Problema lipsei de arhitecţi şefi. Guvernul relaxează condiţiile necesare pentru numirea în funcţie

  • Guvernul a relaxat condiţiile în care o persoană poate fi numită în funcţia de arhitect şef.
  • 94% dintre unităţile administrativ-teritoriale nu au un arhitect şef.
Urmărește
254 afișări
Imaginea articolului Problema lipsei de arhitecţi şefi. Guvernul relaxează condiţiile necesare pentru numirea în funcţie

Problema lipsei de arhitecţi şefi. Guvernul relaxează condiţiile necesare pentru numirea în funcţie

Guvernul a deblocat miercuri, printr-o Ordonanţă adoptată la propunerea Ministerului Dezvoltării, problema lipsei arhitecţilor şefi, anunţă ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, construcţiile pot fi autorizate pe baza Planului Urbanistic, implementat de arhitectul şef al localităţii, dar 94% dintre unităţile administrativ-teritoriale nu au un arhitect şef.

Dintre cele 3.228 de unităţi administrativ-teritoriale din România, doar 185 au un arhitect şef, motivul este reglementarea strictă privind accesul în funcţie a acestora, spune ministrul de resort. Statisticile arată că, în ultimii 16 ani, au primit drept de semnătură pentru elaborarea documentaţiilor de amenajarea teritoriului sau de urbanism 1.617 arhitecţi, 322 urbanişti şi 78 de conductori arhitecţi, dintre aceştia, doar 185 lucrează în sistemul administraţiei publice locale.

„12 judeţe din România nu au arhitecţi şefi la nivelul consiliilor judeţene, iar în Gorj şi Buzău această funcţie nu este ocupată în nicio unitate administrativ-teritorială. Aproximativ o jumătate dintre municipii sunt fără arhitecţi şefi, dar şi un sector din Capitală este în această situaţie. În mediul rural, 2.843 de comune nu au arhitect şef. Reglementările sunt prea birocratice şi împiedică buna dezvoltare a localităţilor”, spune Cseke Attila.

Ce prevăd noile reglementări

Noile reglementări prevăd extinderea categoriei de studii şi către alte domenii de specializare conexe arhitecturii şi urbanismului, de exemplu ingineria economică în construcţii, în cazul municipiilor, altele decât cele reşedinţă de judeţ, oraşelor şi comunelor, cu condiţia ca, în primul an de la numirea în funcţia de arhitect şef, aceste persoane să absolve cursuri de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi autorizării construcţiilor.

Totodată, în cazul în care la concursul pentru ocuparea funcţiei de arhitect-şef la nivelul altor municipii decât reşedinţele de judeţ, oraşe şi comune nu se prezintă persoane cu 7 ani de experienţă în domeniu, necesari conform reglementărilor în vigoare, la a doua procedură de concurs se acceptă şi candidaţi cu o vechime diminuată cu 2 sau 4 ani.

Noile prevederi oferă posibilitatea comunelor şi oraşelor de a avea arhitect şef prin asociaţii de dezvoltare intercomunitară pentru mai multe unităţi administrativ-teritoriale şi elimină necesitatea atestării arhitecţilor şefi de către Registrul Urbaniştilor din România.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici