- Home
- Politic
- BUCUREŞTI , (08.06.2016, 10:12)
- Cristi Citre
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zgonea poate fi revocat la următoarea şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor
Deputaţii au adoptat modificările la regulamentul Camerei cu 204 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 88 de abţineri, introducând două noi modalităţi de revocare a preşedintelui acestui for- prin vot sau prin retragerea sprijinului politic
Urmărește
3176 afișări
Valeriu Zgonea se opune convocării şedinţei în care să fie schimbat de la conducerea Camerei deputatilor: Tăriceanu e arogant cu mine (Imagine: Dragos Savu/ Mediafax Foto)
UPDATE 18:45 - Zgonea poate fi revocat la următoarea şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor
"Comisia de statut spune că art. 32 alin. 3 este extrem de explicit şi nu are nevoie de o altă interpretare decât cea care este conţinută acolo. (...) Această adresă a Comisiei a fost înaintată Birourilor Permanente reunite şi acestea au decis să transmită punctul de vedere al Comisiei către Camera Deputaţilor", a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu după şedinţa conducerii Parlamentului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Potrivit Comisiei pentru statut, Valeriu Zgonea poate fi revocat din funcţie pentru că a fost exclus din partid şi, pe cale de consecinţă, a pierdut sprijinul politic al social democraţilor, care l-au propus şi susţinut în funcţia de preşedinte al Camerei.
Astfel, decizia retragerii sprijinului politic, respectiv a excluderii din partid, se aduce la cunoştinţă Biroului Permanent în scris de către liderii grupului care l-au propus şi susţinut în funcţie pe Zgonea, iar Biroul Permanent îl introduce pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de plen, unde se adoptă un proiect de hotărâre referitor la vacantarea funcţiei.
Deputaţii au adoptat miercuri şi modificările la regulamentul Camerei cu 204 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 88 de abţineri, introducând două noi modalităţi de revocare a preşedintelui acestui for- prin vot sau prin retragerea sprijinului politic.
UPDATE 14:05 - Valeriu Zgonea a refuzat să conducă şedinţa de vot final a Camerei Deputaţilor în care a fost votată modificarea regulamentului, motivând că acţiunea este una nelegală. Şedinţa a fost condusă de vicepreşedintele Florin Iordache, deputat PSD.
Deputaţii au modificat articolul 21, alin. 4 din regulamentul Camerei, după cum urmează: ”Calitatea de Preşedinte al Camerei Deputaţilor (...) încetează înainte de expirarea mandatului ca urmare a revocării în condiţiile prezentului regulament sau, încetează de drept, în următoarele condiţii: lit. d) în caz de pierdere a sprijinului politic, potrivit art. 32, alin. (3) din legea nr. 96 / 2006, republicată, la data informării plenului Camerei Deputaţilor despre încetarea calităţii de membru al Biroului Permanent.” Articolul în vigoare în prezent prevede doar: ”Calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor sau cea de membru al Biroului permanent încetează în urma demisiei, a revocării sau a pierderii calităţii de deputat”.
O altă modificare a regulamentului Camerei pentru facilitarea demiterii lui Valeriu Zgonea a fost adusă articolului 26 şi prevede cine poate face propunerea de revocare din funcţie. Astfel, potrivit amendamentului depus şi adoptat, noul articol are următoarea formulare: ”Propunerea de revocare (n. r. a preşedintelui Camerei Deputaţilor) se face în scris de către liderul grupului parlamentar respectiv (n.r. care l-a propus). Articolul în vigoare prevede că ”propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine membrul biroului a cărui revocare se solicită”.
UPDATE 11:05 - Camera Deputaţilor a modificat regulamentul pentru ca Valeriu Zgonea să poată fi revocat
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, pe articole, proiectul de hotărâre prin care este modificat regulamentul acestui for astfel încât Valeriu Zgonea să poată fi revocat din funcţia de preşedinte.
Votul a avut loc după ce Valeriu Zgonea s-a retras de la prezidiu, precizând că nu poate conduce o şedinţă de plen în care este supus la vot un proiect de hotărâre care este în contradicţie cu legile. Zgonea l-a invitat pe vicepreşedintele Camerei, deputatul PSD Florin Iordache, să prezideze şedinţa în locul lui.
Proiectul de hotărâre modifică procedura de revocare a Preşedintelui Camerei Deputaţilor. Potrivit proiectului, calitatea de Preşedinte al Camerei Deputaţilor încetează în momentul când acestea îşi pierde sprijinul politic sau dacă deputaţii votează revocarea acestuia din funcţie ”la propunerea liderului grupului parlamentar care l-a propus”.
UPDATE 10:50 - Modificarea regulamentului care permite revocarea lui Zgonea, pe ordinea de zi
Ordinea de zi, care are la punctul 3 modificarea regulamentului Camerei Deputaţilor astfel încât Preşedintele acestui for să poată fi revocat mai uşor din funcţie, a fost aprobată cu 111 voturi pentru şi un vot împotrivă de plen.
Valeriu Zgonea se opune convocării şedinţei în care să fie schimbat de la conducerea Camerei Deputaţilor: Tăriceanu e arogant cu mine
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a opus miercuri convocării Birourilor Permanente ale celor două Camere în care urma să se discute revocarea sa din funcţie, Zgonea acuzând nereguli procedurale şi "aroganţa" preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
"Pe mine mă şochează că un fost prim-ministru, un preşedinte de Cameră are acest tip de comportament cu un alt membru al unei Camerei, care îi este egal. (...) Tăriceanu este arogant cu mine, dar pe treptele de la Kiseleff este foarte obedient, bănuiesc că acolo se împart funcţii importante", a declarat Valeriu Zgonea, precizând că nu va fi de acord cu o convocare a Birourilor Permanente reunite până când nu primeşte un răspuns la scrisoarea pe care i-a trimis-o vineri lui Tăriceanu.
Zgonea a mai spus că nu este nicio urgenţă care să justifice convocarea conducerii Parlamentului, fiindcă nu este pusă în discuţie o moţiune de cenzură sau alte subiecte importante. În acelaşi timp, el a susţinut că Tăriceanu şi majoritatea parlamentară vor şedinţă nu neapărat pentru revocarea sa din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, marea miză fiind de fapt modificarea statutului deputaţilor şi senatorilor privind dezincriminarea conflictului de interese.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat marţi că liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor riscă să rămână fără funcţie dacă se împiedică şi de data asta de probleme procedurale în problema revocării lui Valeriu Zgonea.
Săpătmâna trecută, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi majoritatea PSD au forţat convocarea unei şedinţe extraordinare a Birourilor Permanente reunite pentru a discuta modificarea statutului astfel încât să poată fi revocat Valeriu Zgonea de la şefia Camerei Deptuaţilor.
Surse politice au precizat pentru MEDIAFAX că Tăriceanu l-a "somat" pe Valeriu Zgonea să îi dea un răspuns privind convocarea şedinţei. În replică, Valeriu Zgonea a răspuns cu întârziere că doreşte introducerea pe agendă şedinţei a conflictului de interese şi i-a trimis o scrisoare lui Tăriceanu, în acest sens.
Citeşte şi: Valeriu Zgonea vrea o comisie parlamentară pentru "planul de ţară" şi "strategia anticorupţie"
Citeşte şi: DNA a înregistrat plângerea unui magistrat privindu-i pe ambasadorul american şi pe Valeriu Zgonea
Citeşte şi: Comisiile pentru Statut şi pentru Regulament, undă verde pentru revocarea lui Valeriu Zgonea
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe