- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (24.06.2016, 11:51)
- Cristi Citre
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REACŢIILE politicienilor români după Brexit - Cristian Preda: Prioritatea să fie românii din Marea Britanie. Norica Nicolai: O lecţie pentru liderii politici. Muncitorii români nu vor fi afectaţi. Liviu Dragnea face apel la calm
Marea Britanie va ieşi din UE, după ce 51.9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar. După anunţarea rezultatelor finale, reacţia clasei politice din România nu a întârziat să apară.
Urmărește
3650 afișări
REACŢII ale politicienilor români după Brexit - Cristian Preda: Prioritatea să fie românii din Marea Britanie. Tăriceanu: România va rămâne în continuare un partener loial al UE
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a făcut, în contextul deciziei britancilor de a părăsi UE, un apel la calm şi responsabilitate, dar a cerut o analiză serioasă, care să genereze mai multe planuri, criticând în acelaşi timp Executivul pentru că nu a avut un ”plan B”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Citeşte şi: CONSECINŢE BREXIT în ROMÂNIA. Premierul Cioloş: Nu va exista un impact imediat asupra drepturilor românilor din Marea Britanie. Lansăm două teme de dezbatere referitoare la viziunea economică şi ce ne dorim ca stat UE
Siegfried Mureşan: Trebuie să dăm un semnal improtant că drepturile românilor din UK vor fi apărate
Europarlamentarul şi purtătorul de cuvânt al PPE, Siegfried Mureşan, a declarat pentru MEDIAFAX că România nu va suferi consecinţe economice grave în urma Brexitului, dar că trebuie luate măsuri de protecţie a românilor din Marea Britanie.
”Consecinţele pentru Marea Britanie vor fi severe, pentru România nu vor exista consecinţe economice grave. Trebuie să ne gândim la românii care au mers să lucreze într-un alt stat membru, în Marea Britanie, şi care împotriva voinţei lor se trezesc în afara Uniunii Europene. Cred că trebuie să dăm un semnal foarte important românilor din Marea Britanie că le vom apăra drepturile, că le vom apăra interesele şi că vom vedea ca în negocierile cu Marea Britanie libertatea de circulaţie a românilor să nu fie limitată”, a declarat Siegfried Mureşan.
Purtătorul de cuvânt al PPE a spus că cel mai mult de suferit de pe urma părăsirii Uniunii Europene va avea Marea Britanie, mai ales din puct de vedere economic.
”Consecinţele majore vor fi, în primul rând asupra Marii Britanii: moneda va pierde din valoare, economia va intra într-o perioadă foarte lungă de incertitudine. Să nu uităm că Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Marii Britanii, care exportă către celelalte ţări membre ale UE mai mult decât exportă spre orice altă regiune a lumii. Companii britanice care exportau în Uniunea Europeană beneficiau de piaţa internă, beneficiau de Spaţiul Schengen, vor pierde masiv, vor pierde contracte, ceea ce înseamnă că mulţi britanici îşi vor pierde locurile de muncă”, a explicat Mureşan.
Europarlamentarul a mai spus că celelalte state membre trebuie să fie acum mai solidare ca niciodată pentru a continua proiectul european.
”Trebuie asumat un angajament clar pentru continuarea proiectului european la nivelul celor 27 de state membre. Un stat a decis să părăsească Uniunea Europeană, asta este, nu ne-am dorit, nu e frumos, dar 27 de state membre vor rămâne, trebuie să-şi asume ataşamentul faţă de acest proiect. Aşa cum Uniunea Europeană a fost răspunsul corect pentru a depăşi decenii de războaie în Europa în urmă cu 60 – 70 de ani, la fel Uniunea Europeană este acum proiectul corect pentru a face faţă marilor provocări cu care ne confruntăm acum, însă e clar că UE trebuie îmbunătăţită, trebuie debirocratizată”, a concluzionat Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE.
Diaconescu: Populismul anti-european trebuie gestionat atent, inclusiv de România
Populismul anti-european şi xenofobia sunt, după Brexit, principalele fenomene care trebuie gestionate cu atenţie şi determinare, inclusiv de România, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.
"Sunt grave ameninţări la adresa solidarităţii europene, deci împotriva intereselor naţionale ale României", a spus Diaconescu.
În context, el a remarcat că azi, "în numele poporului britanic vorbeşte Nigel Farage, liderul UKIP fiind singurul dintre conducătorii suporterilor Brexitului care s-a grăbit să anunţe adevărata raţiune a campaniei pentru Brexit ,cea «Uniunea Europeană a murit»".
Iuliu Winkler: După Brexit, bula de la Bruxelles va trebui să se apropie de electorat
Europarlamentarul Iuliu Winkler a declarat pentru MEDIAFAX că ieşirea Marii Britanii din UE va avea drept consecinţe reanalizarea relaţiei dintre instituţiile europene şi cetăţenii statelor membre, iar în ceea ce-i priveşte pe românii din Regat, aceştia pot sta, deocamdată, liniştiţi.
”Bula de la Bruxelles, ceea ce suntem noi cu toţii, evident nu mă exclud şi nu exclud Parlamentul European, prea îndepărtată de electorat, va trebui să găsească căile prin care să ne reapropiem de electorat. Uniunea Europeană nu poate să reziste doar ca o construcţie tehnocratică, ea trebuie să fie şi o construcţie emoţională. Oamenii trebuie să simtă Uniunea ca fiind ceva al lor, ceea ce, din păcate, este cam puţin cazul astăzi”, a declarat europarlamentarul UDMR.
În ceea ce-i priveşte pe românii din Marea Britanie, Winkler spune că, cel puţin deocamdată, aceştia nu ar trebui să fie îngrijoraţi. ”Românii care sunt în Marea Britanie, unii sunt îngrijoraţi, poate unii chiar speriaţi de-a dreptul. Trebuie precizat că nu se întâmplă nimic nici astăzi, nici mâine şi nici în săptămânile sau lunile care urmează. Toţi românii care sunt legal în Marea Britanie vor continua să beneficieze de acele drepturi pe care ei le au acolo. Ceea ce se va schimba, probabil, va fi sentimentul public din Marea Britanie. Nu trebuie uitat că argumentul taberei pentru plecare a fost cel emoţional al migranţilor. Dacă te uiţi de la Londra, migranţii suntem noi”, a mai spus Winkler.
Europarlamentarul UDMR mai spune că în urma deciziei luată de britanici, va urma o ”analiză legată de viitorul Uniunii Europene”. ”Eu personal sunt trist şi foarte mulţi dintre colegii mei aici la Bruxelles, în Parlamentul European, sunt dezamăgiţi de această decizie. Organizarea referendumului a fost consecinţa unui vot de politică internă pe care David Cameron şi Partidul Conservator l-au făcut. Consecinţele nu sunt numai asupra Marii Britanii, ci ele se răsfrâng asupra întregii Uniuni Europene. Ne îndreptăm către o perioadă foarte interesantă de negocieri, dar şi de analiză legată de viitorul Uniunii Europene”, a concluzionat europarlamentarul Iuliu Winkler.
Europarlamentarul S&D Sorin Moisă: România pierde un aliat-cheie în politica UE şi în materie de afinităţi transatlantice
Brexitul este "un un act de automutilare politică şi economică pentru Marea Britanie", în urma căruia România pierde "un aliat-cheie în politica la Răsărit al UE şi în materie de afinităţi transatlantice", a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, europarlamentarul S&D Sorin Moisă.
"Marea Britanie este una din ţările care au influenţat enorm destinul politic al omenirii şi civilizaţia occidentală. Faptul că a ales să iasă din UE este un vot de neîncredere în UE cu consecinţe negative la nivel planetar. Din păcate este şi un act de automutilare politică şi economică pentru Marea Britanie, un moment de orbire colectivă. De astăzi trebuie să reînceapă munca de salvare prin reinventare a UE", a spus Moisă, membru al Comisiei pentru comerţ internaţional a Parlamentului European.
În urma Brexitului, "România pierde un aliat-cheie în politica la răsărit al UE şi în materie de afinităţi transatlantice", crede Moisă.
"România va trebui să găsească, devenită al şaselea stat membru ca mărime din UE, modalităţile optime de a-i proteja pe românii din Marea Britanie", a mai spus, pentru MEDIAFAX, europarlamentarul S&D Sorin Moisă.
Europarlamentarul Victor Negrescu, după Brexit: Un grup de populişti au manipulat opinia publică
Europarlamentarul Victor Negrescu a scris, vineri, pe Facebook, că reacţiile lui la rezultatul referendumului din Marea Britanie sunt revoltă, dezamăgire şi determinare, susţinând că este timpul ca Estul Europei şi mai ales România să preia un rol de leadership în consolidarea UE.
”Revoltă, dezamăgire şi determinare - sunt reacţiile mele la rezultatul referendumului din Marea Britanie. Revoltă pentru că un grup de populişti şi extremişti au reuşit să manipuleze dezbaterea publică din Marea Britanie şi să convingă o majoritate a britanicilor că UE este cauza tuturor problemelor din economia şi societatea lor, ignorând beneficiile evidente ale apartenenţei la Uniune. Dezamăgire pentru că unitatea şi viitorul proiectului european suferă acum o lovitură îngrozitoare. Ceea ce înseamnă că prosperitatea Europei, securitatea noastră comună, lupta împotriva sărăciei şi inegalităţilor în UE sunt acum puternic ameninţate. Determinare pentru că am decis să lupt în continuare pentru drepturile cetăţenilor români în Marea Britanie şi în Uniunea Europeană! Este timpul ca Estul Europei şi mai ales România să preia un rol de leadership în consolidarea UE şi deschiderea sa către cetăţeni”, a scris Victor Negrescu (PSD) pe Facebook.
El a mai afirmat că o prioritate pentru România este să lupta pentru viziunea proprie privind politica Europei, precum dreptul la mobilitatea forţei de muncă, politica de coeziune sau apărarea frontierelor de Est.
”Statul român trebuie să se implice pentru apărarea drepturilor românilor împotriva schimbărilor legislative ce cu siguranţă vor avea loc. Dreptul la muncă şi drepturile sociale trebuie menţinute pentru românii din Regatul Unit!”, a adăugat europarlamentarul.
Norica Nicolai: Brexit, o lecţie pentru liderii politici. Muncitorii români nu vor fi afectaţi
Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că Marea Britanie va pierde cel mai mult în urma părăsirii familiei europene, nu Uniunea, iar românii care se află acum cu forme legale în Regatul Unit nu vor avea de suferit.
”Sigur, există o îngrijorare şi asta generată de efectul de contagiune al Brexitului, dar nu sunt foarte multe îngrijorări pentru că Tratatul prevede posibilitatea de retragere. Cu siguranţă, Uniunea nu cred că va avea prea mult de suferit, mai mult Marea Britanie: pe pierderea liberului schimb în Uniunea Europeană, pe structura economică, pe exporturi, City-ul londonez riscă să piardă în favoarea Frankfurt-ului, o serie de instituţii europene urmează să-şi relocheze sediul din Marea Britanie, cetăţenii vor avea de pierdut”, este de părere Norica Nicolai.
În ceea ce priveşte consecinţele pentru ţara noastră, Nicolai spune că românii din Marea Britanie nu vor avea de suferit. ”Pentru România consecinţele sunt identice cu cele pe care le poate avea Uniunea Europeană. Chestiunea forţei de muncă româneşti în Marea Britanie se va reglementa în timp, nu va fi un impact imediat. Să nu se aştepte nimeni ca muncitorii români care lucrează cu forme legale să părăsească Marea Britanie. Este o lecţie pe care liderii politici şi europeni şi nu numai au primit-o şi din care trebuie să înveţe ceva”, a mai spus europarlamentarul.
Întrebată dacă ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea avea un efect de domino în contextul în care partidele eurosceptice din ţări precum Franţa, Italia sau Olanda au început să ceară referendumuri de părăsire a Uniunii, Norica Nicolai este optimistă. ”Categoric nu! Marea Britanie nu a fost foarte legată de nucleul dur valoric al Uniunii Europene. Nu a acceptat niciodată zona euro, a avut întotdeauna rezerve la foarte multe din directive, le-a şi formulat, perioade de tranziţie foarte mari - să ne amintim că le-au trebuit peste şapte ani ca să accepte libera circulaţie a forţei de muncă, chestiune care ne afectează pe noi românii în mod direct. Cu siguranţă, cântărind beneficiile Uniunii Europene ele sunt mult mai mari pentru toate statele decât despărţirea. Regatul Unit va fi o ţară care rămâne singură şi va trebui să facă faţă singură provocărilor, inclusiv globalizării şi a ascensiunii multinaţionalelor. Este o ţară mult mai vulnerabilă decât o Uniune care acţionează ca un bloc”, a concluzionat europarlamentarul Norica Nicolai.
Europarlamentar PSD: O zi tristă pentru Europa, o zi cu consecinţe catastrofale pentru Marea Britanie
Europarlamentarul Cătălin Ivan (PSD) a susţinut că ziua de vineri este una tristă pentru Europa şi o zi cu consecinţe catastrofale pentru Marea Britanie, afirmând că urmează o perioadă lungă de decizii importante, căutari, negocieri, presiuni, din care UE va trebui sa iasă mai puternică.
”Avem în dimineaţa asta imaginea clară a pericolului pe care politicieni populişti îl reprezintă pentru destinul unei naţiuni. O zi tristă pentru Europa. O zi cu consecinţe catastrofale pentru Marea Britanie. O zi neagră chiar şi pentru democraţie”, a scris pe Facebook europarlamentarul Cătălin Ivan.
El a mai afirmat că Uniunea Europeană nu va mai fi aceeaşi de acum înainte, ci va trebui să fie mai puternică, în condiţiile în care va supravieţui valului extremist, naţionalist, xenofobic ce va urma plecării Marii Britanii.
”Urmează o perioadă lungă de decizii importante, căutari, negocieri, presiuni, din care Uniunea Europeană va trebui sa iasă mai puternică”, a adăugat Ivan.
Tăriceanu: România va rămâne în continuare un partener loial al Uniunii Europene
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, după decizia britanicilor de ieşi din UE, că România va rămâne în continuare un partener loial al Uniunii Europene şi a apreciat preocuparea preşedintelui Iohannis materializată prin consultările pe care le-a iniţiat la Cotroceni.
”Aşa cum am declarat zilele trecute, am fi dorit ca rezultatul referendumului din Marea Britanie să fi fost în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană, dar avem cu toţii, cetăţeni şi guverne europene, obligaţia să respectăm opţiunea majoritară a electoratului din regat. Renunţarea de către Marea Britanie a statutului de membru, atunci când va fi solicitată oficial de guvernul Cameron, se va face într-un interval de 2-5 ani, printr-o procedură ce se aplică în premieră. Până atunci, instituţiile europene, guvernele ţărilor membre şi toate structurile implicate îşi vor putea face propriile estimări şi analize, urmând să ia măsurile corespunzătoare. În acest sens, apreciez preocuparea preşedintelui Iohannis materializată prin consultările pe care le-a iniţiat azi la Cotroceni, consultări care vor continua, cu siguranţă, după ce vor fi realizate analize temeinice ale tuturor factorilor implicaţi”, a declarat Tăriceanu, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
El a precizat că situaţia la care s-a ajuns va fi analizată în cadrul Senatului, în grupurile parlamentare, în Comisia de politică externă etc, care sunt efectele previzibile ale rezultatului votului din Marea Britanie, după care vor da publicităţii concluziile aferente.
”Cred că sunt în asentimentul unei majorităţi a poporului român, a forţelor politice şi a tuturor autorităţilor publice, că România va rămâne în continuare un partener loial al Uniunii Europene care va acţiona în spiritul solidarităţii care a făcut posibilă această construcţie”, a adăugat preşedintele Senatului.
Cristian Preda: Prioritatea să fie românii din Marea Britanie
Europarlamentarul Cristian Preda a declarat pentru MEDIAFAX că prioritatea României în perioada următoare, în contextul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, va fi grija pentru cetăţenii români care se află în Regatul Unit, dar şi pentru cei care vor să meargă acolo la muncă sau studii
”Cred că în negocierile pe care le vom avea cu Marea Britanie va trebui să avem în minte foarte clar şi situaţia românilor care sunt în acest moment în Regatul Unit şi, respectiv, situaţia celor care doresc să meargă să muncească acolo. Ieşirea Marii Britanii nu va cenzura aspiraţiile, nu va opri dorinţele altor cetăţeni români de a merge şi de a munci, eventual de a trăi, în Marea Britanie. Trebuie să fim atenţi la aceste două categorii şi să obţinem maximum din negocieri. De pildă, în negocierea apartenenţei Marii Britanii la piaţa unică, în tot ceea ce înseamnă condiţiile de şedere, condiţiile de studiu, de instalare în Marea Britanie. Aspectele legale, juridice sunt foarte numeroaseşi cred că trebuie să avem în minte interesul cetăţenilor români”, a spus Cristian Preda.
Europarlamentarul spune că una dintre consecinţele directe pentru România ale ieşirii Regatului Unit din UE va fi că ţara noastră va prelua mai devreme preşedinţia Uniunii. ”Pentru România există o consecinţă instituţională foarte clară şi anume aceea că va trebui foarte probabil să asigurăm preşedinţia Uniunii Europene mai devreme decât era prevăzut. Probabil că va trebui să asumăm mai devreme această preşedinţie pentru că britanicii trebuiau să prezideze Consiliului Uniunii în a doua jumătate a anului 2017, ori în acest moment este cu totul exclus ca acest lucru să se mai întâmple, nu poate conduce Uniunea Europeană o ţară care îşi negociază ieşirea”, a mai spus Cristian Preda pentru MEDIAFAX.
În ceea ce priveşte impactul asupra celorlate state membre, Preda a spus că referendumul din Marea Britanie ”se vede foarte prost”.
”Se vede foarte prost de la Bruxelles, se vede foarte prost şi din celelalte 27 de capitale europene pentru că şi celelalte 27 de capitale şi Bruxelles-ul au susţinut tabăra remain, tabăra celor care doreau rămânerea Marii Britanii. Şi sigur că vedem în victoria Brexit o înfrângere. Însă cred că în acest moment trebuie să fim calmi şi să avem curajul să găsim împreună o soluţie pentru ca ieşirea Marii Britanii să rămână un fenomen izolat, nefericit, dar izolat”, a mai spus europarlamentarul Cristian Preda.
Teodor Baconschi: Cei 27 rămaşi în UE trebuie să reseteze proiectul european
Fostul ministru de externe Teodor Baconschi spune că decizia britanicilor de a ieşi din UE este un motiv de tristeţe, dar şi de acţiune politică rapidă pentru consolidarea Uniunii, precizând că cele 27 state rămase trebuie să reseteze proiectul european.
"Ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE constituie un motiv de tristeţe şi totodată de acţiune politică rapidă pentru consolidarea blocului continental. Evident, voinţa unei mici majorităţi de cetăţeni britanici trebuie respectată. Noi, ceilalţi 27, avem însă datoria de a reseta proiectul european şi de a ne construi pe mai departe destinul comun", a scris Baconschi, pe Facebook.
Fostul ministru de externe mai spune că după 43 de ani de apartenenţă la UE a Marii Britanii, "divorţul", pe baza articolului 50 din Tratat, va dura între 2 şi 10 ani.
"Vor fi renegociate o mulţime de acorduri, mai ales comerciale. Marea problemă a tuturor părţilor implicate va fi aceea de a evita riscul unui hard landing cu efecte proaste pentru pieţele financiare. Juridic, lucrurile sunt complicate. Psihologic, şocul va fi absorbit, dar numai pe termen mediu", a mai spus Baconschi.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, vineri, că nu a crezut că este posibil ca Marea Birtanie să părăsească Uniunea Europeană, sugerând că premierul britanic David Cameron este repsonsabil şi precizând că este momentul ca statele care au rămas în UE să dea dovadă de solidaritate deplină.
"Ce ai făcut, David Cameron ? Nu am crezut că este posibil. Marea Britanie părăseşte UE. Jocul politic intern al politicienilor britanici a dus la organizarea unui referendum în care 46 milioane oameni au fost chemaţi să dea un vot într-o chestiune extrem de complicată, pe care foarte puţini dintre votanţii britanici au înţeles-o. Marea majoritate a votat în deplină necunoştinţă de cauză asupra mecanismelor şi consecinţelor părăsirii UE", a scris fostul preşedinte, la Facebook.
Citeşte şi: CONSECINŢE BREXIT în ROMÂNIA. Iohannis, după consultările cu guvernatorul BNR, premierul şi liderii partidelor politice: Regretăm votul pentru Brexit. Nu sunt motive de îngrijorare pentru economia românească şi finanţe - FOTO
Citeşte şi: Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk: "UE nu este doar un proiect al vremurilor bune"
Citeşte şi: REZULTATE REFERENDUM MAREA BRITANIE. Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz: Este nevoie de stabilitate de ambele părţi. Ne-a întristat decizia Marii Britanii
Citeşte şi: Referendum Marea Britanie: David Cameron a anunţat că va DEMISIONA din funcţia de prim-ministru. Votul, pe grupe de vârstă GRAFIC
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe