- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.02.2017, 17:27)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Reacţiile PSD şi ALDE despre estimările Comisiei Europene privind un deficit bugetar de 3,6%, deşi deficitul prognozat de guvern este de 2,96%
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că ''nu a reţinut'' din estimarea Comisiei Europene că deficitul bugetar va fi de 3,6% din PIB şi a dat asigurări că acesta va fi menţinut în limita impusă de 3%.
Urmărește
1490 afișări
''Lucrurile pe care le spune Comisia Europeană, pot confirma, deficitul bugetar pe 2017 va fi puţin mai mare decât cel din anul precedent, dar nu va depăşi limita de 3%. Am discutat aceste lucruri la dezbaterile pe buget şi am considerat că este nevoie de o alocare suplimentară de fonduri pentru investiţii, în aşa fel încât România să-şi poată baza creşterea economică nu numai pe motorul dat de consum, ci şi pe cel dat de investiţii'', a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
El a mai spus că ''nu a reţinut că va fi un deficit de 3,6 (% din PIB - n.r.), ci că este de presupus o anumită creştere a unor preţuri''.
Liderul ALDE a fost întrebat şi despre cifrele avansate de raportul Comisiei Europene, care nu sunt similare cu cele pe baza cărora a fost construit bugetul de stat pe 2017, care fac parte din programul de guvernare PSD-ALDE.
''Este un program de guvernare comun pe care l-am supus atenţiei electoratului, l-a votat, Parlamentul l-a aprobat şi pe baza lui s-a construit bugetul de anul acesta'', a conchis Tăriceanu.
Comisia Europeană (CE) estimează o creştere a economiei cu 4,4% în 2017 şi cu 3,7% în 2018, în contextul în care Guvernul României a estimat o creştere de 5,2%, potrivit raportului publicat de instituţia europeană.
PIB-ul real este aşteptat să crească cu 4,4% în 2017 şi cu 3,7% în 2018. Creşterea exporturilor este, de asemenea, prognozată să accelereze în condiţiile în care cererea externă se va consolida. Totuşi, în condiţiile creşterii importurilor generate de o cerere internă puternică, deficitul de cont curent este aşteptat să ajungă la 2,9% din PIB în 2017 şi la 3,1% din PIB în 2018.
Comisia Europeană avertizează că preţurile de consum vor creşte treptat în 2017 şi mult mai alert în 2018. Mai mult, consumul privat este aşteptat să crească constant în 2017, înainte să ajungă la un nivel moderat în 2018, în contextul creşterii preţurilor de consum.
Deficitul bugetar al României este prognozat la 3,6% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2017, potrivit aceloraşi estimări ale Comisiei Europene, în condiţiile în care deficitul asumat prin buget este de 2,96%, pentru a se încadra în plafonul de 3% stabilit prin Tratatul de la Maastricht.
Guvernul PSD-ALDE ar putea cere o derogare de la Bruxelles pentru a nu respecta obligativitatea unui deficit de maximum 3% din PIB, declara Călin Popescu Tăriceanu în luna decembrie.
Teodorovici, despre prognoza CE privind deficit de 3,6%: Probabil că vor face un pic de scandal
Fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, referindu-se la prognoza CE potrivit căreia deficitul bugetar va fi de 3,6% în 2017, în condiţiile în care deficitul estimat de guvernul Grindeanu este de 2,9%, că "probabil vor face un pic de scandal cei de la Comisia Europeană".
"Nu am văzut încă raportul (raportul Comisiei Europene, n.r.), dar presupun că acolo probabil vor fi prevederi care vor spune că se va depăşi deficitul de 3% şi probabil că vor declanşa – aşa e regula la Comisia Europeană – acel mecanism de monitorizare a deficitului excesiv. Probabil că aici vor face un pic de scandal cei de la Comisia Europeană", a spus Teodorovici.
El s-a declarat sceptic şi în ceea ce priveşte proiecţia de creşetere economică pe baza căreia a fost construit proiectul de buget pe 2017.
"România poate şi peste 5,2% (creştere economică, n.r.), dar în anumite condiţii", a spus Teodorovici.
În ceea ce priveşte întâlnirea de marţi dintre preşedintele Klaus Iohannis, premierul Grindeanu şi ministrul actual de Finanţe, Viorel Ştefan, convocată de şeful statului, Teodorovici a arătat că probabil priveşte o serie de clarificări.
"Este bine că se bucură domnul Grindeanu de o astfel solicitare şi discuţie cu domnul preşedinte, eu nu am avut această ocazie când am aprobat Codul fiscal. Presupun că e o discuţei pentru clarificare înaintea promulgării bugetului pe 2017. Nu cred că (Iohannis, n.r.) nu va promulga bugetul, dar probabil că doreşte mai multe asigurări vizavi de ceea ce va urma în 2017", a spus Teodorovici.
El a mai spus că ar fi vrut să vadă şi în acest bugetul actual măsuri mai îndrăzneţe pentru zona de economie, pentru că acestea sunt cele care aduc venituri la bugetul de stat.
Citeşte şi: UDMR, proiect de modificare a Codului de procedură penală: Magistraţii vor putea fi acuzaţi de abuz
Citeşte şi: Eurostat: Salariul minim pe economie din România este al doilea cel mai mic din UE, după Bulgaria
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe