Proiect: Primă de comercializare de 200 euro/tonă pentru produsele agricole româneşti

Mai mulţi parlamentari PNL au depus, la Senat, un proiect legislativ care prevede acordarea unei prime de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute către unităţile de procesare, respectiv 200 euro/tonă şi 100 euro/tonă pentru produsele direct pentru consum.

Urmărește
270 afișări
Imaginea articolului Proiect: Primă de comercializare de 200 euro/tonă pentru produsele agricole româneşti

Proiect: Primă de comercializare de 200 euro/tonă pentru produsele agricole româneşti

După promulgare, prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2020 şi se aplică până la data de 31 decembrie 2022, arată proiectul.

„Valoarea primei de comercializare reprezintă contravaloarea în lei a 200 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare comercializate către unitpţi de procesare ţi nu poate depăşi 20.000 de euro anual pe beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare comercializate direct pentru consum, care nu poate depăşi 10.000 euro anual pe beneficiar”, prevede proiectul legislativ.

Potrivit propunerii legislative, cererea pentru acordarea primei de comercializare se depune la centrul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură în a cărei rază teritorială se află terenul, luciul de apă sau ferma.

„Prima de comercializare se acordă în termen de 30 de zile de la data depunerii. În funcţie de opţiunea beneficiarului aceasta poate fi plătită prin mandat poştal sau prin virament în contul curent al beneficiarului”, conform iniţiativei legislative a liberalilor.

Parlamentarii PNL susţin că proiectul sprijină consumul produselor româneşti, care au o calitate care nu poate fi contestată.

„Una dintre cele mai importante probleme pe care le înregistrează economia României în prezent este reprezentată de accesul extrem de redus al producţiei agricole autohtone, prin comercializare, în piaţa locală, naţională. Prin implementarea unei astfel de măsuri, sănătatea românilor va fi protejată prin consumul de produse agricole primare româneşti a căror calitate nu poate fi contestată, iar satul românesc va renaşte după perioada destul de lungă în care a fost abandonat. Considerăm că această formă de stimulare va conduce la dublarea cantităţii de produse agricole primare procesate în România, fapt ce va determina, implicit, creşterea veniturilor producătorilor agricoli”, arată iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Liberalii mai spun că impactul bugetar va fi unul pozitiv.

„Potrivit acestei măsuri, pentru fiecare tonă de produs agricol stimulat să intre în economia oficială, statul va încasa, direct sau indirect, chiar în cursul anului respectiv, peste 200 euro/tonă, stimulându-se aproape toate sursele fiscale: TBA încasat înainte de obţinerea primei de comercializare, care pentru producţia zootehnică înseamnă o valoare superioară primei; impozit pe profit mai mare de la procesatori; impozite şi contribuţii mai mari, ca urmare a stimulării creşterii afacerilor procesatorilor”, conforms sursei citate.

Propunerea legislativă pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produse primare a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici