Referendumul privind proiectul minier de la Roşia Montană, invalidat din cauza prezenţei scăzute

Referendumul local organizat, duminică, în 35 de comune şi oraşe din judeţul Alba privind proiectul minier de la Roşia Montană şi mineritul din Apuseni a fost invalidat, în condiţiile în care la acesta au participat 43,20 % din cetăţenii cu drept de vot, faţă de 50 la sută plus unu, cât era nevoie.

Urmărește
1323 afișări
Imaginea articolului Referendumul privind proiectul minier de la Roşia Montană, invalidat din cauza prezenţei scăzute

Referendumul privind proiectul minier de la Roşia Montană, invalidat din cauza prezenţei scăzute (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Potrivit Biroului Electoral Judeţean pentru referendum, la consultarea publică organizată, duminică, în 35 de oraşe şi comune din judeţul Alba privind mineritul din Apuseni şi proiectul de la Roşia Montană s-au prezentat 43,20 la sută din cetăţenii cu drept de vot, astfel încât referendumul a fost invalidat din cauza prezenţei reduse. 

Pentru ca referendumul să fie validat, ar fi trebuit să se prezinte la urne peste jumătate din cetăţenii cu drept de vot.

Potrivit sursei citate, 62,45 la sută dintre cetăţenii care s-au prezentat la urne au votat "Da”, iar 35 la sută "Nu”, fiind anulate 1,65 la sută din voturile exprimate.

În Roşia Montană, localitate vizată direct de referendum, deoarece aici se doreşte dezvoltarea unei exploatări miniere, prezenţa a fost de 66,06 la sută, iar dintre cetăţenii care s-au prezentat la urne 78,75 la sută au răspuns "Da”, iar 19,44 la sută au răspuns "Nu”, fiind anulate 1,80 la sută din sufragiile exprimate.

Numărul total al persoanelor aşteptate la urne la acest referendum era de peste 72.000.

Referendumul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, în 35 de comune şi oraşe, în mare parte din zona Munţilor Apuseni, respectiv în oraşele Zlatna, Câmpeni, Abrud, Baia de Arieş şi comunele Roşia Montană, Lupşa, Stremţ, Vadu Moţilor, Bucium, Ciuruleasa, Râmeţ, Vidra, Sohodol, Ponor, Ceru Băcăinţi, Almaşu Mare, Poşaga, Rîmetea, Întregalde, Galda de Jos, Cricău, Meteş, Albac, Arieşeni, Avram Iancu, Bistra, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Livezile, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Sălciua şi Scărişoara. Cetăţenii cu drept de vot din aceste localităţi au avut de răspuns cu "Da" sau "Nu" la întrebarea "Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în zona Munţilor Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?". Costurile referendumului s-au ridicat la aproape 300.000 de lei.

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici