- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (07.02.2013, 15:49)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: Băsescu să spună dacă nu vrea să intrăm în Schengen, nu e nicio supărare
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că preşedintele Traian Băsescu trebuie să spună dacă nu e de acord cu intrarea României în Schengen, pentru că nu e nicio supărare, el arătând că, dacă şeful statului nu va semna scrisoarea privind aderarea, atunci o va face el, trimiţând-o şefilor de Guvern.
Urmărește
735 afișări
Ponta: Băsescu să spună dacă nu vrea să intrăm în Schengen, nu e nicio supărare (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Inclusiv preşedintele Barroso, inclusiv preşedintele Van Rompuy consideră că România trebuie să intre în Schengen. Dacă domnul Băsescu nu e de acord, şi ne susţin domnul Barroso şi domnul Van Rompuy, şi domnul Băsescu consideră că nu trebuie să intrăm în Schengen, s-o spună, nu e nicio supărare. E un stat de drept România şi o democraţie şi fiecare om are dreptul la opinie. Dar ne aflăm într-o situaţie ciudată, în care preşedintele CE şi preşedintele Consiliului European sunt de partea României să intrăm în Schengen, iar domnul Băsescu spune cumva că nu ar trebui să intrăm în Schengen", a spus Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
El a precizat că ratarea intrării în Schengen nu reprezintă o problemă pentru Guvern, ci pentru România.
"Ideea că dacă nu intrăm în Schengen pierde Guvernul, mi se pare copilărească. Poate se lămureşte domnia sa dacă e bine sau nu e bine sau dacă se bucură cumva că nu intrăm în Schengen şi o să fie o problemă pentru Guvern. Nu o să fie nicio problemă pentru Guvern, e nedrept pentru România. Ori, eu cred că trebuie să se gândescă la România, asta-i tot", a spus Ponta.
Premierul a arătat că, dacă Traian Băsescu nu va semna scrisorea, atunci o va trimite el, în calitate de premier, pentru şefii de Guvern.
"Însă, imediat, acolo unde s-a spus, şi la Berlin, şi la Londra, şi la Paris, că de fapt e o bătălie internă şi că de fapt, uite, Guvernul vrea în Schengen şi preşedintele nu vrea în Schengen, în momentul în care nu apar ambele semnături (...) deci dacă nu vrea preşedintele să semneze scrisoarea ca România să intre în Schengen, înseamnă că ştie el ceva de ce nu trebuie să intre. E foarte ciudat. Eu sper ca lucrurile astea să se lămurească după ce preşedintele se întoarce de la Consiliu", a spus Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că o simplă solicitare de a intra în Schengen este "superfluu", el arătând că înainte de a cere acest lucru pe toate vocile România trebuie să arate că a înţeles mesajele UE în privinţa statului de drept.
"Eu am mai spus public: o simplă solicitare să intrăm în Schengen este superfluu. Ştiţi foarte bine poziţia mea că Schengen nu trebuie legat de MCV şi, totuşi, dacă România are probleme de credibilitate, le avem legat de MCV", a declarat preşedintele, la Aeroportul "Henri Coandă", înainte de a pleca la Bruxelles pentru Consiliul European.
"Eu în scrisoare aş vorbi de succesul care se prefigurează astăzi: Parlamentul României şi majoritatea parlamentară au adoptat o legislaţie coerentă din punct de vedere al imunităţii paarlamentare. Este un lucru pozitiv şi şefii de stat şi de guvern nu vor şti până la raportul din decembrie", a adăugat Traian Băsescu.
În timp ce preşedintele făcea această declaraţie, Parlamentul decidea să retrimită pentru o săptămână la Comisia de statut raportul privind Statutul deputaţilor şi senatorilor care admitea obiecţiile lui Traian Băsescu, după ce PNL a criticat textul privind incompatibilităţile şi a anunţat că va vota împotrivă.
Băsescu a mai arătat, în declaraţia făcută la aeroport, că, înainte de a cere pe toate vocile să intre în Schengen, România trebuie să arate că a înţeles mesajele UE în privinţa statului de drept.
"Cred că înainte de a cere ceea ce cerem pe toate vocile, ar trebui să arătăm că am înţeles mesajele UE în ceea ce priveşte statul de drept şi, dincolo de o scrisoare în care să scriem ce se întâmplă astăzi în Parlament, am putea introduce şi poziţia Guvernului şi majorităţii cu privire la membrii Guvernului care au probleme cu justiţia şi unele ordonanţe neconstituţionale care nu au fost anulate. O simplă scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen nu ne ajută", a declarat preşedintele Băsescu.
Luni, la Bruxelles, premierul Victor Ponta anunţa că îi va prezenta, marţi, preşedintelui Traian Băsescu un draft al scrisorii care va fi transmisă şefilor de stat şi de guvern din UE pentru sprijin la aderarea la Schengen şi că documentul ar putea fi adus, joi, de şeful statului la reuniunea Consiliului European.
"Mâine voi prezenta preşedintelui un draft al scrisorii, ca să o semneze. În acest moment, în Schengen chiar trebuie să intrăm şi decizia este pur politică, iar atunci efortul nostru este un efort politic. Deci, decizia nu se mai ia decât politic în acest moment, pentru că tehnic, procedural, toate lucrurile sunt făcute. Chiar suntem pregătiţi. Este până la urmă un apel al nostru, un subiect în jurul căruia suntem uniţi. Poate chiar o aduce, joi, preşedintele la Consiliul European şi o dă fiecărui şef de guvern (scrisoarea-n.r.)", a spus Ponta, aflat la Bruxelles.
Premierul Ponta l-a informat anterior pe preşedintele CE că intenţionează să transmită tuturor şefilor de stat şi de guvern din UE o scrisoare semnată atât de el, cât şi de preşedintele Băsescu şi liderii celor două Camere ale Parlamentului în vederea unei decizii favorabile aderării României la Schengen.
Anunţul privind intenţia transmiterii către ţările membre Uniunii Europene a unei scrisori comune a Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului pe tema aderării la spaţiul Schengen a fost prezentat de premierul Victor Ponta, aflat luni la Bruxelles, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
"L-am informat pe preşedintele Comisiei Europene că intenţionăm să trimitem o scrisoare comună, semnată de preşedintele ţării, de mine în calitate de prim-ministru şi de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, în legătură cu aderarea României la Schengen, poate în martie", a spus Ponta.
El a adăugat că speră ca sprijinul Comisiei Europene pentru aderarea României la Schengen să aibă în martie rezultate pozitive.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că va susţine fără rezerve menţinerea pe agendă în martie a aderării României la spaţiul Schengen, temeiul fiind progresele din raportul MCV pe funcţionarea instituţiilor, problemele fiind la respectarea de către politicieni a statului de drept.
Băsescu a subliniat, în conferinţa de presă susţinută duminică la Cotroceni, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ANI, DNA, Parchetului General sunt menţionate în raport cu îmbunătăţiri ale activităţii, independenţă, consistenţă, forţă şi capacitatea de a-şi face treaba în orice condiţii politice.
De asemenea, el a arătat că şansele României de a obţine o decizie favorabilă privind aderarea la spaţiul Schengen la Consiliul JAI din martie ar creşte dacă s-ar rezolva problemele menţionate în raportul MCV cu privire la Parlament şi miniştrii cercetaţi penal.
Preşedintele a arătat că guvernarea USL ar putea să facă o scrisoare oficială adresată conducerilor instituţiilor UE şi statelor membre în care să se angajeze la remedierea problemelor politice constatate în raportul MCV.
Băsescu a spus şi că ar creşte şansele privind aderarea la spaţiul Schengen dacă statelor membre le-ar fi prezentate unele modificări de poziţii ale Parlamentului şi Guvernului referitoare la problemele din raportul MCV sau angajări ale politicienilor de a nu mai ataca magistraţii.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe