Ponta: Indiferent de vot, Vâlcov, Şova şi Nicolescu pot fi trimişi în instanţă, liberi sau în arest

Liderul PSD, Victor Ponta, susţine că poziţia sa şi a PSD este de a nu bloca acţiunile Justiţiei, adăugând însă, că indiferent de votul Parlamentului, Vâlcov, Şova şi Nicolescu pot fi trimişi de procurori în faţa judecătorilor, în libertate sau în arest, pentru a se stabili dacă sunt sau nu vinovaţi.

Urmărește
733 afișări
Imaginea articolului Ponta: Indiferent de vot, Vâlcov, Şova şi Nicolescu pot fi trimişi în instanţă, liberi sau în arest

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Poziţia mea şi a PSD este aceea de a nu bloca acţiunile Justiţiei! Şi, indiferent de votul de azi al Parlamentului, TOŢI cei trei parlamentari în cauză POT fi trimişi de procurori în faţa judecătorilor (în libertate sau în stare de arest) pentru a se stabili dacă sunt vinovaţi sau nu", scrie Ponta pe Facebook.

El afirmă că aceasta este realitatea juridică, iar restul este doar ipocrizie cu care PNL "ne-a obisnuit încă din momentul 2013, când liderii lor au propus legea amnistiei, pentru ca apoi în public să se spele pe mâini ca Pilat din Pont!".

"Orice suprapunere a bătăliei politice peste cauze din justiţie este profund greşită şi mă delimitez cu hotărâre de aşa ceva!", adaugă Ponta.

Liderul PSD mai afirmă că a constatat cu mare dezamăgire că voturile de miercuri din Senat şi Camera Deputaţilor privind cereri de arestare preventivă au fost total deturnate de PNL şi "propaganda basistă" într-o bătălie pur politică, ideea de justiţie fiind total confiscată de câţiva lideri PNL, folosită doar politic şi demagogic, dovadă că ignoră total cazul deputatului PNL Nicolescu şi se refera doar la Senat.

Camera şi Senatul sunt aşteptate să se pronunţe, miercuri, asupra cererilor de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive pentru deputatul PNL Theodor Nicolescu şi senatorii PSD Dan Şova şi Darius Vâlcov.

Pentru Vîlcov, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat, în 19 martie, aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă pentru trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.

Tot marţi, DNA a cerut un nou aviz pentru arestarea lui Darius Vâlcov, acesta fiind suspectat că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini firme pe care le administrează prin interpuşi.

Potrivit DNA, Darius Vâlcov ar fi obţinut, astfel, mai multe bunuri, trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei. Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif, care era lăsat spre păstrare unei persoane apropiate fostului ministru.

Această a doua cerere formulată de DNA în cazul lui Vâlcov va intra în perioada următoare în circuitul parlamentar.

Plenul Senatului va dezbate, miercuri, şi cererea formulată de DNA în cazul lui Dan Şova.

Procurorul şef al DNA a trimis în 13 martie procurorului general al Parchetului instanţei supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta să încuviinţeze reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Anchetatorii cer încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari.

Comisia juridică a avizat miercurea trecută, cu şase voturi "pentru" şi cinci "împotrivă", solicitarea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova.

Dan Şova a declarat, după audierea în Comisia juridică, unde şi-a apărat cauza în faţa colegilor jurişti, că nu doreşte să facă declaraţii şi că singurul lucru pe care doreşte să îl transmită este că "a spus numai adevărul în comisie şi în plen va face la fel".

Şi Camera Deputaţilor este aşteptată să se pronunţe, miercuri, asupra solicitării DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului PNL Theodor Nicolescu.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Theodor Nicolescu pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Dintre solicitările primite în acest an, Parlamentul a respins, recent, două cereri de începere a urmăririi penale, în cazurile senatorului PNL Varujan Vosganian şi deputatului UDMR Laszlo Borbely.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici