- Home
- Politic
- SUCEAVA, (12.01.2015, 15:29)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul proiect de lege depus în 2015 la Senat prevede reducerea numărului de parlamentari la 380
Primul proiect de lege înregistrat la Biroul Permanent al Senatului în acest an a fost depus de vicepreşedintele Comisiei Juridice, senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu, şi prevede reducerea numărului de parlamentari la 380, prin creşterea normei de reprezentare.
Urmărește
359 afișări
Primul proiect de lege depus în 2015 la Senat prevede reducerea numărului de parlamentari la 380 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Donţu a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că proiectul depus prevede reducerea numărului de parlamentari la 380, prin modificarea normei de reprezentare la 80.000 de locuitori pentru Camera Deputaţilor şi la 190.000 de locuitori pentru Senat.
În prezent, norma de reprezentare este de 70.000 de locuitori pentru un deputat şi de 160.000 de locuitori pentru un senator.
Senatorul PSD a explicat că în baza legislaţiei actuale la alegerile parlamentare din 2012 a rezultat un număr "excedentar" de parlamentari - 583 faţă de 476 în legislatura 2008-2012, adică o creştere în jur de 20 la sută.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Donţu susţine că un număr de 380 de parlamentari, incluzându-i şi pe reprezentanţii minorităţilor naţionale, ar fi suficient pentru o eficientă reprezentare a electoratului în Parlament.
El a arătat că, luând în calcul populaţia stabilă a României, de 20,1 milioane de persoane, prin majorarea cotelor de reprezentare la 80.000 pentru Camera Deputaţilor şi 190.000 pentru Senat, estimează că la Camera Deputaţilor vor fi 255 de mandate şi 105 la Senat, la care se adaugă parlamentarii minorităţilor naţionale, ceea ce ar duce la un număr de 377 de parlamentari. Acestora li se adaugă cele patru mandate de deputat şi două de senator pentru diaspora, ceea ce ar determina ca numărul total de parlamentari să fie de 383 şi să se atingă scopul acestei propuneri legislative.
"Desigur că, aplicându-se celelalte prevederi ale legii supuse modificării, referitoare la redistribuirea voturilor, numărul acestora ar putea înregistra o uşoară creştere faţă de această estimare", a spus senatorul PSD.
În ceea ce priveşte stabilirea numărului de mandate de deputat şi senator în circumscripţiile electorale cu o populaţie relativ redusă, el a menţionat că propune ca numărul colegiilor de deputat să nu poată fi mai mic de patru şi cel de senator mai mic de două.
"Este o propunere echilibrată care ţine cont de realitatea parlamentară", a spus Donţu.
El a arătat că 20-30 la sută dintre parlamentari au alte activităţi în sediul Parlamentului în acelaşi timp cu şedinţele de plen, exemplificând cu Comisia de Politică Externă, ce are frecvent întâlniri cu ambasadori, de regulă dimineaţa, dar că sunt şi comisii speciale şi activităţi în comisii care necesită prezenţa reprezentanţilor Guvernului.
"Toate aceste lucruri m-au determinat, ca parlamentar cu zero absenţe, să fac o propunere ce îmi doresc să fie susţinută de toate grupurile parlamentare", a mai declarat Ovidiu Donţu.
Senatorul PSD a subliniat că se poate adopta norma de reprezentare propusă de el indiferent dacă se va introduce vot pe listă sau vot mixt, listă-uninominal.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe