România vrea să ridice cooperarea economică şi energetică din Parteneriatul Strategic la excelenţă

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat marţi că România îşi propune să ridice cooperarea economică şi energetică din cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii la nivelul de excelenţă atins în domeniul securităţii.

Urmărește
192 afișări
Imaginea articolului România vrea să ridice cooperarea economică şi energetică din Parteneriatul Strategic la excelenţă

România vrea să ridice cooperarea economică şi energetică din Parteneriatul Strategic la excelenţă

Prim-ministrul Marcel Ciolacu şi secretarul pentru Energie al SUA, Jennifer M. Granholm, s-au întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, şi au discutat despre reuniunea Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climat (P-TECC), găzduită în aceste zile de România, şi despre importanţa strategică a securităţii energetice în contextul războiului din Ucraina şi a utilizării energiei ca armă de presiune.

Premierul Ciolacu a afirmat că România îşi propune să ridice cooperarea economică şi energetică din cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii la nivelul de excelenţă atins în domeniul securităţii.

Totodată, a arătat că statul român are potenţialul de a deveni un important hub regional în domeniul energiei, iar investiţiile americane în depozitele de hidrocarburi din ţara noastră, dar şi în proiectele de energie curatǎ, vor contribui la atingerea acestui obiectiv.

„România este şi va continua să fie un partener ferm, consistent şi de încredere al SUA în regiune, dedicat eforturilor de întărire a securităţii energetice în Europa”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Premierul român a subliniat cooperarea cu SUA în proiectul construcţiei celor două noi unităţi ale Centralei de la Cernavodă şi al investiţiei în Reactoarelor Modulare Mici (SMR) de la Doiceşti, care vor avea ca efect dublarea producţiei de electricitate a facilităţilor de energie nuclearǎ. În acest context, Marcel Ciolacu a arătat că parteneriatul între Nuclearelectrica şi companiile americane NuScale şi Fluor, prin care fosta termocentrală pe cărbune de la Doiceşti este transformată într-o centrală nuclearo-electrică modernă, ne plasează în domeniul pionieratului în acest domeniu.

Ciolacu a amintit, de asemenea, obiectivul ţării noastre de a creşte capacitatea de interconectare cu Republica Moldova pentru a asigura capacitatea acestui stat de aprovizionare din surse sigure şi a salutat proiectele similare dezvoltate de SUA în ţara vecină.

La întrevederea între premierul Marcel Ciolacu şi secretarul pentru Energie al SUA, Jennifer M. Granholm, au mai participat vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, consilierul de stat Nicolae Comănescu, directorul general al S.N Nuclearelectrica Cosmin Ghiţă şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, E.S. Kathleen Kavalec.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici