Video Orban: Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneţia pe modificarea Codurilor penale

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că în urma sesizării liberalilor a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, forul europeană a decis să sesizeze Comisia de la Veneţia în legătură cu modificările aduse de către Legislativul român Codului de procedură penală şi Codului penal.

Urmărește
204 afișări

"PNL, ca şi în cazul legilor justiţiei, şi în cazul Codului penal şi al Codului de procedură penală s-a adresat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în vederea sesizării Comisiei de la Veneţia. Astăzi, Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat solicitarea formulată de PNL şi a decis sesizarea Comisiei de la Veneţia privitor la toate modificările care sunt aduse la Codul de procedură penală şi la Codul penal", a afirmat liderul PNL, Ludovic Orban, la Parlament.

Liderul liberalilor a solicitat Curţii Constituţionale a României să amâne pronunţarea asupra sesizării depuse de PNL la CCR cu privire la modificarea Codului de procedură penală până când Comisia de la Veneţia va da un punct de vedere şi după sesizarea liberalilor făcută către Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Tot joi, 12 state partenere, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii,transmit autorităţilor române un mesaj comun prin care cer să nu fie slăbit statul de drept prin modificarea Codurilor penale şi de procedură. Semnatarii mai atrag atenţia că este importantă opinia Comisiei de la Veneţia.

Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută, ca for decizional, proiectul de lege care aduce modificări Codului de procedură penală, urmând ca în sesiune extraordinară să fie votat Codul penal. USR şi PNL au atacat deja modificările la Codul de Procedură Penală la CCR.

Comisia de la Veneţia va prezenta o opinie preliminară, în luna iunie, în legătură cu modificările aduse Legilor Justiţiei de către Parlamentul României, potrivit ordinii de zi a sesiunii plenare desfăşurate în perioada 22-23 iunie.

Pe 11 iunie, delegaţia Comisiei de la Veneţia a avut întâlniri cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi cu procurorul general al României, Augustin Lazăr. Temele abordate au fost în principal modificările aduse legilor justiţiei, însă, potrivit ministerului Justiţiei, s-a discutat şi despre modificările aduse codurilor după transpunerea în legislaţie a directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie şi modificările pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici