- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.04.2017, 18:05)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD a redepus proiectul care suspendă 5 ani privatizarea societăţilor/ Şerban Nicolae: Nu mai suntem în `90
Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că a redepus proiectul care suspendă pe o perioadă de 5 ani privatizarea societăţilor comerciale şi prevede că activele dobândite prin infracţiuni în procesul de privatizare intră în proprietatea statului.
Urmărește
639 afișări
PSD a redepus proiectul care suspendă 5 ani privatizarea societăţilor/ Şerban Nicolae: Nu mai suntem în `90
“Proiectele de lege şi propunerile legislative depuse într-o legislatură care nu apucă să intre pe ordinea de zi a primei camere sesizate, în şedinţă de plen, se clasează. Este o interpretare dată unei norme constituţionale. Eu nu sunt de acord (…) şi cine vrea sa îi continue procedura legislativă nu are decât să depună din nou proiectul, ceea ce am şi făcut”, a declarat liderul Grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, pentru MEDIAFAX.
Şerban Nicolae a afirmat că a introdus o nouă prevedere în proietul redepus şi a corectat unele aspecte ale actului normativ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Spre deosebire de proiectul depus în legislatura 2012-2016, actul normativ prevede că “în cazul terenurilor pentru care nu s-a finalizat procedura prevăzută la art. 12 din Legea nr. 137/2002, privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se procedează la majorarea capitalului social al societăţilor deţinătoare, în favoarea statului, potrivit prezentei legi”.
Potrivit actului normativ, în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii se procedează la identificarea şi evaluarea actualizată a acestor terenuri.
Proiectul de lege prevede că în cazul în care statul nu mai deţine calitatea de acţionar la respectiv societate, acesta redobândeşte această calitate prin majorarea capitalului social cu aport în natură reprezentat de valoarea terenurilor care intră sub incidenţa acestei legi.
“Este o chestiune foarte gravă legată de terenurile care au fost în patrimoniul societăţilor comerciale anterior privatizării. Ele erau întregistrate ca active în patrimonul societăţilor comerciale şi în toate legile de privatizare şi în legile specifice anumitor privatizări cum a fost la Petrom sau la BCR (…) se spunea că terenurile trebuie evaluate şi introduse în capitalul social al societăţilor ca aport în natură din partea statului, fie înainte de privatizare, fie post privatizare, urmând ca statul să se sesizeze cu aportul la capitalul social în natură, cu valoarea terenului rezultată din evaluare. Acest lucru din câte ştiu nu s-a făcut aproape deloc dacă nu cumva chiar deloc, deloc, peste tot”, a declarat Şerban Nicolae, pentru MEDIAFAX.
Şerban Nicolae a spus că pornind de la o asemenea ipoteză a fost condamnat şi Dan Voiculescu, “terenul celebru este şi acum pârloagă şi nu poate fi folosit la nimic”.
Liderul senatorilor PSD susţine că în cazul Petrom această obligaţie era prevăzută în mod expres, însă, în prezent compania “vinde aceste terenuri pe OLX”.
Un alt articol al proiectului de lege prevede suspendarea privatizărilor pe o perioadă de cinci ani.
“La data intrării în vigoare a prezentei legi, se suspendă pentru o perioadă de cinci ani aplicarea dispoziţiilor O.U.G. nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, aprobată prin Legea nr. 44/1998 şi a dispoziţiilor Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării”, potrivit proiectului depus la Senat.
Prin excepţie, participaţiile statului pot fi tranzacţionate pe pieţe reglementate sau sisteme alternative de tranzacţionare autorizate conform legii, dacă la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent totalul activelor nu depăşeşte 2.000.000 lei, potrivit sursei citate.
“Toate analizele arată că România nu mai este în situaţia de a fi presată de procesul de privatizare. (…) Nu mai suntem la începutul anilor 1990, nu mai există nicio nevoie acută de lichidităţi care să fie acoperită printr-o eventuală privatizare. Practic, România nu mai este în situaţia de a face privatizare ca un obiectiv strategic de dezvoltare economică şi în aceste condiţii ceea ce a rămas în patrimoniul statului ar trebui să fie mai bine administrat, revăzut întregul patrimoniu. (…) Am privatizat până acum de 7,9 miliarde de euro.(…) Nu suntem în situaţia în care să avem un patrimoniu atât de mare de privatizat”, a susţinut Şerban Nicolae.
Proiectul de lege vizează şi recuperarea unor prejudicii aduse intereselor statului.
“Acţiunile şi activele dobândite prin infracţiuni săvârşite în procesul de privatizare a societăţilor intră de drept în proprietatea statului la data emiterii actului prin care instanţa de judecată sau procurorul, după caz, dispune măsurile prevăzute la art. 4 alin. (2)”, potrivit sursei citate.
Aceste dispoziţii privitoare la acţiuni şi active se aplică indiferent dacă valoarea sau numărul acestora s-a modificat, precum şi acţiunilor şi activelor dobândite prin operaţiuni ce constituie consecinţe ale fraudelor produse în procesul de privatizare, prevede actul normativ.
PSD propune şi ca regiile autonome care activează în sectoarele de interes strategic şi de siguranţă a statului să se trasforme în “societăţi comerciale pe acţiuni în sistem dualist conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale”, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a proiectului de lege.
În termen de 45 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Guvernul emite, prin hotărâre, normele metodologice pentru aplicarea acesteia.
Legea ar urma să intre în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.
Citeşte şi: SCANDAL în PNL Iaşi: Rezultatul alegerilor a fost al unei "cooperative care şi-a făcut mendrele"
Citeşte şi: Întâlnire cu final INDECIS a filialelor PNL din Transilvania. Cătălin Predoiu îşi MENŢINE candidatura. Ilie Bolojan AMÂNĂ decizia
Citeşte şi: Premierul Sorin Grindeanu, despre extrădarea lui Ghiţă: Toate lucrurile se desfăşoară conform procedurilor
Citeşte şi: Congres ALDE 21-22 aprilie. Tăriceanu, singurul candidat anunţat la conducerea ALDE. Daniel Constantin, copreşedinte al partidului, rămas fără sprijin politic de curând, ABSENT de la eveniment
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe