PNL: Decizia CCR privind Fondului Suveran de Investiţii, o lovitură dură dată planului lui Liviu Dragnea de a pune mâna pe activele de 10 miliarde de euro

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat, după ce CCR a admis sesizarea de neconstituţionalitate a legii de înfiinţare a Fondului Suveran de Investiţii, că este o lovitură dură dată planului lui Liviu Dragnea de "a pune mâna" pe active de 10 miliarde euro de la companiile de stat.

Urmărește
444 afișări
Imaginea articolului PNL: Decizia CCR privind Fondului Suveran de Investiţii, o lovitură dură dată planului lui Liviu Dragnea de a pune mâna pe activele de 10 miliarde de euro

PNL: Decizia CCR privind Fondului Suveran de Investiţii, o lovitură dură dată planului lui Liviu Dragnea de a pune mâna pe activele de 10 miliarde de euro

"Curtea Constituţională a admis astăzi una dintre obiecţiile de neconstituţionalitate invocate de PNL privind Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Este o lovitură dură dată planului lui Liviu Dragnea de a pune mâna pe activele de 10 miliarde de euro ale celor mai importante companii de stat şi de a le transforma în puşculiţa de partid a PSD. Suntem convinşi că în urma deciziei CCR de a admite sesizarea Partidului Naţional Liberal, Liviu Dragnea va folosi guvernul său de marionete pentru a înfiinţa Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii prin Hotărâre de Guvern", a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, într-un comunicat de presă remis de MEDIAFAX.

Acesta spus că partidul îl somează pe Liviu Dragnea, să renunţe la iniţiativa de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).

"Îl somăm public pe liderul PSD, Liviu Dragnea, să renunţe la orice demers de a pune în practică această iniţiativă frauduloasă de preluare abuzivă a companiilor de stat printr-un fond suveran controlat politic, la dispoziţia sa şi a clientelei de partid. Cerem Guvernului României să respecte Legea 111/2016 şi OUG 109/2011 privind principiile guvernanţei corporative în managementul companiilor de stat şi să oprească politizarea acestor companii. Avertizăm membrii Guvernului României că orice decizie a Guvernului care poate aduce prejudicii patrimoniului public al statului poate atrage răspunderea ministerială individuală iar o astfel de hotărâre va fi atacată de Partidul Naţional Liberal pe calea judecătorească", a completat Dancă.

Curtea Constituţională a admis toate sesizările formulate de Opoziţie şi preşedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investiţii, motivând că un astfel de Fond trebuie înfiinţat prin hotărâre de guvern, a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

CCR a discutat, miercuri, pe marginea sesizărilor depuse de PNL, USR, PMP şi de către preşedintele Klaus Iohannis la Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investiţii (FSDI). Argumentul principal oferit în obiecţiile de neconstituţionalitate a fost că o astfel de decizie care să înfiinţeze Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) trebuie luată printr-un act al administraţiei centrale, nu printr-o lege adoptată de Parlament.

Parlamentul a adoptat, pe 7 iunie, proiectul care înfiinţează Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), care va include 33 de companii de stat. Acţionarul acestuia va fi statul român, iar capitalul social se va ridica la 9 miliarde de lei.

Proiectul iniţiat de 181 de deputaţi şi senatori PSD şi ALDE are ca scop dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private. Un alt scop al înfiinţării FSDI este administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.

Legea a fost trimisă de către Parlament spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis pe 16 iunie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici