Oltean: PDL nu s-a opus ca Parlamentul să aibă un mesaj ca reacţie la afirmaţii ale liderilor ungari

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că PDL nu s-a opus formulării unei declaraţii a Parlamentului ca reacţie faţă de mesajul transmis de oficiali ungari, dar consideră că astfel de hotărâri nu pot fi adoptate "pe picior".

Urmărește
5 afișări

"PDL nu s-a opus unui mesaj al Parlamentului (ca reacţie faţă de mesajul transmis de oficialii maghiari - n.r.). PDL a spus că nu putem adopta un mesaj în numele unui popor pe o informaţie de moment adusă în dezbatere de către un lider al PNL. Niciodată Parlamentul nu a adoptat mesaje pe picior", a spus Ioan Oltean, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a afirmat că există câteva chestiuni procedurale obligatorii în astfel de cazuri.

"O dată, să vedem care este informaţia exactă, fiindcă ei (reprezentanţii opoziţiei - n.r) au venit în faţa Parlamentului cu informaţii contradictorii. Unii spuneau că sunt afirmaţiile premierului Orban, alţii că sunt ale preşedintelui Parlamentului, alţii că sunt informaţiile celui care a citit mesajul şi a adăugat de la el. Într-o asemenea conjunctură, nu puteam să fim de acord cu o asemenea procedură. Mai mult, mesajele se discută de către liderii grupurilor parlamentare, după care sunt înaintate comisiilor de politică externă care pregătesc un mesaj care să exprime într-adevăr voinţa reală a unui popor şi care să reflecte o stare de fapt", a spus Oltean.

Liderul PDL a declarat că a intrat în posesia traducerii exacte a textului.

"Este totalmente diferit de ce au prezentat liberalii şi a citit cu atât de multă emfază unul dintre liderii lor", a spus Oltean.

Vicepreşedintele PDL a adăugat că săptămâna viitoare, luni, liderii grupurilor parlamentare se vor întâlni şi vor pune în faţa comisiilor de politică externă toate datele, în aşa fel încât acestea să redacteze un mesaj al Parlamentului faţă de afirmaţiile făcute.

"Noi, cu toţii, de la tribuna Parlamentului, am spus că ne delimităm şi respingem o asemenea atitudine, dar ea să fie una responsabilă şi să nu ducă la declanşarea unei relaţii nepotrivite din cauza unei atitudini nepotrivite", a declarat Ioan Oltean.

Reprezentanţii PSD şi PNL au susţinut, miercuri seară, în plenul Parlamentului, necesitatea adoptării unei declaraţii de protest a Legislativului român faţă de mesajul transmis de Viktor Orban. Demersul opoziţiei a dus la blocarea lucrărilor Parlamentului pentru aproximativ trei ore, chiar înaintea votului asupra moţiunii de cenzură.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seară, în plenul Parlamentului, că nimic din ceea ce au afirmat liderii opoziţiei nu s-a regăsit în mesajul oficial trimis de premierul ungar Viktor Orban şi că este nevoie de un apel la calm şi echilibru din partea unor politicieni responsabili şi cu "viziune" privind viitorul ţării.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, probabil, s-a făcut confuzie între mesajul premierului ungar, Viktor Orban, poemul lui Petofi Sandor şi discursul soţiei sale.

Ministerul de Externe a precizat că a comunicat ambasadorului ungar, convocat joi la MAE, "insatisfacţia" părţii române pentru situaţia creată în contextul mesajelor transmise de oficialii ungari la manifestările de marcare a Revoluţiei de la 1848, fiind solicitată clarificarea urgentă a situaţiei.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, a declarat, joi, la Parlament, întrebat în legătură cu mesajul premierului Viktor Orban, că nu are nimic de care să se delimiteze, deoarece nimeni din partea Ungariei nu a spus nimic în legătură cu autonomia sau cu Ardealul.

"Am făcut clarificările necesare, am demonstrat şi am zis că a fost confundat, amestecat, mesajul oficial al premierului ungar cu un poem de Petofi Sandor. A fost, este o neînţelegere. Cred că este închis cazul şi că nu are consecinţe asupra relaţiilor noastre. Ungaria va sprijini în continuare România în aderarea la Spaţiul Schengen", a spus ambasadorul ungar la Bucureşti, Oskar Fuzes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici