PMP şi PNL merg la consultările de la Cotroceni pe tema legislaţiei în domeniul Justiţiei

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, luni, la Parlament, că va merge la consultările de miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis, de la Cotroceni, pe tema legislaţiei în domeniul Justiţiei, subliniind că PSD a adoptat Codul Penal şi Codul de Procedură Penală pentru Dragnea, nu pentru români.

Urmărește
227 afișări
Imaginea articolului PMP şi PNL merg la consultările de la Cotroceni pe tema legislaţiei în domeniul Justiţiei

PMP va merge la consultările de la Cotroceni pe tema legislaţiei în domeniul Justiţie

„Vom merge cu un mesaj foarte clar. Credem că este important să existe un dialog cât mai strâns între preşedinte şi partide. Ne îngrijorează şi pe noi, în egală măsură, concluziile raportului Comisiei de la Veneţia, pentru că aici înţelegem foarte bine de ce aici a existat această grabă din partea PSD. Se adoptă coduri pentru Dragnea şi nu pentru români. Acest subiect trebuie discutat într-o manieră cât mai transparentă”, a afirmat Eugen Tomac, luni, la Parlament.

Ludovic Orban: Voi înmâna lui Klaus Iohannis declaraţia de angajament a PNL pe Legile justiţiei

Ludovic Orban a declarat, luni, că va semna, în numele PNL, o declaraţie-angajament în privinţa Legilor justiţiei, pe care o va înmâna preşedintelui, Klaus Iohannis. Şeful statului a chemat, miercuri la Cotroceni, partidele la consultări pe această temă.

"Voi semna în numele PNL această declaraţie angajament, pe care o voi înmâna preşedintelui României, ca să ştie clar poziţia PNL. De asemenea, solicităm celorlalte partide parlamentare să adopte o poziţie similar, astfel încât să oferim garanţia cetăţenilor români că există o poziţie reală în politică pentru a readuce legile justiţiei într-un cadru European, care să permit accesul liber la justiţie pentru fiecare cetăţean", a afirmat Orban.

Declaraţia conţine câteva puncte prin care PNL îşi asumă să transpună prin proiecte de lege recomandările Comisiei de la Veneţia şi deciziile Curţii Constituţionale.

„În calitate de iniţiator al demersurilor pentru sesizarea Comisiei de la Veneţia, prin intermediul Adunării Parlsmentare a Conisliului Europei, cu privire la modificările aduse Legilor Justiţiei, Codului Penal şi Codului de Procedură Penală (...) PNL se angajează şi cere acelaşi lucru şi celorlalte partide parlamentare:

1. Să susţină suspendarea de la aplicare, în regim de urgenţă, fie printr-o iniţiativă legislativă parlamentară, fie pe calea unei OUG, a modificărilor aduse Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii 304/2--4 privind organizarea judiciară, Legii 317/2004 privind CSM, atât prin pachetul de legi adoptate de Parlament, cât şi prin OUG.

2. Să susţină punerea în deplin acord a acelor prevederi legale, care trebuie să facă obiectul unor noi reglementări, cu recomandările cuprinse ăn rapoartele Comisiei de la Veneţia.

3. Să susţină solicitarea adresată Comisiei de la Veneţia de asistenţă, la nivel parlamentar, în procesul de legiferare în domeniul Legilor Justiţiei, a Codurilor Penal şi de procedură penală, în strânsă legătură cu experţii Comisiei Europene.

4. Să voteze respingerea iniţiativelor care modifică Codul penal şi Codul de procedură penală, aflate în procedură legislativă şi care se află în dezavprd cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

5. Să susţină amendarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală, pentru punerea în acord cu deciziile de neconstituţionalitate ale CCR, precum şi cu directivele Uniunii Europene, în urma unui amplu proces de consultare publică cu societatea civilă, organizaţiile profesionale şi actorii relevanţi din sistemul judiciar”, prevede declaraţia-angajament a liberalilor.

Documentul este semnată de preşedintele PNL, Ludovic Orban, în numele partidului.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis luni o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită miercuri, la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislaţiei din domeniul justiţiei, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Discuţiile vin în contextul avizului Comisiei de la Veneţia şi a criticilor aduse de această instituţie cu privire la OUG privind legile justiţiei şi Codurile Penale.

De altfel, preşedintele Klaus Iohannis a cerut, vineri, demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, ca urmare a criticilor forului european.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici