- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.11.2014, 21:33)
- Bogdan Stanescu
A DOUA DEZBATERE Ponta - Iohannis. Ponta: Îl am în faţă pe Traian Băsescu, aceeaşi idee că îi prosteşte pe români/Iohannis: I-a prostit pe români când v-a pus prim-ministru? Pe mine m-a refuzat - DECLARAŢIILE CANDIDAŢILOR
Klaus Iohannis şi Victor Ponta s-au întâlnit, miercuri seară, la B1 TV, în cadrul celei de-a doua dezbateri televizate dintre cei doi politicieni calificaţi în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Fiecare candidat a avut dreptul la un răspuns de 2 minute la întrebările moderatoarei, la care s-a adăugat un drept la replică de un minut.
Urmărește
29568 afișări
Orban: Iohannis va participa în această seară la dezbaterea cu Ponta organizată la B1 TV (Montaj Foto)
UPDATE 19:55 A început dezbaterea! Mădălina Puşcalău îi prezintă pe cei doi candidaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
UPDATE 20:00 Mădălina Puşcalău prezintă regulile dezbaterii: fiecare candidat are dreptul la un răspuns de 2 minute, la care se adaugă un drept la replică de un minut. Moderatoarea trage la sorţi numele candidatului căruia îi adresează prima întrebare, iar acesta este Victor Ponta.
MĂDĂLINA PUŞCALĂU: Cine este candidatul Victor Ponta şi de ce ar trebui să fie preşedintele României?
VICTOR PONTA: În primul rând, mulţumesc pentru invitaţie. Eu m-am pregătit şi aseară şi sunt pregătit şi azi. Viziunea pe care am prezentat-o este sfârşitul regimului Traian Băsescu, Vasile Blaga, MRU şi repararea celor făcute de aceştia. După doi ani şi jumătate ca prim-ministru am constatat că avem nevoie de stabilitate şi unitate.
MĂDĂLINA PUŞCALĂU: Cine este candidatul Klaus Iohannis şi de ce ar trebui să fie preşedintele României?
KLAUS IOHANNIS: Sărut-mâna. Sunt Klaus Iohannis, candidatul ACL, sunt candidatul care crede că votul nu este o lozincă, ci un drept. Sunt candidatul care crede că avem nevoie de o schimbare profundă după 25 de ani, care consideră că trebuie să punem "STOP" şi să începem un alt fel de politică. Am adus cu mine scrisori ale celor din diaspora. Domnule prim-ministru, vi le las, poate puneţi pe cineva să le răspundă de ce au fost umiliţi la vot.
De ce nu ar trebui ca adversarul dumneavoastră să fie preşedintele României?
KLAUS IOHANNIS: Cred că nu este bine pentru România să dea puterea unui singur partid, un partid care are membri cu probleme grave cu justiţia. Cred că nu este bine ca Victor Ponta să fie preşedintele României pentru că i-a minţit pe pensionari, pentru că a plagiat. Peste tot un om politic care este prins cu un plagiat este obligat să se retragă, la noi un om politic prins cu plagiat vrea să fie preşedintele României.
VICTOR PONTA: Domnule Iohannis, eu am fost ieri la ICCJ şi am o decizie definitivă, dumneavoastră v-aţi ferit de Înalta Curte. Domnul Iohannis are aceeaşi echipă care a vrut să taie pensiile. Domnul Iohannis seamănă foarte mult cu Traian Băsescu dintr-un punct de vedere: se opune la orice. A existat un singur primar care a devenit preşedinte şi unul care a devenit premier: este vorba de domnul Băsescu şi domnul Boc, pe care eu îi consider un preşedinte şi un premier foarte slabi.
REPLICI - IOHANNIS: Domnule Ponta, îl cunoaşteţi pe domnul Oprea? Domnul Oprea a votat acele reduceri.
Întrebare despre calităţile contracandidatului:
VICTOR PONTA: Este un politician abil, modul în care l-a dat jos pe domnul Antonescu o demonstrează. Este un primar bun. Întrebarea mea este: domnul Băsescu a fost un preşedinte bun?
KLAUS IOHANNIS: Contracandidatul meu are abilitatea de a vorbi orice, oricât, indiferent că nu ştie despre ce e vorba. O altă calitate pe care am spus-o este că domnul Ponta este tânăr, dar a dezamăgit, este o persoană cu mentalităţi învechite, condus din umbră de baroni.
Cum arată România fiecăruia dintre candidaţi?
KLAUS IOHANNIS: În România lucrului bine făcut lucrurile încep şi se termină, în România lui Klaus Iohannis lucrurile se fac în aşa fel încât fiecare să fie mulţumit. România lui Klaus Iohannis este o ţară a prosperităţii, a locului de muncă, unde fiecare are un venit decent, nu este nimeni obligat să stea cu mâna întinsă la stat. România lui Klaus Iohannis seamănă cu Sibiul lui Klaus Iohannis. România lui Klaus Iohannis este o ţară în care investitorii vin cu mare încredere.
VICTOR PONTA: Eu vă dau cifre. Este vorba de o ţară în reconstrucţie după dezastrul lăsat de Anastase, Videanu, Blaga, Falcă. În 2009 deficitul bugetar era 8,6% din PIB. Acum România are excedent bugetar. Domnul Iohannis spunea că sunt un fraier care nu a cheltuit banii. Îl anunţ că acum, în Europa, suntem 2 fraieri care nu au cheltuit banii: eu şi doamna Merkel.
REPLICI - IOHANNIS: Este foarte interesant că domnul Ponta ştie să vorbească doar când citeşte de pe cifre. După ce terminăm cu cifrele, vreau să îi întrebăm pe români: vă merge mai bine de când domnul Ponta este prim-ministru?
PONTA: Cred că rezultatele din primul tur arată că românii sunt mulţumiţi. Ce am văzut pe reţelele de socializare este că Iohannis e considerat un candidat foarte slab, dar pe care oamenii îl votează ca să nu iasă Ponta.
Cum ar arăta România în cazul în care contracandidatul câştigă?
PONTA: Va fi România domnului Băsescu: cu aceiaşi oameni nu se va schimba nimic. Este o nebunie să crezi că faci ceva diferit cu aceiaşi oameni.
IOHANNIS: În cazul în care contracandidatul meu va câştiga, a doua zi vor fi votate în Parlament legea amnistiei şi graţierii şi toţi parlamentarii corupţi vor fi albiţi.
Cei doi adversari au o polemică legată de urmărirea penală şi arestarea preventivă a parlamentarilor. Iohannis propune votarea în Parlament a încuviinţării urmăririi penale şi a arestării preventive.
Sunteţi de acord cu legea amnistiei şi graţierii?
IOHANNIS: Sunt total împotriva acestei legi, PNL-ul a fost de când am venit eu împotriva acestui act de care România nu are nevoie, dar de care PSD are mare nevoie. Ponta a fost împins în faţă de PSD ca să fie votată această lege.
PONTA: Răspunsurile sunt din ce în ce mai puţin serioase. Aţi spus că nu aţi votat, legea nu a fost încă votată. Ministrul Justiţiei, care este aici, cu mine, a dat aviz negativ şi eu vă spun, fără lozinci, că această lege nu se va vota.
IOHANNIS: Reiau provocarea. Haideţi să convocăm Parlamentul. Mâine se face convocarea şi vineri picăm legea, ca să dovediţi că sunteţi de acord cu această lege.
PONTA: La ultima moţiune a venit cineva şi a spus acelaşi lucru. Ştiţi cine era? Sorin Roşca Stănescu. Vă rog frumos, lăsaţi demagogia lui Traian Băsescu.
IOHANNIS: Vorbă lungă, convocăm sau nu Parlamentul?
PONTA: Îi cereţi lui Roşca Stănescu să fie liber să participe?
Sunteţi de acord ca un ministru să aibă mai multe drepturi decât un simplu cetăţean? Ce măsuri ar trebui luate pentru schimbarea acestui lucru?
PONTA: Ieri, domnul Iohannis făcea două confuzii care se fac şi în presă. În primul rând, parlamentarii nu au imunitate. În al doilea rând, vorbea de imunitatea preşedintelui. Acesta nu poate renunţa la ea decât dacă demisionează. Vă asigur că voi da avize pentru toţi cei urmăriţi penal.
IOHANNIS: Consider că imunitatea trebuie să rămână doar atunci când este vorba de opinia politică. Trebuie modificată legislaţia, justiţia trebuie să îşi urmeze cursul indiferent dacă o Cameră sau alta votează altceva. Dacă vorbim de miniştri, eu vorbesc cu domnul Roşca, vorbiţi dvs. cu doamna Andronescu?
PONTA: Sigur că da. O mică precizare. Am vorbit ieri de domnul Vosganian, pentru că vorbim de ipocrizie. Toţi care greşesc trebuie să plătească. Îi fac domnului Iohannis o propunere: luăm săptămâna viitoare legislaţia din Germania privind imunitatea şi o transpunem în România.
IOHANNIS: Eu sunt în favoarea oricărei propuneri, dar de ce să aşteptăm până săptămâna viitoare? Haideţi să votăm, se poate face, vineri se poate vota. Dacă nu vă este frică de baroni.
PONTA: Ştiţi când vreau să convocăm Parlamentul? Marţi, când mergeţi dvs. la Înalta Curte.
IOHANNIS: Staţi liniştit, că se va rezolva cum trebuie.
Cum veţi garanta independenţa justiţiei?
IOHANNIS: Cred în independenţa justiţiei. În acest domeniu, cea mai bună soluţie este ca noi, politicienii, să nu ne băgăm în justiţie.
PONTA: În primul rând, domnul Iohannis spunea într-un limbaj neaoş, care îmi place, că să nu ne mai băgăm nasul unde nu ne fierbe oala. O să mă comport ca preşedinte în privinţa justiţiei aşa cum m-am comportat ca prim-ministru. Eu am propus-o pe doamna Kovesi. Dacă credeţi că doamna Kovesi nu e bună, o să o schimbaţi. Am asigurat stabilitate legislativă şi finanţarea infrastructurii.
Alături de mine atunci era şi Crin Antonescu şi şeful PNL Arges, cum îl cheamă, îl cunoaşteţi? Erau toţi colegii de la PNL în faţa unui abuz, noi am cerut atunci independenţa justiţiei faţă de abuzul unui senator PNL. Eu îl consider preşedinte PNL pe domnul Antonescu şi fondator pe domnul Tăriceanu. Domnul Iohannis vorbeşte în numele PDL.
Minutul nefolosit: IOHANNIS: Domnule Ponta, recunoaşteţi o decizie a instanţei?
PONTA: Dvs. recunoaşteţi decizia instanţei în cazul unui plagiat?
IOHANNIS: Există o decizie care spune că eu sunt preşedintele PNL. Afirmaţia dvs. e o dezinformare publică, să nu spun iar minciună publică.
PONTA: De ce? Aseară aţi minţit de mult ori.
IOHANNIS: Să nu confundăm numele meu cu al dvs.
PONTA: Eu m-am dus la ICCJ şi am obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă în problema plagiatului.
Ce atitudine veţi avea faţă de politicienii cu probleme penale?
IOHANNIS: Am discutat în prima zi după ce am fost ales preşedinte al PNL şi am decis împreună să dăm un semn clar că PNL doreşte o schimbare în abordarea acestei chestiuni. Am decis ca în absolut toate situaţiile când se va cere încuviinţare pentru arestare să fie aprobată. De atunci, de fiecare dată ACL şi PNL au votat pentru, dar de obicei PSD nu venea.
PONTA: Au fost trei cazuri, condamnaţi definitiv şi irevocabil: domnul Ţurcanu, Chiuariu, Akos Mora. Nu vreţi să şi faceţi ce spuneţi? Sunt colegii dvs. Puteţi să faceţi ceva sau nu vă ascultă?
IOHANNIS: Am cerut acestor colegi să demisioneze şi vor demisiona, imediat ce convocăm Parlamentul.
Care va fi atitudinea dvs. faţă de instituţii precum ANI şi DNA. Vizaţi modificări în aceste două instituţii?
IOHANNIS: Cred că DNA-ul face o treabă excepţională. Eu sper ca, pornind de aici, să ajungem la o curăţire a clasei politice. Eu voi merge pe linia actuală, ca preşedintele să lase DNA să îşi facă treaba. În ceea ce priveşte ANI, eu cred că este o instituţie benefică, ce trebuie să fie întărită. Eu voi propune partidelor să se reglementeze o legislaţie unitară în privinţa incompatibilităţilor, iar atunci treaba ANI va fi foarte bună.
PONTA: Pentru mine este mai uşoară întrebarea pentru că nu am avut probleme nici cu DNA-ul, nici cu ANI. Eu ca premier le-am asigurat toate condiţiile. Singurul caz în care justiţia este blocată este cazul senatorului Akos Mora.
REPLICI - IOHANNIS: Mi se pare interesantă abordarea domnului Ponta, însă mi se pare revoltător că avem un alt mare scandal în privinţa retrocedărilor. Domnii Hrebenciuc şi Sârbu au pregătit retrocedarea a zeci de mii de hectare.
PONTA: Mă aşteptam să spuneţi lucrul acesta. (Victor Ponta vorbeşte de retrocedări din Sibiu).
IOHANNIS: Aţi minţit grosolan!
PONTA: Sunt date oficiale.
IOHANNIS: Nu cunoaşteţi legea!
PONTA: Nu este cazul să mă jigniţi.
Relaţia preşedinte - premier
PONTA: A fost o temă foarte discutată în campanie, să nu dăm puterea unui singur partid. Eu am propus USL. Duminică, românii vor vota ca preşedinte pe Victor Ponta, iar ca premier pe Tăriceanu.
IOHANNIS: Nu cred că vom avea o relaţie între preşedintele Iohannis şi premierul Victor Ponta pentru că eu cred că după 16 noiembrie partidul îl va trimite acasă pe Victor Ponta. Dacă totuşi se va întâmpla, voi colabora cu domnul Ponta.
Parlament unicameral sau bicameral. Câţi parlamentari ar trebui să fie?
IOHANNIS: Putem să constatăm că avem un Parlament prea mare. După părerea mea, România are nevoie de un Parlament mai mic, trebuie schimbată legislaţia privind accesul în Parlament. După părerea mea, Parlamentul trebuie să fie bicameral.
PONTA: Eu, spre deosebire de lozinci, am făcut lucruri. Am depus, împreună cu Crin Antonescu, o iniţiativă a unui Parlament cu 300 de parlamentari. Domnul Blaga, Ungureanu au intrat de pe locurile 2-3. Dacă le spuneţi mâine că lucrul acesta nu este corect...
IOHANNIS: Haideţi să convocăm Parlamentul mâine şi putem rezolva asta imediat ce picăm legea amnistiei şi graţierii. Toţi vrem un Parlament mai suplu, haideţi să ne apucăm de treabă.
PONTA: Să spuneţi că mâine putem vota o lege privind structura Parlamentului este de neconceput. Sunteţi total nepregătit.
Întrebarea pentru contracandidat
IOHANNIS: Văd că domnul Ponta este în mare formă, suceşte diverse răspunsuri, nu doresc să vă întreb nimic, domnule Ponta.
PONTA: Eu doresc. Vreau să vă întreb ceva foarte important: sunteţi de acord că pentru ardeleni toate drumurile duc la Bucureşti?
IOHANNIS: Sunt de acord.
Mesajul către români
PONTA: După zece ani de dezbinare, România are şansa să meargă în direcţia bună, să reparăm nedreptăţile, am dat înapoi salariile, pensiile, nu mai vreau să ne atacăm. Am mare încredere în România, putem să închidem rănile care au fost deschise în aceşti 10 ani. Voi fi un preşedinte bun şi pentru domnul Iohannis şi pentru cei care au votat un alt contracandidat.
IOHANNIS: Apropo de pensii, este vorba că una vorbim şi alta facem. Am aici o pensie de 4 lei.
PONTA: Domnul Iohannis nu ştie legea, habar nu are de legea pensiilor
IOHANNIS: Din păcate, de data aceasta nu trebuie să alegem între două persoane, Klaus Iohannis şi Victor Ponta. Eu vă propun o schimbare a modului în care se face politică, domnul Ponta vă propune o continuare a modului de a face politică. Domnul Ponta vă propune o creştere a taxelor. Voi avea respect faţă de lege, faţă de cetăţeni, voi apăra dreptul românului la vot, indiferent dacă votează în Bucureşti, în Dorohoi sau în Londra. Domnul Ponta nu a reuşit să facă acest lucru. Dacă cineva nu şi-a făcut bine treaba ca prim-ministru, cum putem să ne gândim că îşi va face treaba bine ca preşedinte? Judecaţi bine, pentru că Victor Ponta este exponentul baronilor, nu daţi puterea unui partid de stânga nereformat.
PONTA: Exact ca Traian Băsescu. L-aţi studiat bine pe Traian Băsescu. Domnule Iohannis, l-am văzut pe Traian Băsescu, acelaşi fariseism, aceeaşi idee că îi prostiţi pe români.
IOHANNIS: I-a prostit domnul Băsescu pe români când v-a pus prim-ministru? Pe mine m-a refuzat.
UPDATE 15:05 - Iohannis, despre confruntarea de la Realitatea TV: Un talk-show, nu o dezbatere pe teme prezidenţiale
Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, referitor la confruntarea televizată de marţi seară cu contracandidatul său Victor Ponta, că a fost „un talk-show, nu o dezbatere pe teme prezidenţiale”, el adăugând: „Dar, decât nimic..”.
„Da, am confirmat încă de aseară că merg la B1, fiindcă probabil mulţi au fost luaţi prin surprindere de acea dezbatere din seara trecută, poate mulţi nu au au avut ocazia să o vadă. Mi s-a părut în regulă să existe şi o a doua etapă a acestei dezbateri”, a spus Klaus Iohannis, într-un interviu la Reporter Virtual.
Întrebat dacă va merge şi la dezbaterea de la Antena 3, Iohannis a răspuns: „Asta vom vedea, deocamdată vorbim despre ce se întâmplă în această seară”.
UPDATE 14.41 - Ponta, despre dezbaterea de miercuri seară: E foarte bine, n-am reuşit ieri să epuizăm teme importante
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, la Slatina, că se bucură că liderul PNL Klaus Iohannis a venit marţi la confruntarea electorală, el arătând că este foarte bine că acesta va veni şi în cursul zilei de miercuri la altă dezbatere, întrucât temele de discuţie nu s-au epuizat.
"Klaus Iohannis va participa în această seară la dezbaterea organizată la postul B1 TV", a anunţat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă.
Orban a mai spus că echipa candidatului ACL intenţionează să negocieze, alături de reprezentanţii PSD, condiţiile desfăşurării dezbaterii televizate.
"Vom încerca să negociem cu organizatorii dezbaterii, negocieri la care în mod evident va participa şi echipa PSD", a menţionat el.
Klaus Iohannis şi Victor Ponta au participat, marţi seară, la Realitatea TV, la o primă confruntare înaintea turului II al alegerilor prezidenţiale.
Citeşte şi:
PRIMA CONFRUNTARE Iohannis-Ponta. Ponta: Domnule Iohannis, fiţi cuminte, ca la mine în birou/Iohannis: Unde vă credeţi, la dumneavoastră în birou? Biroul e ţara! - DECLARAŢIILE CANDIDAŢILOR
Citeşte şi:
PRIMA CONFRUNTARE Ponta-Iohannis în imagini - GALERIE FOTO din culise şi din timpul dezbaterii
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: PRIMA CONFRUNTARE Iohannis-Ponta. Ponta: Domnule Iohannis, fiţi cuminte, ca la mine în birou/Iohannis: Unde vă credeţi, la dumneavoastră în birou? Biroul e ţara! - DECLARAŢIILE CANDIDAŢILOR
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe