- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scandal în Parlament, la moţiune. Haşotti a propus o declaraţie faţă de mesajul premierului Ungariei
Scandal în Parlament, la ora transmiterii acestei ştiri, după ce liberalul Puiu Haşotti a propus adoptarea unei declaraţii faţă de un mesaj al premierului ungar Viktor Orban, iar Anastase i-a luat microfonul lui Geoană în timp ce acesta anunţa rezultatul votului pentru introducerea pe ordinea de zi.
Scandal în Parlament, la moţiune. Haşotti a propus o declaraţie faţă de mesajul premierului Ungariei (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Propunerea lui Puiu Haşotti ca Parlamentul să adopte o Hotărâre de protest faţă de mesajul premierului Ungariei a fost acceptată.
După aproape jumătate de oră de controverse şi negocieri informale asupra posibilităţii modificării ordinii de zi înaintea votării moţiunii de cenzură, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat că propunerea lui Haşotti a fost acceptată cu 219 voturi.
"Cu 212, mă corectează doamna preşedinte a Camerei Deputaţilor", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a reluat discuţiile pe tema propunerii avansate de Puiu Haşotti, el precizând că Parlamentul se află într-un moment procedural, în condiţiile în care, conform anunţului de dinaintea pauzei de consultări, a existat o exprimare de vot care a întrunit 212 voturi "pentru" modificarea ordinii de zi.
Geoană a arătat că problema cea mai importantă nu constă în modificarea ordinii de zi, ci în conţinutul declaraţiei, întrucât adoptarea acesteia va angaja Parlamentul şi statul român, el apreciind că este obligatorie consultarea specialiştilor şi a membrilor comisiilor de politică externă.
Geoană a precizat că dă curs solicitării de acordare a unei pauze de consultări de 15 minute pentru consultări pe marginea conţinutului declaraţiei.
În acest moment a intervenit preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care a menţionat că ea este cea care conduce lucrările.
"Procedural, preşedintele Camerei, din nefericire, e cel care conduce. După 15 minute revenim în procedură. Nu s-a efectuat niciun vot. A fost anunţat un vot «pentru», nu a întrebat nimeni nici «împotrivă», nimic", a spus Anastase.
Geoană a continuat spunând că solicită specialiştilor şi membrilor comisiilor de politică externă să se întâlnească pentru a discuta asupra conţinutului declaraţiei propuse de Haşotti.
Haşotti a propus adopatarea de către Parlament a unei declaraţii prin care să se exprime indignarea şi stupefacţia faţă de conţinutul iredentist şi antiromânesc al mesajului premierului ungar Viktor Orban, ceea ce a determinat o discuţie pe procedură.
La un moment dat, Geoană a spus la vot introducerea pe ordinea de zi a declaraţiei propuse de Haşotti, iar în timp ce preşedintele Senatului anunţa rezultatul votului care a fost exprimat prin ridicare de mână, Roberta Anastase a venit din plen la prezidiu. Ea a preluat locul lui Ioan Oltean, i-a tras microfonul lui Geoană şi a spus că nu el conduce şedinţa.
Numeroşi parlamentari s-au ridicat din bănci şi se află la prezidiu, unde poartă discuţii în contradictoriu.
Între timp, Mircea Geoană le-a solicitat parlamentarilor să se retragă de la prezidiu, precizând că se va lua o decizie după o discuţie informală a liderilor de grupuri.
Deputatul PSD Radu Moldovan a citit mesajul transmis ardelenilor de premierul Ungariei, Viktor Orban, deşi nu se căzuse încă de acord dacă Parlamentul va adopta o hotărâre de protest faţă de acest mesaj.
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a respins propunerea PSD şi PNL de modificare a ordinii de zi a plenului pentru adoptarea unei hotărâri de protest faţă de mesajul lui Viktor Orban.
Pe lângă invocarea unor prevederi regulamentare, potrivit cărora ordinea de zi nu poate fi modificată în timpul procedurii dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură, Frunda a afrimat şi că adoptarea acestei hotărâri ar trebui amânată, pentru ca senatorii şi deputaţii să aibă cunoştinţă şi de mesajul faţă de care ar urma să se protesteze.
În replică, deputatul PSD Radu Moldovan a venit la microfon şi a citit mesajul respectiv, care se încheia cu cuvintele:
"Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost. Ardealul a fost luat de la noi de puterile şi ţările care au avut un scop bine definit, de a aţâţa naţiunile şi a desena graniţe la care ei să fie în continuare dirijori".
PSD şi PNL au insistat pentru adoptarea hotărârii de protest, chiar cu riscul suspendării şedinţei în care urma să se voteze moţiunea de cenzură pe care au depus-o.
Senatorul PNL Puiu Haşotti a declarat, în acest sens, că pentru USL adoptarea acestei declaraţii a Parlamentului este mai importantă decât moţiunea de cenzură.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO