- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.10.2016, 14:37)
- Gabriel Pecheanu
Proiect PSD: Directorii din preuniversitar, aleşi de corpul profesoral, nu numiţi prin concurs
Senatorul PSD Ovidiu Donţu a depus în Parlament o iniţiativă legislativă care prevede că directorii şi directorii adjuncţi din învăţământul preuniversitar vor fi aleşi prin votul membrilor corpului profesoral al respectivei unităţi de învăţământ, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit.
Urmărește
6522 afișări
Proiect PSD: Directorii din preuniversitar, aleşi de corpul profesoral, nu numiţi prin concurs
Potrivit proiectului, directorii şi directorii adjuncţi din învăţământul preuniversitar sunt exceptaţi de la prevederile articolului 257 din Legea educaţiei naţionale, care prevede că ”funcţia de director şi director adjunct se ocupă prin concurs public, de către cadrele didactice titulare, membre ale corpului naţional de experţi în management.
În cazul directorilor din învăţământul preuniversitar, funcţiile se ocupă în urma alegerilor, prin votul membrilor corpului profesoral al respectivei unităţi de învăţământ, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit. Alegerile se organizează de către unitatea de învăţământ preuniversitar, prin inspectoratul şcolar.
Propunerea legislativă prevede că inspectoratul şcolar numeşte comisia pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor, care este formată din 7-9 membri, din care cel puţin un reprezentant al inspectoratului şcolar, sau al Municipiului Bucureşti, 5 cadre didactice din respectiva unitate de învăţământ şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, propuşi de Consiliul de Administraţie al şcolii. La alegerile pentru funcţiile de director şi director adjunct din învăţămîntul preuniversitar vor participa, de drept, reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate şi un reprezentant al părinţilor, cu statut de observatori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Românii din Diaspora se pot înscrie să voteze la o secţie din străinătate sau prin corespondenţă
-
Donald Trump a cerut consilierilor săi să organizeze un apel telefonic cu Vladimir Putin „în zilele următoare”
-
„Trebuie să salvăm TikTok” - Trump promite salvarea platformei care începe să fie restabilită în SUA
Potrivit iniţiatorului, nelimitarea numărului de mandate asigură posibilitatea rămânerii pe posturi a unor manageri care au avut rezultate bune.
Propunerea legislativă mai mai prevede introducerea unui audit, care se efectuează în momentul în care se propune eliberarea din funcţie a directorului sau a directorului adjunct, să ”confirme existenţa motivelor pe baza cărora Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ urmează să voteze această eliberare din funcţie.
Donţu spune că a decis să depună iniţiativa legislativă în urma discuţiilor care au existat în mass-media, referitoare la ocuparea posturilor de directori din învăţămîntul preuniversitar, şi menţinează să acest proiect a mai fost în dezbatere parlamentară şi care a fost respins de ambele Camere ale Parlamentului.
Citeşte şi: Nicuşor Dan: O prezenţă masivă la vot ar putea împiedica PSD+ALDE să formeze guvernul după alegeri
Citeşte şi: Acuzaţii în BP privind votul deschis: "Dacă nu votezi cum dictează strada, să fii spânzurat"
Citeşte şi: Gorghiu, referitor la Cioloş: Candidatul de prim-ministru nu e obligatoriu să aibă şi carnet de partid
Citeşte şi: Vasile Blaga: Suntem un singur partid, am decis ca PNL să aibă un preşedinte unic - Alina Gorghiu
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 semnată de senatorul PSD Ovidiu Donţu a fost depusă la Camera Deputaţilor, în calitate de primă cameră sesizată, la începutul săptămânii. ”Consider că este binevenită o schimbare a acestei modalităţi de ocupare a funcţiilor, cu atât mai mult cu cât aceasta este o metodă de alegere a rectorilor universităţilor”, spune Donţu în expunerea de motive, adăugând că a preluat toate observaţiile Consiliului Legislativ, Consiliului Economic şi Social şi rapoartele comisiilor de fond.
Iniţiativa vine în contextul scandalului declanşat de raportul comisiei de învăţământ din Senat la proiectul de modificarea a legii educaţiei, proiect la care PSD a introdus un amendament, fără nicio legătură cu obiectul de fond al propunerii legislative. Amendamentul susţinut de Ecaterina Andronescu, preşedinte al comisiei, prevede amânarea concursurilor pentru directorii de şcoli până în vara anului 2017, Senatul fiind cameră decizională. Controversele au ajuns până la acuzaţii de fals, liberalii spunând că li s-au falisficat semnătura de pe raport. Raportul nu a mai fost supus votului în plen şi se află din nou la comisie.
Ministrul Educaţiei Mircea Dumitru a spus că miza blocării concursurilor pentru directorii de şcoli, prin amendamentul PSD de la comisia de învăţământ a Senatului, este aceea de a nu pierde controlul politic asupra şcolilor, în condiţiile în care concursurile sunt programate să înceapă la 12 octombrie.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump depune jurământul pentru a deveni al 47-lea Președinte al SUA. Cum va decurge întreaga ceremonie de învestire
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Hurkle-durkling” este ultima tendință în materie de travelling care a devenit virală pe TikTok. Ce alte trend-uri de călătorit sunt practicate
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
E știrea începutului de an! Gabi Bădălău s-a combinat cu Ema Uta! S-au ”izolat” 4 zile într-un apartament din Floreasca
CANCAN.RO
Carnagiu în Columbia. Peste 80 de persoane ucise ca urmare a eșecului negocierilor guvernului cu Armata de Eliberare Națională
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:23
-
astăzi, 13:20