Ponta a transmis scrisoarea prin care Cioloş este propus pentru un nou mandat de comisar european

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX că a transmis scrisoarea prin care Dacian Cioloş este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea României, pentru portofoliul Agriculturii.

Urmărește
520 afișări
Imaginea articolului Ponta a transmis scrisoarea prin care Cioloş este propus pentru un nou mandat de comisar european

Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a precizat că a transmis scrisoarea după ce a discutat cu preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În urmă cu aproape două săptămâni, Guvernul a anunţat că premierul Ponta a discutat cu Jean-Claude Juncker, preşedintele ales al Comisiei Europene, despre propunerea României pentru ocuparea funcţiei de comisar european, spunându-i că prima opţiune este portofoliul Agriculturii, iar oficialul de la Bruxelles a luat act de această propunere.

Ponta preciza atunci că opţiunea Guvernului este de a păstra în CE portofoliul Agriculturii şi de a-l nominaliza pe Dacian Cioloş, dar că nu poate face nominalizarea înainte de a discuta cu Jean-Claude Juncker.

31 iulie era termenul dat de preşedintele ales Jean-Claude Juncker ţărilor membre pentru a-i transmite oficial propunerile.

România era printre puţinele state care nu trimiseseră anterior acestei date propunerea oficială, deşi atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Victor Ponta îşi anunţaseră susţinerea pentru Dacian Cioloş.

Până în prezent, nicio altă ţară nu şi-a manifestat interesul pentru portofoliul Agriculturii.

Întrebată joi câte state membre nu au trimis propuneri pentru viitoarea Comisie, Natasha Bertaud, purtător de cuvânt al CE, a evitat să dea un răspuns clar, precizând că "preşedintele ales Juncker poartă, în prezent, consultări intense cu toţi cei 28 de şefi de stat şi de guvern" pe acest subiect.

"El (Juncker - n.r.) le-a spus la Consiliul European din 16 iulie să vină cu propuneri până la finalul lunii iulie. Pe baza lor, domnul Juncker va reflecta şi va lucra la componenţa Comisiei pe perioada verii, dar niciun anunţ privind numele şi portofoliile nu va fi făcut până când Colegiul (comisarilor - n.r.) nu va fi complet, ceea ce se va întâmpla pe 30 august, când va fi numit Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă", a declarat purtătorul de cuvânt al CE.

Până joi după amiază, nu făcuseră încă propuneri Bulgaria, Belgia, Italia, Olanda şi Portugalia.

O altă problemă cu care se confruntă Jean-Claude Juncker este numărul mic de femei în componenţa CE.

Luxemburghezul le-a cerut, la 16 iulie, şefilor de stat şi de guvern ca cel puţin 10 propuneri să fie femei, lucru dorit şi de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Dintre ţările care şi-au anunţat propunerile, doar Cehia şi Suedia au ales femei.

Guvernul de la Praga a propus-o pe Vera Jourova, ministru al Dezvoltării Regionale, în timp ce Executivul de la Stockholm a decis să meargă tot pe mâna Ceciliei Malmström, în prezent comisar pentru Afaceri Interne.

Totodată, Guvernul sloven a trimis, joi, trei propuneri, lăsându-l pe Juncker să-şi aleagă comisarul: premierul Alenka Bratušek, ministrul de Externe, Karl Erjavec, şi europarlamentarul social-democrat Tanja Fajon.

Potrivit presei slovene, Juncker ar prefera-o pe Alenka Bratušek.

Colaboratorii lui Juncker au precizat că acesta mizează pe statele care nu au trimis încă propuneri pentru o creştere a numărului de femei în viitoarea Comisie, relatează AFP.

"Domnul Juncker a anunţat clar în mai multe rânduri că o Comisie cu 2 sau 3 femei nu va fi legitimă sau credibilă, iar el nu va accepta acest lucru. Şi Parlamentul European a anunţat că nu va accepta o Comisie cu un număr insuficient de femei. Domnul Juncker continuă discuţiile asupra acestui aspect cu toţi şefii de stat şi de guvern şi va cântări cu atenţie toate opţiunile”, a declarat, joi, Natasha Bertaud.

Aceasta a adăugat că, “dacă nu se va găsi nicio soluţie, va fi nevoie de mai mult timp pentru a forma Comisia".

Audierile în Parlamentul European sunt programate pentru sfârşitul lunii septembrie.

Noua Comisie ar trebui să-şi înceapă activitatea la 1 noiembrie, în condiţiile în care mandatul actualului Executiv de la Bruxelles se încheie la sfârşitul lui octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici