- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reuniune de lucru la Cotroceni: Autorităţile stabilesc demersuri politice externe pe tema Schengen
Preşedintele Traian Băsescu a avut, miercuri, o reuniune de lucru, la Cotroceni, cu membri ai Guvernului, pe tema intrării în Schengen, fiind examinat un set de demersuri politice externe care vor fi avute în vedere în perioada următoare pentru ca procesul să se menţină în coordonatele stabilite.
Reuniune de lucru la Cotroceni: Autorităţile stabilesc demersuri politice externe pe tema Schengen (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
La Palatul Cotroceni, a avut loc miercuri, la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu o reuniune de lucru pe tema stadiului aderării României la Spaţiul Schengen, la care au participat Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Mănoiu, ministru - şef al Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului României, Marian Tutilescu, secretar de stat, şef al Departamentului Schengen din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, informează Preşedinţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Scopul reuniunii a fost examinarea stadiului pregătirilor şi demersurilor pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, în contextul creat de recenta transmitere, de către miniştrii de interne din două state membre UE, a unei scrisori prin care se solicită amânarea momentului aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen la o dată ulterioară lunii martie 2011.
"Cu prilejul reuniunii, au fost trecute în revistă progresele atinse în pregătirea tehnică a aderării, fiind reconfirmată îndeplinirea integrală a condiţiilor acquis-ului Schengen, aspect probat şi de rezultatele tuturor misiunilor de evaluare. A fost subliniată decizia fermă a autorităţilor române de a menţine şi dezvolta nivelul de pregătire pentru aderare, având în vedere faptul că aderarea României va conduce la creşterea semnificativă a securităţii frontierei externe a Uniunii Europene", menţionează Preşedinţia.
La reuniune au fost abordate, potrivit Preşedinţiei, "argumentele juridice şi politice relevante ce pledează pentru inexistenţa oricărui temei pentru conectarea procesului aderării la Spaţiul Schengen de alte condiţionalităţi, cum ar fi Mecanismul de Cooperare şi Verificare, aderarea la spaţiul Schengen fiind o obligaţie asumată de toate statele membre prin Tratatul de aderare a României şi Bulgariei şi, în acelaşi timp, o responsabilitate pe care România şi-o asumă, cu deplină seriozitate, în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni".
"Totodată, a fost examinat un set de demersuri politice externe care vor fi avute în vedere în perioada următoare pentru ca procesul de aderare la Schengen să se menţină în coordonatele stabilite, în cadrul instituţional şi în formatul de evaluare existent la nivelul Uniunii", informează sursa citată.
Miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicita amânarea aderării României, dar şi a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind de asemenea adresată preşedinţiei belgiene a UE şi Ungariei, care va prelua preşedinţia, au declarat surse europene. Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că este vorba despre un demers franco-german adresat atât Comisiei Europene, cât şi preşedinţiei belgiene în exerciţiu a UE, precum şi viitoarei preşedinţii ungare a Uniunii, al cărei mandat va începe la 1 ianuarie 2011.
Miniştrii de Interne ai Germaniei şi Franţei au apreciat, în scrisoarea transmisă CE, că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar trebui discutată "când cele două state vor începe progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei, a criminalităţii organizate şi a reformei".
"Nu sunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări la Spaţiul Schengen", scriu cei doi miniştri în scrisoarea obţinută de RFI România.
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a primit scrisoarea franco-germană privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, însă Comisia Europeană nu face niciun comentariu asupra acesteia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO