RECEPŢIA de la Palatul Cotroceni. Iohannis, către Macron: Alegerea dumneavoastră a fost întâmpinată de România cu speranţă/ Macron: Dacă resemnarea înseamnă înţelepciune, atunci, dragă Klaus, noi nu suntem înţelepţi

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis preşedintelui francez Emmanuel Macron, în cadrul recepţiei de la Cotroceni, că alegerea sa a fost întâmpinată de România ”cu speranţă”, subliniind importanţa parteneriatului strategic dintre cele două state.

Urmărește
7913 afișări
Imaginea articolului RECEPŢIA de la Palatul Cotroceni. Iohannis, către Macron: Alegerea dumneavoastră a fost întâmpinată de România cu speranţă/ Macron: Dacă resemnarea înseamnă înţelepciune, atunci, dragă Klaus, noi nu suntem înţelepţi

RECEPŢIA de la Palatul Cotroceni. Iohannis, către Macron: Alegerea dumneavoastră a fost întâmpinată de România cu speranţă

Prezenţa dumneavoastră aici, la numai câteva luni de la alegerea ca Preşedinte al Republicii Franceze, mă onorează şi demonstrează interesul reciproc pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre ţările noastre. Este un Parteneriat Strategic solid în toate domeniile, pe care dorim să-l aprofundăm şi, în acelaşi timp, să-i dăm şi mai multă concreteţe. Alegerea dumneavoastră a fost întâmpinată în România cu speranţă în privinţa relansării construcţiei europene, într-un moment în care Uniunea Europeană se confruntă cu provocări dintre cele mai complexe”, i-a spus Iohannis lui Macron.

Şeful statului a subliniat că este important ca statele europene să fie unite, mai ales în faţa exodului de refugiaţi şi a ameninţării teroriste.

În deceniul care s-a scurs de la aderarea României la Uniunea Europeană, ne-am confruntat cu o criză economico-financiară acută, cu exodul a sute de mii de refugiaţi şi cu ameninţarea teroristă, care a lovit şi Franţa atât de tragic. Noi, românii, credem că nu suntem nicicând mai puternici decât atunci când suntem uniţi”, a mai spus Iohannis.

Macron: Dacă resemnarea înseamnă înţelepciune, atunci, dragă Klaus, noi nu suntem înţelepţi

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a afirmat, referindu-se la viitorul Europei, că nici el, nici preşedintele Iohanis nu pot fi consideraţi ca resemnaţi în această privinţă. Macron a făcut această afirmaţie în discursul susţinut la recepţia dată în onoarea sa, joi seara, la Palatul Cotroceni.

Emmanuel Macron a evocat doi scriitori români de limbă franceză pentru a ilustra viitorul relaţiei româno-franceze şi viitorul Europei. Primul este Emil Cioran, la care a făcut referire când a vorbit despre istoria comună dintre Franţa şi România.

Îmi vine în minte un mare autor român, care a ajuns să scrie în limba franceză, Cioran, ale cărui aforisme sunt magnific, şi care spunea că - citez din memorie - «Nefericirea este bine documentată în istorie, iar când încerci să reflectezi la fericire, lucrurile par mai efemere, mai puţin evidente, deci mai fragile. Există o tentaţie legitimă de a documenta lucrurile nefericite ale istorie noastre. În această seară, încerc să vorbesc despre lucrurile efemere de care spunea Cioran”, a spus Emmanuel Macron.

Pe lângă colaborarea româno-franceză în Primul Război Mondial şi influenţa Franţei asupra culturii române, Macron a vorbit şi despre prezenţa actuală a Franţei în România şi despre prosibilităţile de extindere pe mai multe paliere. ”Nu avem doar o istorie în comun, ci şi un viitor de construit împreună”, a susţinut şeful statului francez.

El s-a folosit de un Eugen Ionescu atunci când s-a referit la viitorul Europei. ”El se întreba cine este mai înţelept: cel care acceptă totul sau cel care nu acceptă nimic? Dacă resemnarea este înţelepciune, atunci, dragă Klaus, noi nu suntem înţelepţi, dar eu cred că Ionescu se gândea că adevărata înţelepciune este că, pentru a fi fericit, să nu accepţi lucrurile care nu sunt satisfăcătoare (...) şi de a dori un viitor, de a-l explica şi de a face totul pentru a-l construi. Langoarea europeană ne-a obişnuit să nu spunem nimic de viitorul nostru din teama de nu putea veni cu ce am promis în faţa unora sau altora”, a spus Macron.

Anul viitor voi reveni şi, împreună cu dumneavoastră, vom planta un nou stejar pentru 100 de ani de viitor”, a încheiat Macron referindu-se la stejarul plantat, în urmă cu 90 de ani, la Iaşi, de către generalul Henri Berthelot, şeful misiunii militare franceze în România în timpul Primului Război Mondial.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici