- Home
- Politic
- BUCUREŞTI , (29.08.2016, 17:34)
- Cristi Citre
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premierul Cioloş îl va demite pe şeful DIPI Rareş Văduva după ce a fost pus sub acuzare pentru clasificarea ilegală de informaţii/ UPDATE: Alţi cinci foşti şefi din instituţie, urmăriţi penal de DNA - VIDEO
Şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, Rareş Văduva, acuzat de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului, va fi demis din funcţia pe care o deţine, a precizat, luni, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.
Urmărește
5984 afișări
Premierul îl va demite pe şeful DIPI Rareş Văduva
UPDATE: 18.30 Actualul şef al DIPI, Rareş Văduva, şi alţi cinci foşti şefi din instituţie, respectiv Gheorghe Nicolae, Gelu Oltean, Nelu Zărnică, Gheorghe Popa şi Ioan Dorin Popa, au fost puşi sub urmărire penală de DNA, fiind acuzaţi că ar fi delapidat bani din fondurile operative.
Rareş Văduva: Actualul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne, Rareş Văduva, a fost pus sub acuzare pe procurorii anticorupţie sub acuzaţiile de deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, toate în formă continuată, precum şi favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"În cursul anului 2016, suspectul Văduva Rareş, în calitate de secretar de stat în cadrul D.I.P.I., a refuzat, cu încălcarea legii, declanşarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în scopul excluderii probelor care dovedesc vinovăţia persoanelor inculpate în respectiva cauză penală. Fiind avertizat asupra consecinţelor faptei sale, a refuzat să pună la dispoziţia procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menţionat", potrivit DNA.
Gheorghe Nicolae: Fostul şef al DIPI, Gheorghe Nicolae, este urmărit penal pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals, toate în formă continuată, precum şi două infracţiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată.
"Folosind acelaşi mod de operare, în cursul anului 2015, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Nicolae Gheorghe şi-a însuşit mai multe sume de bani, în total 10.000 lei, iar pentru acesta, în patru rapoarte, a atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative. Printr-o dispoziţie emisă în anul 2015, în mod nelegal, a permis distrugerea mai multor rapoarte privind efectuarea unor cheltuieli operative, cu consecinţa vătămării intereselor legitime ale D.I.P.I. de a asigura respectarea legislaţiei privind informaţiile clasificate şi de păstrare a documentelor financiar-contabile justificative", se arată în comunicatul de presă al procurorilor anticorupţie.
Gelu Oltean: Procurorii anticorupţie îl acuză pe fostul şef DIPI, Gelu Oltean, că, în 2014, şi-a însuşit 15.000 lei, iar pentru a putea face asta, a atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative într-un raport întocmit ulterior.
"Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unui înscris care nu conţinea nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale", se arată în comunicatul procurorilor DNA.
Şi Nelu Zărnică, fost şef adjunct al DIPI, precum şi Gheorghe Popa, şi el fost şef adjunct al DIPI, dar şi Ioan Dorin Popa, fost şef adjunct al Diviziunii administrative a D.I.P.I, au fost puşi sub acuzare în acelaşi dosar.
Gheorghe Popa: În ceea ce-l priveşte pe fostul şef adjunct al D.G.I.P.I, Gheorghe Popa, acesta este acuzat că şi-a însuşit 1.500 lei. Ulterior, a schimbat destinaţia legală a 1.350 lei. La fel ca şi Gelu Oltean, ca să ascundă delapidarea " a înregistrat în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale".
Ioan-Dorin Popa: Fostul şef adjunct al Diviziunii administrative a D.I.P.I., Ioan-Dorin Popa, este acuzat de către procurorii DNA că, prin intermediul a 100 de rapoarte înregistrate la D.I.P.I. în anul 2014, a schimbat destinaţia legală a peste 200.000 lei, alocate instituţiei pentru fonduri operative.
"Sub pretextul unor cheltuieli operative, acesta şi-a însuşit suma de 44.833,44 lei. Pentru a ascunde deturnarea şi delapidarea de fonduri, acesta a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale, în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I.", mai arată procurorii DNA.
La sfârşitul anului 2012, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul MAI, a cărei conducere era numită de ministrul de Interne, a fost reorganizată ca departament, coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului.
Gelu Oltean, numit director general al DGIPI în aprilie 2012, a fost reconfirmat la conducerea structurii, la începutul lunii ianuarie 2013, de premierul de atunci Victor Ponta, fiind numit secretar de stat la şefia DIPI. Ulterior, în anul 2014, a fost eliberat din funcţie la propunerea ministrului de atunci, Gabriel Oprea şi înlocuit cu Gheorghe Nicolae. Gheorghe Nicolae a fost trimis în judecată în luna mai, alături de Gabriel Oprea, la conducerea DIPI fiind numit Rareş Văduva.
Procurorii anticorupţie instrumentează un nou dosar de deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, delapidare, favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei, fapte ce ar fi fost comise de angajaţi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, "între care şi persoane care deţineau deţinut funcţii de conducere în respectiva instituţie", cauza fiind disjunsă din cea în care au fost trimişi în judecată fostul şef al DIPI, Gheorghe Nicolae, şi fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.
Rareş Văduva, şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a fost pus sub învinuire de DNA
Luni dimineaţa, Rareş Văduva, actualul şef al departamentului a mers la DNA pentru a lua la cunoştinţă acuzaţiile de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, deturnare de fonduri şi obstrucţionarea justiţiei.
DNA a anunţat ulterior că se fac investigaţii într-un nou dosar privind suspiciuni de corupţie la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, existând indicii că persoane din conducerea DIPI ar fi clasificat informaţii ilegal, unul dintre cei audiaţi luni fiind actualul şef al instituţiei. Procurorii anticorupţie au precizat că instrumentează un nou dosar de deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, delapidare, favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei, fapte ce ar fi fost comise de angajaţi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, "între care şi persoane care deţin/au deţinut funcţii de conducere în respectiva instituţie", cauza fiind disjunsă din cea în care au fost trimişi în judecată fostul şef al DIPI, Gheorghe Nicolae, şi fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.
Potrivit DNA, în perioada 2014 - 2015, persoane cu funcţii de conducere din cadrul DIPI ar fi aprobat mai multe rapoarte prin care ar fi fost schimbată destinaţia unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale instituţiei. Banii ar fi fost folosiţi pentru cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative fiind atestată în mod fals, explică procurorii. În aceeaşi perioadă, sub pretextul efectuării unor cheltuieli operative nereale, funcţionari din cadrul DIPI şi-au însuşit sume de bani şi produse, mai precizează anchetatorii.
"Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituţiei au dispus clasificarea unor informaţii şi înregistrarea unor înscrisuri în evidenţele documentelor secrete de stat ale DIPI, deşi divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securităţii naţionale. Aceste demersuri au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale, fiind cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparenţa utilizării resurselor materiale ale instituţiilor publice", a explicat DNA într-un comunicat de presă.
Procurorii susţin că după deschiderea dosarului în care este cercetat Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, alături de fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă , Nicolae Gheorghe, "una dintre persoanele din conducerea DIPI a refuzat, cu încălcarea legii, să înceapă procedura de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosar, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susţinut acuzaţiile aduse de procurori, în respectiva cauză penală. Fiind avertizată asupra consecinţelor faptei sale, persoana respectivă a refuzat să pună la dispoziţia procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menţionat".
Rareş Văduva a preluat conducerea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă în luna februarie, după ce fostul şef DIPI, Nicolae Gheorghe, a fost pus sub urmărire penală alături de fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi de deturnare de fonduri.
Procurorii spun că Gabriel Oprea, în calitate de ministru şi ordonartor de credite, cu ajutorul lui Nicolae Gheorghe, ar fi dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi a aprobat achiziţia unui autoturism de lux, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor, cei doi fiind trimişi în judecată în luna mai, alături de alte persoane.
Foştii şefi ai DIPI, audiaţi şi ei la DNA în acelaşi dosar
Foştii şefi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne, Gelu Oltean şi Gheorghe Nicolae, au fost chemaţi, luni după amiaza, la sediul DNA pentru audieri în dosarul în care a fost pus sub acuzare actualul director al Departamentului, Rareş Văduva, trei audieri având loc în acest caz.
La ieşirea din sediul DNA, Gelu Oltean a precizat că are calitatea de suspect.
Audierea lui Oltean vine după ce, luni dimineaţa, Rareş Văduva, actualul şef al departamentului a mers la DNA pentru a lua la cunoştinţă acuzaţiile de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, deturnare de fonduri şi obstrucţionarea justiţiei, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
La sfârşitul anului 2012, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul MAI, a cărei conducere era numită de ministrul de Interne, a fost reorganizată ca departament, coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului. Gelu Oltean, numit director general al DGIPI în aprilie 2012, a fost reconfirmat la conducerea structurii, la începutul lunii ianuarie 2013, de premierul de atunci Victor Ponta, fiind numit secretar de stat la şefia DIPI. Ulterior, în anul 2014, a fost eliberat din funcţie la propunerea ministrului de atunci, Gabriel Oprea şi înlocuit cu Gheorghe Nicolae.
Gheorghe Nicolae a fost trimis în judecată în luna mai, alături de Gabriel Oprea, la conducerea DIPI fiind numit Rareş Văduva.
Procurorii spun că Gabriel Oprea, în calitate de ministru şi ordonator de credite, cu ajutorul lui Nicolae Gheorghe, ar fi dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi a aprobat achiziţia unui autoturism de lux, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor, cei doi fiind trimişi în judecată în luna mai, alături de alte persoane.
Citeşte şi: Guvernul acordă 6.000 euro pentru copiii rămaşi orfani în urma cutremurului din Italia. Ce ajutoare acordă Executivul celorlalţi români afectaţi
Citeşte şi: Foştii şefi ai DIPI, Gelu Oltean şi Gheorghe Nicolae, audiaţi în dosarul privind secretizarea ilegală de informaţii - VIDEO
Citeşte şi: Premierul Dacian Cioloş cere o analiză a modului în care România va face faţă unui cutremur/ Guvernul acordă ajutoare de urgenţă pentru românii afectaţi de cutremurul din Italia
Citeşte şi: Secretarul general adjunct al NATO : Exerciţiile Rusiei din Marea Neagră îngrijorează NATO, pot crea neînţelegeri
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe