- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: Creşterea cu 5% a pensiilor şi salariilor, o promisiune electorală a PDL
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat joi, după întrevederea cu reprezentanţii delegaţiei FMI, BM şi CE, că o discuţie privind creşterea cu 5% a pensiilor şi salariilor nu a avut loc între Guvern şi instituţiile financiare internaţionale, anunţul reprezentând o promisiune electorală a PDL.
Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax foto)
"Am întrebat dacă creşterea de 5% a pensiilor şi salariilor, anunţată de PDL, a fost discutată. Răspunsul a fost «Nu». (...) A fost o simplă promisiune electorală a celor de la PDL", a spus Ponta.
El a arătat că, din punctul de vedere al partenerilor internaţionali, după luna iunie, în funcţie de cum vor evolua lucrurile, se poate discuta despre o asemenea creştere.
"Cei de la FMI au spus că «nu s-a discutat cu noi». Dacă banii existau în buget, existau şi acum o lună, când s-a făcut bugetul. În iunie, dacă vor fi condiţii extraordinare, dacă va descoperi Guvernul bani, undeva, ascunşi, putem discuta, dar până în iunie nu", a spus Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
El a subliniat că Legea responsabilităţii fiscale prevede clar că în anul electoral nu este permisă creşterea pensiilor şi a salariilor, iar fondul de salarii nu poate fi majorat prin rectificări bugetare.
"Domnul Franks a spus că ei ţin la respectarea acestei legi. E un răspuns diplomatic, dar clar", a spus Ponta.
Liderul PSD a spus că, din punctul de vedere al USL, prima măsură care ar trebui luată de Guvernul actual s-ar referi la reducerea CAS, respectiv la reducerea taxării muncii care, fiind ridicată, împiedică firmele private să creeze noi locuri de muncă, el arătând că această abordare este împărtăşită şi de parteneri internaţionali.
UDMR a solicitat FMI ca Guvernul să aibă posibilitatea ca, după o analiză economică ce va fi efectuată la sfârşitul primului trimestru al acestui an, să majoreze salariile şi pensiile în luna aprilie sau cel târziu în luna mai, Uniunea fiind convinsă că această creştere poate fi aplicată.
Liderii şi miniştrii UDMR s-au întâlnit, miercuri, la Guvern cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), urmând ca oficialii Fondului să aibă joi o întrevedere şi cu premierul Emil Boc.
"Am cerut ca, după o analiză care va fi efectuată la sfârşitul primului trimestru, să avem posibilitatea - şi sunt convins că vom avea această posibilitate - să majorăm salariile şi pensiile în aprilie sau cel târziu în mai. Va fi decizia Guvernului şi a coaliţiei", a declarat la sfârşitul întâlnirii vicepreşedintele politic al UDMR, ministrul Laszlo Borbely.
Şeful Guvernului a fost mandatat, luni, de conducerea coaliţiei, să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din luna aprilie, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde.
Un anunţ similar a fost însă prezentat şi în luna noiembrie 2011, când liderii coaliţiei de guvernare au convenit că salariile bugetarilor şi pensiile ar putea fi majorate în primul semestru al anului 2012, după vizita din aprilie a FMI, dacă nu vor exista "derapaje mari" în Europa şi în România în privinţa creşterii economice.
Premierul a declarat însă că Guvernul va lua în calcul o uşoară recuperare salarială în sectorul public şi indexare a pensiilor, dar numai condiţionat de stabilitate şi creştere economică, fără să se angajeze în măsuri populiste care pot destabiliza ţara.
România a prelungit acordul cu FMI din 2009-2011 printr-un acord de tip preventiv în valoare de circa 3,5 miliarde de euro.
Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială, bani care nu au mai fost viraţi în acordul anterior. BM a aprobat în decembrie acordarea tranşei de 400 de milioane de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:30
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 20:58
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat