Video Orban: Scrisoarea celor 12 state trage un semnal de alarmă

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi că scrisoarea trimisă de cele 12 state partenere referitoare la Codul de procedură penală şi Codul penal trage un semnal de alarmă, iar actuala guvernare afectează interesele ţării prin modificarea legislaţiei penale.

Urmărește
186 afișări

"Scrisoarea ambasadorilor celor 12 state adresată tuturor actorilor implicaţi în procesul de legiferare privitor la codul penal şi la codul de procedură penală, trage un semnal de alarmă de o gravitate fără precedent, Acest semnal de alarmă se adaugă poziţiei exprimate de gurpul statelor anticorupţie se adaugă înrăutăţirii raportului în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare se adaugă poziţiei exprimate clar de Departamentul de Stat, poziţiilor publice exprimate de toţi oficialii europeni. Actuala majoritate guvernamentală, pentru a-şi salva colegii acuzaţi de fapte de corupţie care fie au fost condamnaţi fie urmează să fie condamnaţi fie au fost condamnaţi, riscă să afecteze grav interesele fundamentale ale României şi să creeze dezavantaje multiple către cetăţenii români. Este clar că toate naţiunile civilizate, partenerele noastre le atrag atenţia celor care deţin majoritatea lângă mentală să nu afecteze lupta împotriva corupţiei, lupta împotriva infracţionalităţii,independenţa justiţiei, funcţionarea unui stat de drept normal într-o democraţie", a afirmat liderul PNL, Ludovic Orban în Parlament.

Acesta a solicitat Curţii Constituţionale să amâne pronunţarea asupra sesizării depuse de PNL la CCR cu privire la modificarea Codului de procedură penală până când Comisia de la Veneţia va da un punct de vedere şi după sesizarea liberalilor făcută către Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

"Deja aţi făcut de râs România! Deja aţi adus în România în poziţia de stat problema în Uniunea Europeană. Deja aţi creat grave disensiuni şi tulburări în societate, deja aţi generat disfuncţionalităţi ale puterii judecătoreşti şi ale sistemului de justiţie. n scrisoarea celor 12 ambasadori se face referire clară la ceea ce consideră ei important pentru că legislaţia din România în domeniul Justiţiei să fie conform standardelor europene, cerându-se să se facă apel la experţi independenţi ai grupului statelor anticorupţie - GRECO, de asemenea la experţi independenţi ai Comisiei de la Veneţia. De asemenea, adresăm o solicitare către Curtea Constituţională se amâne pronunţarea în ceea ce priveşte sesizarea PNL la CCR împotriva Codului de procedură penală până când Comisia de la Veneţia va emite un punct de vedere în urma sesizării care a fost deschis astăzi de comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei este o urgenţă", a mai susţinut liderul PNL.

12 state partenere, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii,transmit autorităţilor române un mesaj comun prin care cer să nu fie slăbit statul de drept prin modificarea Codurilor penale şi de procedură. Semnatarii mai atrag atenţia că este importantă opinia Comisiei de la Veneţia.

"Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia", se mai arată în adresă.

Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută, ca for decizional, proiectul de lege care aduce modificări Codului de procedură penală, urmând ca în sesiune extraordinară să fie votat Codul penal. USR şi PNL au atacat deja modificările la Codul de Procedură Penală la CCR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici