- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.03.2019, 17:40)
- Departament Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedinţie: Liderii UE pregătesc măsuri de urgenţă pentru toate scenariile asociate crizei Brexit
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European, liderii europeni convenind continuarea eforturilor pentru ”asigurarea pregătirii şi a contingenţei la toate nivelurile, luând în considerare toate rezultatele posibile”.
Urmărește
617 afișări
Preşedinţie: Liderii UE pregătesc măsuri de urgenţă pentru toate scenariile asociate crizei Brexit
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, în perioada 21 - 22 martie a.c., la reuniunea Consiliului European de primăvară de la Bruxelles, Regatul Belgiei. Cu acest prilej, preşedintele României a participat la întrevederea în format UE27 (art.50) cu privire la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, precum şi la întrevederea cu Prim-miniştrii Islandei, Liechtensteinului şi Norvegiei, pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Acordului privind Spaţiul Economic European.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA întărește prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
-
„Piscină municipală". Reacţia turiştilor la înlocuirea temporară a fântânii Trevi
-
19 răniţi în centrul Israelului după lansarea unor proiectile din Liban
-
SUA vor desfăşura mijloace militare suplimentare în Orientul Mijlociu
Preşedinţia mai precizează că, pe tema Brexit, liderii europeni au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la solicitările transmise de către premierul britanic, doamna Theresa May, în scrisoarea adresată pe 20 martie a.c. Preşedintelui Consiliului European.
”Liderii au decis adoptarea documentelor agreate anterior la Strasbourg de către preşedintele Jean-Claude Juncker şi premierul Theresa May (Instrumentul referitor la Acordul privind retragerea Regatului Unit din UE şi declaraţia comună în completarea Declaraţiei politice privind cadrul relaţiilor viitoare) şi au convenit amânarea datei retragerii Regatului Unit până la 22 mai 2019, cu condiţia aprobării, săptămâna viitoare, a Acordului de Retragere în Camera Comunelor din Marea Britanie. În cazul în care Acordul privind Retragerea nu va fi aprobat de Camera Comunelor săptămâna viitoare, şefii de stat şi de guvern au agreat o amânare până la data de 12 aprilie a.c. şi aşteaptă ca Regatul Unit să indice, înainte de această dată, o cale de urmat care să fie supusă dezbaterii Consiliului European. De asemenea, s-a reiterat faptul că nu este posibilă o repunere în discuţie a Acordului de Retragere, convenit de cele două părţi în noiembrie 2018 şi s-a solicitat continuarea eforturilor pentru asigurarea pregătirii şi a contingenţei la toate nivelurile, luând în considerare toate rezultatele posibile”, a anunţat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Conform Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul discuţiilor, liderii europeni au abordat cu predilecţie subiecte economice, respectiv aspecte legate de consolidarea şi aprofundarea Pieţei Unice, precum şi de domeniul digital, industrie şi comerţ în contextul provocărilor globale, tehnologice şi de securitate. Agenda de discuţii a reuniunii a inclus şi teme precum combaterea schimbărilor climatice, relaţiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe pregătirea Summitului UE-China, şi aspecte legate de combaterea dezinformării în perspectiva viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European din luna mai 2019”, se mai menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, preşedintele României a avut, în calitate de reprezentant al statului membru care deţine Preşedinţia în exerciţiu la Consiliului UE, o intervenţie privind progresele obţinute în implementarea obiectivelor strategice formulate la Consiliul European din decembrie 2018, precum şi în raport cu tematicile de discuţie din cadrul actualei reuniuni a Consiliului European.
”Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat rezultatele foarte importante realizate până acum de Preşedinţia României la Consiliul UE, materializate prin finalizarea unui număr considerabil de dosare. Aceste rezultate sunt cu atât mai importante cu cât actele adoptate au un grad ridicat de complexitate şi un impact deosebit pentru cetăţenii europeni, în domenii precum drepturile sociale şi de muncă, piaţa unică digitală, transporturi, energie şi infrastructură, protecţia mediului, securitate internă a Uniunii Europene, Uniunea Bancară şi Uniunea Pieţelor de Capital”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, Preşedinţia a mai anunţat că discuţiile din cadrul Consiliului European asupra temelor economice au reliefat importanţa esenţială a unei baze economice puternice pentru competitivitatea Uniunii Europene şi consolidarea rolului său în plan global.
”Şefii de stat şi de guvern au subliniat necesitatea unei abordări economice integrate, care să ţină cont de provocările existente la nivel global, precum cele tehnologice, în materie de securitate, sustenabilitate şi care să asigure coerenţa politicilor şi dimensiunilor relevante, şi anume: Piaţa Unică sub toate dimensiunile sale, o politică industrială solidă, o politică digitală orientată spre viitor, o politică comercială ambiţioasă şi robustă. Conform practicii, şefii de stat şi de guvern au andosat priorităţile aferente Analizei Anuale a Creşterii, care vor ghida Programele Naţionale de Reformă şi Programele de Stabilitate/Convergenţă ale statelor membre. A fost andosată, de asemenea, Recomandarea Consiliului privind politicile economice din zona euro. Preşedintele României a evidenţiat eforturile pe care ţara noastră, în calitate de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, le-a depus până în prezent în direcţia realizării unei Pieţe Unice mai aprofundate şi mai echitabile, care s-au concretizat în progrese notabile cu privire la o serie de propuneri legislative cu impact major în avansarea agendei europene în domeniu. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a reamintit că aprofundarea şi consolidarea Pieţei Unice trebuie fundamentate pe prezervarea celor patru libertăţi fundamentale ale acesteia şi pe evitarea introducerii de noi bariere sau măsuri care pot afecta integritatea acesteia. Totodată, preşedintele României a salutat invitaţia adresată Comisiei Europene de a prezenta o strategie pe termen lung în domeniul industrial, subliniind importanţa industriei europene şi a rolului acesteia în planul competitivităţii economiei Uniunii”, a mai informat Administraţia Prezidenţială.
În cadrul discuţiei asupra provocărilor şi oportunităţilor pe care le prezintă transformarea digitală, preşedintele României a susţinut importanţa unei pieţe digitale puternice pentru menţinerea poziţiei Europei ca una dintre cele mai importante economii din lume. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis s-a referit la eforturile depuse de Preşedinţia României a Consiliului UE în privinţa promovării unor domenii cheie ale tehnologiei digitale, precum: inteligenţa artificială, securitatea cibernetică, competenţele digitale avansate şi utilizarea optimă a capacităţii digitale şi interoperabilitatea.
Cu acest prilej, preşedintele României a făcut referire la concluziile Consiliului referitoare la Planul coordonat privind inteligenţa artificială „Made in Europe”, propuse de Preşedinţia României la Consiliul UE şi adoptate recent de Consiliul UE. Acestea reprezintă un pas important spre promovarea şi dezvoltarea tehnologiilor privind inteligenţa artificială în domenii noi, precum serviciile de asistenţă medicală, agricultura sau mobilitatea conectată şi autonomă.
”Privind schimbările climatice, liderii europeni au reamintit angajamentele asumate prin Acordul de la Paris şi au accentuat necesitatea prezentării de către Uniunea Europeană, până în 2020, a unei viziuni pe termen lung privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, ţinând cont şi de particularităţile statelor membre şi de competitivitatea industriei europene. De asemenea, şefii de stat şi de guvern au accentuat potenţialul semnificativ oferit de realizarea obiectivului Acordului de la Paris pentru creşterea economică, crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea tehnologică şi consolidarea competitivităţii europene. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat concluziile Consiliului European, care reflectă o abordare echilibrată a diferitelor poziţii ale statelor membre, păstrând, în acelaşi timp, spiritul Acordului de la Paris şi a amintit că România, în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, a realizat paşi importanţi în direcţia îndeplinirii obiectivelor Acordului de la Paris, atât prin finalizarea unor dosare legislative relevante, precum şi prin organizarea unor dezbateri extinse în perspectiva conturării strategiei UE pe termen lung în domeniul combaterii schimbărilor climatice”, mai anunţă Preşedinţia.
Liderii europeni au discutat, totodată, despre necesitatea prezervării intereselor Uniunii în contextul unor practici comerciale şi investiţionale incorecte ale statelor terţe, prin utilizarea instrumentelor UE de apărare comercială şi asigurarea reciprocităţii din partea statelor terţe în ceea ce priveşte achiziţiile publice. Consiliul European a solicitat reluarea dezbaterilor cu privire la instrumentul UE pentru achiziţii internaţionale.
”În privinţa temei dezinformării, Consiliul European a salutat activitatea importantă realizată în acest sens în ultimele luni şi a subliniat importanţa intensificării eforturilor coordonate ale statelor membre pentru protejarea sistemelor democratice ale Uniunii şi contracararea ameninţărilor pe termen scurt şi lung, ca parte integrantă a consolidării rezilienţei UE în faţa ameninţărilor hibride. Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că Preşedinţia României la Consiliul UE a promovat, încă de la debutul mandatului său, măsuri de combatere a dezinformării, cu precădere în vederea asigurării unui proces electoral european liber şi corect, în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European. Preşedintele României a evidenţiat, în context, concluziile Consiliului pe această temă, precum şi iniţiativele legislative adoptate recent la nivelul Consiliului, ulterior acordului politic cu Parlamentul European. În ceea ce priveşte relaţiile externe ale UE, liderii europeni au avut un schimb de opinii privind relaţiile generale cu China în contextul actual, în perspectiva Summitului UE - China care va avea loc la data de 8 aprilie”, a precizat Administraţia Prezidenţială.
Totodată, în contextul împlinirii a cinci ani de la anexarea ilegală a Crimeii şi a oraşului Sevastopol de către Federaţia Rusă, liderii europeni au reafirmat susţinerea fermă a Uniunii Europene pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi angajamentul faţă de punerea în aplicare a politicii UE de nerecunoaştere a anexării ilegale.
”Cu această ocazie, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat angajamentul şi sprijinul României faţă de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”, se arată în finalul comunicatului.
Citește pe alephnews.ro: Zelenski acuză că tăcerea Occidentului încurajează alianța Rusia-Coreea de Nord. China închide ochii
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Băsescu atacă la comun PSD şi PNL: Nu fac decât să distrugă justiţia. Fac un joc care nu e sincer
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moldova se află la răscruce de drumuri. Maia Sandu și Stoianoglo sunt în ultima confruntare pentru președinție și viitorul țării
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!' Fostul manager de sub păturica Oanei Zăvoranu a aruncat în aer emisiunea de la Antena Stars! A ieșit scandal în culise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe