Orban, despre neconstituţionalitatea comisiei SPP: Iată că CCR ne dă dreptate în bătălia cu PSD

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, după ce CCR a declarat neconstituţională decizia de înfiinţare a Comisiei SPP, că din nou Curtea dă dreptate liberalilor în bătălia cu PSD şi se asigură că legile şi Constituţia sunt respectate.

Urmărește
428 afișări
Imaginea articolului Orban, despre neconstituţionalitatea comisiei SPP: Iată că CCR ne dă dreptate în bătălia cu PSD

Orban, despre neconstituţionalitate comisiei SPP: Iată că CCR ne dă dreptate în bătălia cu PSD

"PNL salută decizia CCR prin care a declarat neconstituţional demersul de constituire a comisiei de anchetă a SPP. Iată, că din nou, la a 12-a sesizare CCR ne dă dreptate în bătălia cu PSD şi asigură, de fapt, respectarea Constituţiei, toate legile adoptate de Parlament şi toate hotărârile Parlamentului. Ceea ce am solicitat şi am considerat că este neconstituţional, vom aştepta motivarea Curţii, este în primul rând că aceste comisii de anchetă nu pot să ancheteze persoane, ci fapte şi instituţii, iar al doilea temei important al sesizării a fost acela că oricum prin lege controlul asupra SPP exercitat de Parlament se exercită în mod expres prin intermediul comisiilor de apărare din Camera Deputaţilor şi din Senat. Iată că o nouă tentativă a PSD de a distruge credibilitatea şi imaginea unei instituţii care încă nu a fost capturată de PSD se izbeşte de decizia Curţii Constituţionale care practic arată că nu poţi să calci în picioare, aşa cum vrei tu, orice instituţie a statului român în dispreţ faţă de Constituţie şi în dispreţ faţă de activitatea efectivă a instituţiei respective", a afirmat Ludovic Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL care a avut loc marţi la Parlament.

CCR a admis, marţi, sesizările PNL şi USR referitoare la înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii şefului Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), Lucian Pahonţu, ceea ce înseamnă că această Comisie nu poate funcţiona. Judecătorii Curţii

"Analizând conţinutul normativ al hotărârii criticate, Curtea a constatat că prin aceasta a fost înfiinţată o comisie de anchetă care nu are un obiect concret de cercetare, respectiv verificarea necesară clarificării anumitor cauze sau împrejurări în care s-au produs evenimente sau au avut loc acţiuni cu efecte negative, aşa cum se prevede în cuprinsul art.9 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Întrucât obiectul de verificare al comisiei de anchetă vizează aspecte legate de activitatea curentă a Serviciului de Protecţie şi Pază, care intră, potrivit legii, în sfera de control a comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlament, hotărârea astfel adoptată contravine prevederilor art.64 alin.(4) din Constituţie referitoare la comisiile permanente şi comisiile de anchetă, sub aspectul competenţelor fiecăreia dintre aceste comisii", se arată în motivarea deciziei date de judecătorii CCR, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei remis MEDIAFAX.

Pe 22 februarie, PNL a atacat la CCR Hotărârea Parlamentului privind înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea activităţii directorului SPP, Lucian Pahonţu, afirmând că obiectivele anchetei intră în competenţa CSAT şi ale preşedintelui României. CCR a dezbătut, marţi, şi sesizarea USR care contesta decizia de înfiinţare a Comsiei de anchetă pentru verificarea activităţii şefului SPP, deoarece avea aceeaşi speţă. USR a a motivat în sesizarea depusă la CCR că prin înfiinţarea Comisiei SPP se încalcă atribuţiile Comisiilor pentru apărare din Parlament.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici