Ponta: Acuzele PNL privind tergiversarea votului la Hellvig, o prostie. PSD îl va vota pe Hellvig

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, miercuri, că acuzele PNL privind tergiversarea de către PSD a votului pentru Eduard Hellvig la şefia SRI reprezintă „o prostie”, el reiterând faptul că social-democraţii îl vor vota pe Hellvig la şefia serviciului.

Urmărește
342 afișări
Imaginea articolului Ponta: Acuzele PNL privind tergiversarea votului la Hellvig, o prostie. PSD îl va vota pe Hellvig

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

„Liberalii mă acuză întotdeauna de tot, mai puţin atunci când erau cu mine în coaliţie. Atunci constatau că sunt cel mai bun prim-ministru de la Decebal încoace. Acum sunt cel mai rău”, a răspuns Ponta acuzaţiilor PNL privind tergiversarea votului în cazul Hellvig, pe care le-a catalogat drept „o prostie”.

Ponta a spus că social-democraţii vor vota pentru ca Hellvig să preia conducerea SRI.

„Am anunţat foarte clar şi colegii noştri din Comisia SRI au votat în acest sens şi anunţ şi acum: vom vota pentru numirea făcută de preşedintele Iohannis la conducerea SRI. (...) Fiind vorba de persoana domnului Hellvig, cu care am lucrat foarte bine în momente imprtante şi dificile, în USL, îl vom vota”, a spus Ponta.

El a reiterat şi faptul că PSD doreşte o discuţie publică, în Parlament, între forţele politice şi în opinia publică, despre păstrarea unui echilibru între putere şi opoziţie atunci când se fac numiri.

Ponta a mai spus că „lipsa de bun simţ şi obrăznicia” lui LLudovic Orbanreprezintă principala explicaţie pentru faptul că social-democraţii din conducerea Camerelor au propus amânarea votului în cazul Hellvig, transmiţând astfel că „nu suntem sclavi pe plantaţia lui Orban”.

Birourile Permanente ale Camerelor au decis, miercuri, la propunerea PSD, ca şedinţa de aprobare a lui Eduard Hellvig ca director al SRI să aibă loc luni, liderul PNL Ludovic Orban acuzând o tergiversare şi arătând că parlamentari i-au spus că PSD ar dori o negociere pe funcţia de director al SIE.

"Biroul Permanent reunit a stabilit şedinţa de plen pentru luni la ora 16.00. Ordinea de zi va fi propusă de departamentele legislative şi comitetul liderilor de grup, prioritar este votul asupra numirii noului şef al SRI. Raportul a venit azi. Aceasta este decizia luată cu 14 voturi pentru în Biroul Permanent reunit. Nu mă întrebaţi argumentele, nu scrie nicăieri în Regulament să-i întreb pe colegii mei care sunt argumentele pentru vot. Liberalii au cerut astăzi", a anunţat, după şedinţă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

El a spus că nu se ştia dacă în comisia SRI se putea lua o decizie în privinţa nominalizării unui director SRI într-o zi sau două.

Zgonea a spus că PSD a propus şedinţa pentru luni, la ora 16.00, fiind o decizie luată în grupul parlamentar al PSD.

„Raportul a venit astăzi, aşa am stabilit, cu acordul liderilor grupurilor parlamentare, să luăm decizia. Eu vă comunic decizia sec, fără alte comentarii. Puteam să o facem şi astăzi, nu este decizia mea, nici decizia preşedintelui Tăriceanu, pentru că nu noi mobilizăm membrii grupurilor parlamentare astfel încât ei să fie prezenţi la o şedinţă dată. Decizia a fost luată cu votul majorităţii în Biroului Permanent reunit. PSD a susţinut luni la ora 16.00, este o decizie luată de grupul parlamentar PSD în cadrul şedinţei de care au avut-o luni la şedinţa de grup parlamentar”, a adăugat Zgonea.

Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a precizat că liberalii au solicitat ca această şedinţă a Parlamentului pentru numirea lui Eduard Hellig în funcţia de director al SRI să aibă loc miercuri şi nu a înţeles de ce PSD a propus data de luni, nedând niciun argument.

„Eu astăzi nu am înţeles nimic din şedinţa Birourilor Permanente reunite. Luni am avut o şedinţă a Birourilor Permanente reunite în care propunerea formulată de grupurile parlamentare ale PNL ca audierea în Comisia SRI şi votul în plen să fie marţi. A fost respinsă pe motivaţia că o să fie miercuri. Mai mult decât atât, în discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele PSD şi premierul VVictor Ponta domnul Ponta şi-a dat acordul pentru data de astăzi la ora 13,30-14,00. Astăzi a venit PSD fără niciun fel de motivaţie şi a spus că propun ca şedinţa să aibă loc luni”, a afirmat Orban.

El a arătat că este un comportament „profund imoral” şi o atitudine de neînţeles din partea PSD şi el nu înţelege ce vrea PSD să câştige din acest lucru.

„Această tergiversare, această tragere de timp ascunde probabil nişte intenţii care nu au curajul să le spună. Atributul propunerii directorului seviciului de informaţii la SRI şi SIE aparţine preşedintelui. Oricum preşedintele a consultat toţi liderii îninate şi nimeni nu a exprimat o opoziţie. Ori eşti bărbat şi spui ce vrei, indiferent ce ascunde această tergiversare. I-am auzit pe mulţi parlamentari că vor să negocieze conducerea SIE. Nu cred că se poate negocia, nu este un târg în piaţă între partidele politice, preşedinte şi premier, numirea unui director la SIE. Indiferent ce alte lucruri gândesc, să-i şubrezească candidatura lui Eduard Hellvig sau alte şmecherii procedurale. Eu nu am nicio garanţie că PSD nu se răzgândeşte şi spune amânăm plenul de luni, nu mai poţi să ai nicio garanţie la seriozitate. Probabil în sinea lor nu sunt de acord cu această nominalizare sau consideră în sinea lor că trebuia să aibă loc negocieri şi nu au curajul ca public să o spună”, a adăugat Orban.

El a mai spus că „este vorba de numirea unui director al unui serviciu de informaţii într-o perioadă în care există o conducere interimară asupra căruia există semne de întrebare, chiar PSD a solicitat, în perioada în care preşedintele Iohannis a reflectat la această numire, să grăbescă numirea, iar astăzi vin cu o propunere total lipsită de logică în care singurul argument a fost că suntem noi mulţi şi aşa vor muşchii lor”.

„Este un comportament profund imoral, o atitudine de neînţeles din partea PSD, care nu înţeleg ce vrea să câştige din acest lucru. Orice zi de întârziere înseamnă disfuncţionalităţi în activitatea servicului de informaţii”, a mai susţinut el.

Întrebat dacă PSD a lăsat impresia că nu-l va vota pe Hellvig, Orban a răspuns: „Nu au curajul să ia o asemenea poziţie politică. Dacă spuneau de la început «nu suntem de acord cu Eduard Hellvig», era o poziţie politică care era acceptabilă”.

Comisia de control al activităţii SRI a avizat favorabil nominalizarea lui Eduard Hellvig pentru funcţia de director al SRI, la propunerea preşedintelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici