- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.10.2015, 21:01)
- Ştefan Pană
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD discută vineri o primă formă a Codului de conduită, cu sancţiuni pentru corupţii din partid
Liderii PSD se reunesc vineri, la Negreşti-Oaş, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, unde vor discuta un prim draft al Codului de conduită propus de Liviu Dragnea, care va conţine sancţiuni pentru social-democraţii acuzaţi de corupţie, deşi acestea ar putea să nu fie aplicate automat.
Urmărește
294 afișări
PSD discută vineri o primă formă a Codului de conduită, cu sancţiuni pentru corupţii din partid (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)
Comitetul Executiv Naţional de vineri este prima reuniune a liderilor naţionali şi judeţeni după Congresul din 18 octombrie. Cel mai important subiect dezbătut de social-democraţi vineri este noul Cod de conduită al PSD, care va conţine criterii de integritate pentru membrii partidului. Liviu Dragnea şi apropiaţii săi vor prezenta un draft al Codului, urmând ca decizia finală să fie luată în 2-3 săptămâni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Potrivit unor surse social-demorate, draftul de opt pagini al Codului de conduită prevede că membrii PSD care sunt trimişi în judecată în dosare de corupţie îşi vor pierde funcţia din cadrul partidului sau funcţia în care au ajuns prin sprijinul politic al partidului. Aceleaşi sancţiuni sunt acordate şi celor care sunt arestaţi preventiv în cazuri de corupţie. Social-democraţii condamnaţi în primă instanţă în dosare de corupţie vor fi şi suspendaţi din partid, urmând ca o eventuală decizie definitivă de condamnare să ducă şi la pierderea calităţii de membru. Toate sancţiunile se referă la cazuri de corupţie sau infracţiuni grave contra vieţii, şi nu vizează alt tip de infracţiune, în condiţiile în care preşedintele PSD este condamnat în primă instanţă pentru fraudă electorală, în dosarul Referendumului de demitere a preşedintelui din 2012.
Codul de conduită mai prevede sancţiuni şi pentru membrii partidului care sunt inculpaţi în dosare de corupţie sau în dosare cu infracţiuni grave contra vieţii sau libertăţii persoanelor, aceştia urmând să îşi piardă funcţiile numite politic cu sprijinul partidului, fie la nivel guvernamental, fie la nivel parlamentar.
Aceste prevederi ar putea să i se aplice şi premierului Victor Ponta, trimis în judecată în dosarul "Turceni Rovinari", în care este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Prim-ministrul a spus însă în repetate rânduri că acuzaţiile care i se aduc nu sunt acuzaţii de corupţie, astfel încât nu ar intra sub incidenţa noului cod, la fel cum nu i se aplică nici lui Liviu Dragnea. "Nu sunt acuzat de corupţie, pentru simplul motiv că nu aveam nicio funcţie publică în acea perioadă. Sunt acuzat pentru activitatea mea de avocat", explica Victor Ponta, în luna iulie.
Este posibil ca în Codul de conduită al PSD să fie introdusă şi o prevedere potrivit căreia sancţiunile nu se aplică decât în cazul în care faptele de corupţie de care sunt acuzaţi membrii PSD ar fi fost săvârşite în timpul mandatului parlamentar sau guvernamental.
Important este că acest Cod de conduită va conţine, aşa cum însuşi Liviu Dragnea declara, doar un set de "principii", urmând însă ca fiecare caz în parte să fie analizat în interiorul partidului, de către o Comisie specială. Liviu Dragnea preciza, înainte de Congresul PSD, că vrea să lase şi organizaţiilor locale un cuvânt de spus în analizarea acestor cazuri.
Pe de altă parte, Codul de conduită prevede şi alte obligaţii ale membrilor PSD, cum ar fi interdicţia de a divulga în afara partidului informaţii despre deciziile sau strategiile PSD. Mai mult, este introdusă expres interdicţia pentru parlamentari de a vota o moţiune de cenzură împotriva unui Cabinet din care face parte PSD.
În şedinţa Comitetului Executiv, social-democraţii vor alege şi 9 funcţii de conducere în partid.
Astfel, va fi aleasă şi funcţia de secretar general al PSD, singura nominalizare fiind liderul deputaţilor, Marian Neacşu, susţinut de preşedintele Liviu Dragnea. De altfel, Marian Neacşu îndeplineşte în acest moment interimar funcţia de secretar general, fiind instalat la prima şedinţă a noului Birou Permanent Naţional. Pe lângă Neacşu vor mai fi aleşi şi 8 secretari regionali ai partidului, care vor fi coordonaţi de secretarul general şi care se vor ocupa de activităţile partidului în zone specifice, trasate pe cele 8 regiuni de dezvoltare ale României.
Odată cu această şedinţă, Liviu Dragnea vrea să instituie şi o nouă regulă în PSD, ca mai multe reuniuni ale partidului să aibă loc în teritoriu, nu doar la Bucureşti. CExN-ul de vineri este organizat la Negreşti-Oaş, în judeţul Satu Mare, la invitaţia vicepreşedintelui PSD Gheorghe Şimon.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe