Noii ambasadori ai Olandei şi Poloniei, primiţi de ministrul Aurescu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a primit, marţi, pe noii ambasadori ai Olandei şi Poloniei, Stella Ronner-Grubačić şi Marcin Bartłomiej Wilczek, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.

Urmărește
127 afișări
Imaginea articolului Noii ambasadori ai Olandei şi Poloniei, primiţi de ministrul Aurescu

Noii ambasadori ai Olandei şi Poloniei, primiţi de ministrul Aurescu

La întrevederea cu ambasadorul agreat al Olandei, au fost trecute în revistă perspectivele relaţiilor bilaterale româno-olandeze, cei doi oficiali exprimând "dorinţa comună de a continua dinamica pozitivă a contactelor bilaterale politice şi tehnice din ultima perioadă, atât la nivelul miniştrilor de externe din cele două ţări, cât şi la nivel sectorial", se arată într-un comunicat al MAE.

Ministrul de Externe a exprimat "încrederea în consolidarea dialogului bilateral la nivel înalt" şi a salutat vizita la Bucureşti a omologului olandez Bert Koenders, în luna septembrie 2015, cea de-a doua în decursul acestui an, în care se împlinesc 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale româno-olandeze.

La iniţiativa părţii române, această aniversare va fi marcată prin prezenţa comună a celor doi miniştri de externe la concertul susţinut de Orchestra Regală Concertgebouw Amsterdam, în cadrul Festivalului George Enescu, menţionează MAE.

Discuţiile au vizat şi perspectivele cooperării economice şi sectoriale, "exprimând convingerea că acestea vor continua să se dezvolte într-un ritm susţinut în perioada următoare, având în vedere posibilităţile de cooperare în diferite domenii de interes comun, precum şi oportunităţile investiţionale reciproce", se mai arată în comunicat, MAE menţionând că ministrul Bogdan Aurescu şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că Olanda se situează pe primul loc în ceea ce priveşte investiţiile în România, cu un capital investit de peste 8 miliarde de euro.

De asemenea, cei doi oficiali şi-au exprimat dorinţa de a consolida colaborarea dintre România şi Olanda la nivel european, pe dosare de interes comun, inclusiv din perspectiva asigurării de către Olanda a viitoarei Preşedinţii a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2016.

Cei doi diplomaţi au discutat de asemenea despre situaţia migraţiei ilegale, despre situaţia regională, cu accent pe Ucraina şi Republica Moldova, respectiv despre perspectivele aderării României la spaţiul Schengen, menţionează MAE.

Tot marţi, ministrul de Externe l-a primit pe ambasadorul agreat al Poloniei în România, Marcin Bartłomiej Wilczek, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.

"Ministrul Bogdan Aurescu şi-a exprimat satisfacţia pentru nivelul excelent al relaţiei bilaterale dintre România şi Polonia, bazată pe un Parteneriat Strategic solid. Cei doi oficiali au constatat cu satisfacţie intensificarea notabilă a dialogului politico-diplomatic de nivel dintre România şi Polonia, reflectând dorinţa ambelor părţi de dinamizare a cooperării pe dimensiunea politico-militară şi de securitate, de dezvoltare, în continuare, a unei relaţii de substanţă pe palierul economic şi sectorial, precum şi de consolidare a parteneriatului româno-polon în cadrul UE. Cei doi diplomaţi au reamintit caracterul dinamic al cooperării celor două state în plan european, existând convergenţă de poziţii într-o multitudine de dosare. Atenţie specială va fi acordată, în continuare, promovării libertăţilor fundamentale, cu accent pe libera circulaţie a lucrătorilor şi drepturile conexe ale acesteia", precizează MAE.

Bogdan Aurescu a arătat că apreciază în mod deosebit vizita ministrului afacerilor externe polonez, Grzegorz Schetyna, la Bucureşti, la 2 septembrie, cu ocazia participării în calitate de invitat special la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, "vizită care confirmă trăinicia Parteneriatului Strategic bilateral".

"Totodată, şeful diplomaţiei române a subliniat intensitatea dialogului dintre România şi Polonia în domeniul politico-strategic şi militar, cu deosebire în contextul regional de securitate din vecinătatea estică a UE şi NATO, precum şi relevanţa dialogului în format trilateral dintre România, Polonia şi Turcia. În acest context, a fost evidenţiată dorinţa ambelor părţi de a aprofunda cooperarea în pregătirea Summit-ului NATO de anul viitor, de la Varşovia, o etapă importantă în acest sens fiind desfăşurarea la Bucureşti, în luna noiembrie a acestui an, a Reuniunii Şefilor de stat ai ţărilor din Centrul şi Estul Europei, co-organizată de România şi Polonia", menţionează MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici