- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (07.09.2015, 22:56)
- Mona Hera , Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REFERAT: Sorin Oprescu, "barosanul” la care ajungea o parte din mita de la oamenii de afaceri
Procurorii anticorupţie au înregistrări ambientale cu discuţii între denunţători şi complicii primarului Capitalei, Sorin Oprescu, despre valoarea mitei şi despre modalitatea prin care banii ar fi urmat să fie plătiţi, numele de cod al edilului fiind ”barosanul”.
Urmărește
3340 afișări
REFERAT: Sorin Oprescu, "barosanul” la care ajungea o parte din mita de la oamenii de afaceri (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
În referatul cu propunerea de arestare a celor şapte persoane cercetate în dosarul lui Sorin Oprescu există fragemente din înregistrări ambientale relevante pentru acuzaţiile aduse acestora si primarului Capitalei, Sorin Oprescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Astfel, din înregistrări reiese că fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Cristian Stanca, şi directorul general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, discutau despre banii încasaţi de la administratori de firme, în schimbul unor contracte cu primăria, şi care ar fi trebuit daţi edilului.
Anchetatorii notează în documentul citat că în 3 iulie, în incinta spălătoriei auto administrate de Cristian Stanca, denunţătorii i-au dat acestuia echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro, într-un plic de culoare maro (seriile bancnotelor fiind înregistrate în prealabil).
"Cu ocazia acestei întâlniri ((....) ), Cristian Stanca nu a dorit să stea mult de vorbă", mai scriu anchetatorii.
Potrivit acestora, la sfârşitul lunii iulie societatea denunţătoare a finalizat lucrările la gardul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi a notificat în scris beneficiarul, care nu organizase recepţia lucrărilor, iar în 29 iulie denunţătorul s-a întâlnit cu Cristian Stanca, care a insistat asupra plăţii mitei către directorul economic, Mircea Octavian Constantinescu, şi către primarul Sorin Oprescu..
În discuţiile dintre denunţător şi Cristian Stanca, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, era numit "barosanul".
"Barosanu' aşteaptă, că a băgat banii... Stau banii acolo şi ce să-i zici? Sunt acolo. Acuma …[neinteligibil]…n-ai ce să le mai zici! Ăsta... îţi dai seama, s-a dus, a vorbit... Pe ăla... îl interesează pe ăla că e întâi, că e [expresie obscenă] ! Ştii ce zic!”, sunt discuţiile interceptate de procurori.
Conform anchetatorilor, întrebat ce valoare au sumele pentru cei doi, Cristian Stanca a precizat doar valoarea mitei pentru directorul economic din Primăria Capitalei: "Păi, sunt 7.000", în privinţa lui Oprescu el precizând doar: "Mai e şi... barosanu'.”.
La întâlnirea din aceeaşi zi cu denunţătorul, Cristian Stanca i-a calculat denunţătorului cât a încasat de la Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, cât mai are de încasat şi cât a cheltuit pentru realizarea lucrărilor, după care i-a reamintit pretenţiile de remitere a mitei pentru Sorin Oprescu şi directorul economic Mircea Octavian Constantinescu.
Anchetatorii spun că Stanca ar fi scris pe o hârtie ce bani trebuie plătiţi cu prioritate: "Da. Deci, ăştia sunt... prioritari”, fiind de acord cu afirmaţia denunţătorului "Aia-s prioritatatea... Constantinescu. Nu?”.
Referindu-se la primarul Capitalei, Sorin Oprescu, Cristian Stanca a menţionat: "Şi la barosanul... 50...”, confirmând prin "da, da.” întrebarea denunţătorului "De... Tot euro sunt şi ăştia?”.
Citeşte şi: Avocat: Oprescu nu va demisiona de la Primărie. Mesajul său: "Aveţi puţintică răbdare, domnilor!"
Citeşte şi: BIOGRAFIE: Oprescu, fost lider PSD şi candidat independent care dorea să ajungă la Palatul Cotroceni
Citeşte şi: Iohannis, despre reţinerea lui Oprescu: Un semnal că lupta anticorupţie merge în forţă mai departe
Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, şi alte cinci persoane au fost arestaţi de Tribunalul Bucureşti, luni seară, în dosarul în care primarul Capitalei este acuzat de luare de mită.
Pe lângă şoferul lui Oprescu şi directorul economic din Primăria Capitalei, instanţa a admis propunerea DNA şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile şi pentru omul de afaceri Claudiu Bengalici şi pentru Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, director general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia.
Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.
Cristian Stanca, fostul şofer al primarului general Sorin Oprescu, omul de afaceri Claudiu Bengalici, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei au fost reţinuţi, duminică seară, de procurorii anticorupţie în dosarul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Conform DNA, Cristian Stanca este suspectat de complicitate la luare de mită (trei infracţiuni), complicitate la dare de mită şi trafic de de influenţă, Ruxandra Petroi Avasiloae, Florin Şupeală şi Mircea Constantinescu sunt suspectaţi de luare de mită, în timp ce omul de afaceri Claudiu Bengalici a fost reţinut pentru două infracţiuni de complicitate la spălarea banilor. Cornel Popa este cercetat pentru luare de mită, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, două infracţiuni de dare de mită şi trafic de influenţă, iar Albu pentru complicitate la complicitate la dare de mită.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puţin înainte de miezul nopţii, magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti.
Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.
Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.
Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei a primit sâmbătă seară, de la şeful unei instituţii din subordine, 25.000 de euro, bani ce proveneau de la cei patru denunţători.
Conform unor surse judiciare, persoana care i-a adus banii ar fi şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Cornel Bogdan Popa.
Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, sâmbătă noapte, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii primiţi ca mită, în timp ce restul banilor ar fi fost găsiţi apoi la locuinţa acestuia, au mai spus sursele citate.
În referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare a primarului Capitalei, unul din denunţătorii din dosar susţine că i-ar fi dat mită lui Sorin Oprescu un milion de euro, în perioada 2013- 2015.
De asemenea, un martor din dosarul lui Sorin Oprescu a declarat la DNA că primarul general primea banii în pungi de cadou, sub o pernă ornamentală de pe o canapea, şi îşi lua măsuri de precauţie atunci când primea sume de bani drept mită, folosind inclusiv un aparat pentru bruierea telefoanelor mobile.
În acelaşi document se precizează că martorul a afirmat, în declaraţiile date în faţa anchetatorilor, că Oprescu îi cerea omului său de încredere să fie atent când vine la întâlnirile pentru a da mita, să se deplaseze pe mai multe străzi pentru a verifica să nu fie urmărit.
Alexandru Chiciu, avocatul primarului Capitalei, a declarat, luni seară, după ce l-a vizitat pe acesta în arest, că Sorin Oprescu "nu va demisiona", iar mesajul său pentru toţi cei care s-au grăbit să-l acuze este: "Aveţi puţintică răbdare, domnilor!".
Alexandru Chiciu, avocatul principal al primarului, care l-a vizitat luni pe Sorin Oprescu în arest, a spus că primarul Capitalei îi roagă pe bucureşteni să aibă încredere în el.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Avocat: Oprescu nu va demisiona de la Primărie. Mesajul său: "Aveţi puţintică răbdare, domnilor!"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe