- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul dezbate luni în plen bugetul pentru 2012
Proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe anul 2012 vor intra, luni, în dezbaterea plenului reunit ale celor două Camere, Comisiile de specialitate finalizând, vineri, adoptarea celor două acte normative.
Parlamentul dezbate luni în plen bugetul pentru 2012 (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, vineri, cu 20 de voturi "pentru", 10 voturi "împotrivă" şi două abţineri, proiectul bugetului de stat pentru anul 2012.
De asemenea, Comisiile de buget, finanţe au avizat favorabil, vineri, fără amendamente, proiectul bugetului de asigurări sociale de stat pe 2012, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, precizând că acesta este de 44,132 miliarde de lei.
Parlamentarii din cele două comisii au dezbătut proiectul de buget timp de patru zile, nefiind acceptate decât câteva amendamente.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi-a exprimat speranţa ca şi în plen "bugetele să treacă la fel de repede".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Palatul Cotroceni, că pactul stabilit de principalii lideri UE la Bruxelles nu afectează cu nimic proiectul de buget pe 2012 transmis Parlamentului de către Guvern.
La Consiliul European de iarnă s-a stabilit că ţările din zona euro şi alte şase state din afara blocului monetar, printre care şi România, vor încheia, până în luna martie, un tratat interguvernamental care vizează consolidarea şi intregrarea fiscală puternică la nivelul UE.
Noua guvernanţă fiscală presupune caă bugetele trebuie să fie echilibrate sau pe excedent, prevedere care va fi considerată respectată dacă deficitul structural anual nu va depăşi 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) nominal.
De asemenea, Consiliul European a stabilit că regulile vor fi introduse în sistemele legislative naţionale ale statelor membre, la nivel de Constituţie sau echivalent. Reglementările vor include un mecanism automat de corecţie care se va declanşa în cazul unei devieri. Fiecare stat membru va elabora propriul mecanism de corecţie, în baza principiilor indicate de Comisia Europeană. Curtea Europeană de Justiţie va avea jurisdicţia să verifice transpunerea acestor reglementări la nivel naţional.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO