- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.11.2016, 10:28)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premierul Dacian Cioloş a făcut bilanţ la un an de mandat în fruntea Executivului
Premierul Dacian Cioloş a publicat joi, la un an de mandat, un scurt bilanţ al Executivului pe care îl conduce, în care afirmă că este "imperios necesar" ca măsurile demarate în această perioadă să fie continuate de următorul guvern.
Urmărește
943 afișări
Premierul Dacian Cioloş a făcut bilanţ la un an de mandat în fruntea Executivului
"Ne-am asumat o guvernare responsabilă: am pus accentul pe grija faţă de resursele publice, am decuplat clientela politică de la banul public şi am început depolitizarea companiilor de stat. Am promovat transparenţa şi deschiderea statului faţă de cetăţeni, ca pârghii de combatere a corupţiei, am redus birocraţia şi am pus bazele unor proiecte de modernizare şi digitalizare a serviciilor publice. Este imperativ ca aceste măsuri să continue", susţine Cioloş, în preambulul bilanţului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Documentul are 26 de pagini şi conţine măsurile luate de Cabinetul condus de Dacian Cioloş. printre măsurile enumerate se regăsesc operaţionalizarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, promovarea Strategiei Naţională Anticorupţie 2016-2020, reducerea birocraţiei, prin eliminarea formalităţilor birocratice în relaţia cu ANAF, reducerea timpului pentru plata taxelor şi impozitelor, precum şi accesul mai facil şi mai rapid la serviciile publice prin înlocuirea copiilor legalizate notarial, cu cele simple, certificate pe loc, informatizarea transmiterii unor documente, obţinerea actelor de naştere şi de identitate, inclusiv proiectul "Niciun copil fără identitate".
De asemenea, este amintit şi programul GovITHub.
"Prin programul GovITHub am eliberat statul din captura celor câtorva firme IT abonate la contractele publice şi am creat un mediu de cooperare deschis, transparent şi de încredere între stat şi antreprenorii şi specialiştii din domeniu. Cei 20 de tineri bursieri împreună cu cei peste 300 de voluntari din elita profesionistă a tehnologiei informaţiei au fost aduşi la Guvern şi dezvoltă în acest moment sisteme şi facilităţi electronice care ajută oamenii şi companiile în relaţia cu sistemul public", este menţionat în document.
Conform bilanţului, statul asigură venituri mai mari pentru angajaţii din educaţie şi sănătate, dar şi pensii majorate.
"Am pus sănătatea şi educaţia în topul priorităţile noastre şi am alocat resurse pentru a elimina inechităţile salariale din aceste domenii. Am făcut deja o serie de majorări şi, totodată, de corecţii salariale: în sănătate - creştere medie 15% - aproximativ 163.000 de cadre medicale au primit venituri mai mari; în educaţie – creştere medie 10% - 280.000 de cadre didactice au beneficiat de această măsură. Am făcut o echilibrare a grilelor salariale în aşa fel încât medici din spitale diferite aflaţi pe aceeaşi funcţie şi având aceeaşi experienţă să fie plătiţi la fel. Aceeaşi filozofie a fost aplicată în cazul salariilor cadrelor didactice. Corecţiile salariale au implicat o alocare bugetară de 2,6 miliarde de lei. Remuneraţia gărzilor medicilor a crescut de la 1 octombrie cu până la 90%. Astfel de discrepanţe sunt în întreg sistemul bugetar. Corecţia lor şi o predictibilitate privind creşterea veniturilor pot fi asigurate prin legea salarizării unitare, proiect pe care îl vom lăsa finalizat viitorului guvern. Am asigurat majorarea punctului de pensie cu 5%, potrivit Legii pensiilor, ajungând astfel la 871,7 lei", explică premierul.
Premierul Dacian Cioloş aminteşte şi de măsuri pentru organizarea alegerilor şi garantarea dreptului de a alege, măsuri active de angajare şi de creare de locuri de muncă, stimularea antreprenorilor, dar şi accentul pus pe domeniile Sănătăţii şi Educaţiei. Documentul Executivului nu omite nici măsurile concrete după incendiul din clubul Colectiv.
"Am prelungit perioada în care se pot deconta tratamentele de care beneficiază răniţii din accidentul de la #Colectiv cu încă 2 ani. Totodată, am instituit posibilitatea acordării în avans a sumelor necesare efectuării tratamentului şi este îmbunătăţită metodologia de decontare, prin eliminarea unor documente. Am extins Compartimentul de Arşi din cadrul Spitalului Floreasca prin înfiinţarea unui salon de tip post-critic care cuprinde 6 paturi, fiind suplimentat numărul de paturi cu încă 7 pentru spitalizare continuă. În prezent se află în renovare secţia de ATI din cadrul Spitalului de Arşi, cu termen de finalizare sfârşitul lunii noiembrie", precizează Cioloş.
Totodată, este stipulată şi plata subvenţiilor pentru agricultori, dar şi absorbţia fondurilor europene.
În bilanţ este trecută şi o nerealizare a premierului Cioloş.
"Am lansat în prima parte a mandatului o dezbatere publică pe câteva teme care ar fi trebuit să stea la baza unei reforme a administraţiei publice. Din păcate, această dezbatere publică nu «a prins» şi nu a existat apetitul politic pentru a aprofunda acest proces. În aceste condiţii, am luat măsuri pentru a crea cadrul necesar unei astfel de reforme, finalizând Strategia pentru funcţia publică, Strategia pentru formarea profesională în administraţie, strategii elaborate cu expertiză externă în aceşti ultimi ani şi nefinalizate până acum. Pe baza acestor documente, Guvernul şi Parlamentul viitor vor avea terenul pregătit pentru a duce la bun sfârşit reforma administraţiei publice care este profund necesară", precizează Dacian Cioloş.
La capitolul Politică externă, Dacian Cioloş a enumerat, printre altele, eliminarea vizelor pentru Canada, pregătirea instituţională pentru preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, dar şi îndeplinirea mandatului României la Summit-ul NATO de la Varşovia prin stabilirea unei prezenţe înaintate în zona Mării Negre, trecerea sub comanda şi controlul Alianţei a facilităţii de la Deveselu – inaugurată în mai, în prezenţa secretarului general al NATO.
Citeşte şi: Liviu Dragnea despre ministrul de Interne: Când oamenii erau în zăpadă, lua masa în Dorobanţi
Citeşte şi: Liviu Dragnea după ancheta de la AEP: Îmi exprim îngrijorarea în ceea ce priveşte organizarea alegerilor
Citeşte şi: Un an de guvernare tehnocrată. Premierul Cioloş, de la imaginea tehnocratului, la vector de imagine pentru partide
Citeşte şi: Victor Slav s-a înscris în PRU. Bogdan Diaconu: Nu ştiu ca Bianca Drăguşanu să-şi fi manifestat intenţia
Citeşte şi: 1 Iunie, declarată zi liberă, precum şi legea care permite majorarea tichetului de masă până la 15 lei, promulgate de preşedintele Iohannis
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe