- Home
- Politic
- BUCUREŞTI , (20.06.2019, 07:00)
- Laura Albu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiectul de OUG privind reglementarea platformelor de ridesharing va intra în şedinţa de Guvern/ Ciolacu: Sper să dea Ordonanţa. Dacă nu, legea să intre miercuri la vot
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea platformelor de ridesharing va intra joi în primă lectură în şedinţa de Guvern, urmând ca, după ce primeşte avizul din partea Consiliului Economic şi Social (CES) să fie adoptat, a anunţat, miercuri, ministrul Transporturilor.
Urmărește
2031 afișări
Proiectul de OUG privind reglementarea platformelor de ridesharing, în primă lectură, joi, în Guvern
„Am gândit această reglementare prin Ordonanţă de Urgenţă şi nu prin proiect de lege având în vedere cerinţele românilor care folosesc această platformă. În cadrul şedinţei de Guvern de mâine (joi -n.r.) proiectul ordonanţei de urgenţă va intra în primă lectură şi după obţinerea avizului CES (Consiliul Economic şi Social -n.r.) de marţi, va intra pentru a fi adoptat”, a declarat Răzvan Cuc, într-o conferinţă de presă la Ministerul Transporturilor.
Ministrul Transporturilor a mai spus că Parlamentul nu poate să legifereze un proiect la fel de rapid precum Guvernul, mai ales că în curând vine vacanţa parlamentară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
„Am constatat că unii doresc să confişte legiferarea unui domeniu nou în ţară, anume cel al transportului alternativ. Cei de la USR au declarat iniţial să lăsăm Parlamentul să legifereze. Acest proiect este de urgenţă şi trebuie adoptat de îndată. Am avut în Parlament 6 luni pe masă legile respective şi nu s-a făcut absolut nimic”, a mai explicat Răzvan Cuc.
Ministrul a precizat paşii prin care acest proiect a fost construit şi a insistat pe transparenţa procedurii: „S-au format puncte de lucru cu toţi factorii implicaţi: Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Finanţelor şi Primăria Capitalei. S-au cerut puncte de vedere de la Consiliul Concurenţei. (...) Am convocat şi o dezbatere publică pe acest proiect.”
„Guvernul îşi doreşte să legifereze acest domeniu important. (...) Actul normativ a parcurs circuitul interministerial de avizare. A primit aviz de la Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul de Interne, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Externe şi, astăzi (miercuri -n.r.) de la Ministerul Justiţiei şi a fost transmis Consiliului Economic şi Social. Cei de la CES vor transmite acest aviz săptămâna viitoare”, a mai spus Răzvan Cuc.
Aproximativ 300 de taximetrişti au protestat, marţi, în Piaţa Constituţiei, faţă de proiectul de ordonanţă privind activitatea de ridesharing, despre care spun că e o formă mascată de a face concurenţă neloială taximetriştilor, cu nerespectarea mai multor legi în vigoare.
"Practic, aceeaşi activitate – cea de transport rutier de persoane, în regim de taxi - se doreşte a fi reglementată prin două legi diferite: una pentru cei cu maşini galbene, inscripţionate, care-i obligă pe taximetrişti să respecte foarte multe reguli şi să plătească multe taxe, iar cealaltă pentru oricine vrea să facă aceeaşi activitate, dar fără niciun fel de restricţie, nici măcar din punct de vedere al fiscalizării. Cam aşa s-ar traduce legea pentru „ridesharing” - adică o altă activitate de taximetrie, denumită impropriu altfel", se arată într-un comunicat de presă al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.), remis luni MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, noul proiect de OUG pentru Uber, Clever go şi Taxify (Bolt) nu mai prevede ca maşinile să nu fie mai vechi de cinci ani, vechimea fiind crescută la 15 ani. Se va accepta achitarea cursei conform calculelor platformei, prin GPS, fără a fi verficată metrologic – ceea ce nu va fi valabil pentru taxiuri, arată transportatorii, care precizează că se va admite tariful dinamic, ceea ce înseammnă că la orele de maximă aglomeraţie ar putea depăşi 30 lei/km, aşa cum au declarat chiar reprezentanţii Uber.
În continuare, transportatorii acuză că profitul direct al companiilor care pretind că fac „ridesharing” va fi de 25 % în conturi din afara ţării, iar TVA-ul plătit pentru sumele încasate va fi de numai 9 % , cu toate că transportul se exercită pe teritoriul României.
Ciolacu: Sper ca Guvernul să dea OUG pe ride-sharing. Dacă nu, legea să intre miercuri la vot
Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că speră ca Guvernul să dea ordonanţa de urgenţă pentru reglementarea activităţilor de ride-sharing. În caz contrar, PSD va face toate eforturile ca legea privind acest domeniu să intre miercuri la votul final, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.
"Mai avem ride-sharingul. Să vedem dacă Guvernul o să dea ordonanţa. Proiectul de lege este la comisiile de specialitate, mi se pare că sunt cinci comisii avizatoare. Am vorbit deja cu liderul grupului PSD, domnul (Alfred-n.red.) Simonis, şi, dacă ordonanţa nu o să fie dată, am vrea să urgentăm acest proiect de lege, să intre o dată în legalitate. Pe urmă, dacă mai sunt discuţii şi cu celălalt sistem, cu taximetria, de asemenea, suntem deschişi să stăm de vorbă şi cu dânşii să o reglementăm. Eu sper să se dea ordonanţa. Dacă nu, o să facem toate eforturile ca miercuri să intre la votul final", a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, la Parlament.
Comisiile pentru transporturi şi tehnologia informaţiilor ale Camerei Deputaţilor au amânat, miercuri, decizia referitoare la proiectul de lege privind transportul alternativ din lipsă de cvorum.
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea platformelor de ridesharing va intra joi în primă lectură în şedinţa de Guvern, urmând ca, după ce primeşte avizul din partea Consiliului Economic şi Social (CES) să fie adoptat, a anunţat, miercuri, ministrul Transporturilor.
Aproximativ 300 de taximetrişti au protestat, marţi, în Piaţa Constituţiei, faţă de proiectul de ordonanţă privind activitatea de ridesharing, despre care spun că e o formă mascată de a face concurenţă neloială taximetriştilor, cu nerespectarea mai multor legi în vigoare.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: ASF: Creşte piaţa asigurărilor de viaţă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe