- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD invocă, în sesizarea la CC privind Legea pensiilor, adoptarea actului normativ în lipsa cvorumului
Sesizarea de neconstituţionalitate depusă, joi, de PSD, la Curtea Constituţională faţă de Legea pensiilor invocă, pe lângă mai multe articole din Legea fundamentală, şi adoptarea legii în lipsa cvorumului cerut de lege.
PSD invocă, în sesizarea la CC privind Legea pensiilor, adoptarea actului normativ în lipsa cvorumului (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)
Obiecţia de neconstituţionalitate a fost semnată de 33 de parlamentari PSD.
Social-democraţii invocă, pe lângă mai multe articole din Constituţie care ar fi încălcate de Legea privind sistemul unitar de pensii publice, şi lipsa cvorumului la votul final dat pe actul normativ, arătând că au fost astfel încălcate normele constituţionale referitoare la procedura de legiferare.
PSD a anexat sesizării de neconstituţionalitate şi plângerea penală pe care a depus-o la Parchetul de pe lângă ICCJ împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi a secretarului Sever Voinescu, pe care îi acuză de abuz în serviciu, fals şi uz de fals.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
Social-democraţii mai arată, în sesizarea înaintată CC, că Legea privind sistemul unitar de pensii încalcă prevederile art. 1 alin (5) din Constituţie, afirmând că, la momentul adoptării acesteia, erau în vigoare o serie de acte normative cu conţinut similar, respectiv Legea 19/2000, Legea 119/2010.
"Edictarea unui nou act normativ în domenii deja reglementate apare ca inutilă, cu atât mai mult cu cât cele câteva prevederi cu caracter de noutate, precum modificarea vârstei de pensionare, a cuantumului pensiilor anticipate parţiale, ar fi putut fi instituite sub forma de modificări punctuale ale normelor deja existente. Însă legiuitorul a preferat să adopte un act normativ nou, care disimulează printre texte care erau şi anterior în vigoare, câteva modificări asupra sistemului asigurărilor sociale, determinând astfel o instabilitate a actualului sistem", se arată în obiecţia înaintată de PSD.
Sesizarea de neconstituţionalitate invocă şi încălcarea art. 42 alin (2) teza I din Constituţie, apreciind că un act normativ nu poate desfiinţa un drept câştigat, dreptul la pensiei fiind garantat de Legea fundamentală.
PSD mai susţine că prevederile Legii pensiilor contravin dispoziţiilor art. 47 alin (1) şi art. 135 alin (2) din Constituţie, care stabilesc în sarcina statului obligaţia de a asigura un nivel de trai decent.
De asemenea, obiecţia înaintată de PSD Curţii Constituţionale motivează că dispoziţiile Legii pensiilor încalcă prevederile art. 15 alin (2) din Legea fundamentală, care consacră principiul neretroactivităţii legii.
"În cazul de faţă, măsurile propuse nu sunt de natură penală sau contravenţională, consacrate ca excepţii de la neretroactivitatea legii, ci au un caracter civil şi pot viza doar cazurile care se vor ivi după intrarea în vigoare a legii, nu şi la situaţiile deja existente", se mai arată în sesizarea depusă de PSD.
Şi PNL a depus, joi, la Curtea Constituţională sesizarea privind Legea sistemului unitar de pensii publice, a anunţat viceliderul deputaţilor liberali Eugen Nicolăescu.
PNL susţine, în sesizarea depusă la Curtea Constituţională, că în adoptarea Legii pensiilor nu au fost respectate procedurile, iar actul normativ încalcă principiul neretroactivităţii legii, dreptul de proprietate, dreptul la trai decent şi la pensie, acte internaţionale în materia drepturilor omului, dreptul fundamental de alegere a profesiei şi a meseriei sau ocupaţiei, jurisprudenţa Curţii Constituţionale. De asemenea, PNL reclamă aplicarea greşită a art. 16 din Constituţie la egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi, precum şi ignorarea avizului Consiliului Legislativ.
Curtea Constituţională (CC) va lua în discuţie, în 29 septembrie, sesizarea liberalilor privind neconstituţionalitatea Legii sistemului unitar de pensii publice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est