţi actorul Ionel Bulbuc şi asistentul social Laura Andres.
Pe de altă parte, Biroul Electoral Judeţean a respins listele cu candidaţi venite din partea formaţiunilor Partidul Naţional Democrat şi Alianţa Rromilor Pro Europa. Deşi aveau nevoie de 4.000 de semnături de susţinere, cele două formaţiuni au prezentat doar 220, respectiv 1.500 de semnături.
Suceava: Şase candidaţi înscrişi pentru cursa de primar. Ion Lungu vrea al patrulea mandat
Şase candidaţi au fost înscrişi la Biroul Electoral Municipal Suceava pentru funcţia de primar al Sucevei, aceştia reprezentând PNL, PSD, ALDE, PMP, UNPR şi PER, actualul primar, Ion Lungu, (PNL) intrând în cursă pentru al patrulea mandat.
Primarul Sucevei, Ion Lungu care a fost ales în funcţie în anul 2004, când a candidat din partea PNL, va candida pentru al patrulea mandat tot din partea PNL, după ce în 2008 şi 2012 a candidat din partea PDL. Lungu, care a demisionat din PDL în toamna anului 2014 şi l-a susţinut pe Victor Ponta în alegerile prezidenţiale, a fost primit în luna februarie în PNL şi desemnat candidatul partidului deşi, iniţial, candidatul PNL fusese desemnat deputatul Ioan Bălan.
Fostul preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a demisionat la începutul lunii martie din PNL şi s-a înscris în ALDE şi candidează din partea acestei formaţiuni la funcţia de primar al municipiului Suceava. Băişanu a mai candidat la funcţia de primar al Sucevei în anul 2004, din partea PUR şi a obţinut circa 13 la sută din voturi, dar şi în 2012, când a fost candidatul USL la funcţia de primar al Sucevei, dar a obţinut cu o mie de voturi mai puţine decât Ion Lungu.
Candidatul PSD la funcţia de primar al Sucevei este medicul urgentist Tiberius Brădăţan, director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava. Brădăţan este consilier local PSD din 2012 şi preşedinte executiv al organizaţiei municipale PSD Suceava. El a mai candidat din partea PSD pentru funcţia de senator în colegiul 1, în alegerile din 2012, iar cu toate că a obţinut mai multe voturi decât contracandidatul său Gheorghe Flutur, nu a fost ales pentru că, prin redistribuirea voturilor, colegiul respectiv a fost atribuit candidatului PDL.
Un alt candidat înscris la BEM Suceava pentru funcţia de primar al Sucevei este cel al Partidului Mişcarea Populară, Marian Andronache, director general în cadrul Primăriei Suceava. Andronache nu a mai făcut politică şi este la prima candidatură.
Din partea UNPR a fost înscrisă candidatura la funcţia de primar a lui Marius Boghian, fost consilier judeţean PDL în perioada 2008-2012 şi care în 2012 a candidat din partea PPDD pentru un loc de deputat în colegiul nr.1 Suceava. Marius Boghian a fost lider al organizaţiei de tineret a PDL Suceava, dar şi şef al Agenţiei Teritoriale a Taberelor şi Turismului Şcolar Suceava.
Ultimul candidat înscris pentru funcţia de primar al Sucevei este Alina Alupoaei-Geonea, din partea PER. Ea a spus că îşi propune ecologizarea clasei politice actuale şi să introducă un suflu tânăr în administraţie.
Citeşte şi: Parlamentari, foşti primari urmăriţi penal, o franţuzoaică şi o moldoveancă, în cursa electorală pentru Bucureşti. Lista candidaţilor
Citeşte şi: 20 de candidaţi pentru funcţia de primar general al Capitalei. BEM analizează dosarele de candidatură
Citeşte şi: Candidaturi pe ultima sută de metri: Nicolae Robu luptă pentru un nou mandat de primar al Timişoarei. Boc a depus dosarul pentru Primăria Cluj-Napoca, iar Mihai Sturzu pentru Primăria Braşov, ca independent
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: 20 de candidaţi pentru funcţia de primar general al Capitalei. BEM analizează dosarele de candidatură
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe