Oficialii explică investitorilor că protestele erau de aşteptat, dar nu vor fi derapaje electorale

Oficialii români au transmis la Viena investitorilor străini că protestele sunt de înţeles, având în vedere măsurile dure de ajustare adoptate de Guvern în perioada anterioară, dar că nu vor fi crescute cheltuielile sociale, aşa cum s-a întâmplat în România în anii electorali precedenţi.

Urmărește
155 afișări
Imaginea articolului Oficialii explică investitorilor că protestele erau de aşteptat, dar nu vor fi derapaje electorale

Oficialii explică investitorilor că protestele erau de aşteptat, dar nu vor fi derapaje electorale (Imagine: Marius Coman/Mediafax Foto)

"Acum sunt oameni în stradă care protestează împotriva măsurilor luate de Guvern, pentru că au fost într-adevăr foarte dure. Era nevoie ca oamenii să se elibereze de aceste tensiuni. Dar ce a fost mai rău a trecut, nu mai este nevoie de măsuri suplimentare de ajustare. Pentru prima dată în istoria României vom schimba mentalitatea din anii electorali şi nu vor fi derapaje cu cheltuielile sociale", le-a spus secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi investitorilor prezenţi la panelul privind România de la forumul regional organizat la Viena de Euromoney.

El a arătat că dincolo de angajamentul guvernului privind menţinerea unor cheltuieli sociale în limitele bugetate există alte câteva argumente de ordin legal care vor împiedica derapajele, precum regulile din legea responsabilităţii sociale care nu permit creşterea cheltuielilor cu şase luni înainte de alegeri şi obligă autorităţile ca orice majorare de cheltuieli să se regăsească şi într-un surplus de venituri, ceea ce ar intra în conflict cu promisiunea Executivului de a nu mări taxele.

"Şi, cel mai important argument că nu vomn creşte cheltuielile sociale este, probabil, acordul de tip preventiv încheiat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Eruopeană", a adăugat Drăgoi.

La rândul său, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat, în afara discuţiilor din programul seminarului, că protestele din aceste zile sunt rezultatul unui amestec de nemulţumiri în rândul populaţiei, unele legate de reforma în sănătate şi altele referitoare la măsurile dure de austeritate adoptate în ultimii ani de autorităţi.

"Important este ca România să nu fie percepută ca o ţară cu risc de stabilitate. Opiniile trebuie să fie exprimate liber, dar fără violenţe, care ar putea sugera o instabilitate internă", a mai spus Popa.

A cincea zi de proteste din Piaţa Universităţii s-a încheiat fără incident notabile între protestatari şi forţele de ordine.

Acţiuni de protest au avut loc, marţi seară, atât în Piaţa Universităţii din Capitală, cât şi în mai multe oraşe din ţară, între care Cluj-Napoca, Braşov, Vaslui, Iaşi, Deva, Galaţi, Timişoara, Târgu Mureş, Arad, Alba-Iulia, Ploieşti, Slobozia, Piteşti, Giurgiu, Slatina, Craiova, Oradea, Constanţa, Suceava şi Focşani.

Protestele au fost declanşate săptămâna trecută, după demisia lui Raed Arafat, în semn de susţinere a fondatorului SMURD. Acţiunile de protest au continuat şi marţi, în ciuda deciziei fondatorului SMURD Raed Arafat de a reveni în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici