Senatorii au adoptat ordonanţa de urgenţă privind ratificarea scrisorii cu FMI

Senatorii au adoptat luni o ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind ratificarea scrisorii de intenţie semnată în februarie de autorităţile române cu FMI, pentru suplimentarea părţii din împrumut alocată Ministerului Finanţelor Publice (MFP) cu 383 milioane drepturi speciale de tragere.

Urmărește
71 afișări
Imaginea articolului Senatorii au adoptat ordonanţa de urgenţă privind ratificarea scrisorii cu FMI

Senatorii au adoptat ordonanţa de urgenţă privind ratificarea scrisorii cu FMI (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Ordonanţa de urgenţă 10/2010 ratifică scrisorea de intenţie semnată la 5 februarie şi aprobată de FMI la 19 februarie, modificând Ordonanţa de urgenţă 99/2009 privind ratificarea aranjamentului stand-by dintre România şi FMI.

Senatorul PSD Gheorghe Marcu a remarcat, la dezbateri, că în ultimele zece luni România a semnat trei scrisori cu FMI, ceea ce, în opinia sa, arată că Executivul nu are capacitatea de a prognoza evoluţia indicatorilor economici.

El a apreciat că actualii guvernanţi nu au găsit un model sustenabil de creştere economică şi că există riscul de intrare a României într-un cerc vicios al îndatorării.

"Din cer ninge sau plouă în funcţie de vreme, dar bani vin numai din muncă", a spus senatorul social-democrat.

Colegul său de partid Sorin Bota a anunţat că PSD se va abţine de la vot pentru faptul că nu există transparenţă în utilizarea acestui împrumut.

El a arătat că senatorii urmează să acorde un vot post-factum.

Bota a cerut reprezentantului Guvernului să pună la dispoziţia Comisiei pentru buget-finanţe ce s-a întâmplat cu împrumutul de la FMI, unde a fost repartizat şi pe ce au fost cheltuiţi banii.

Senatorul liberal Ioan Ghişe a anunţat, de asemenea, că senatorii PNL nu vor vota acest proiect de lege.

El a susţinut că împrumutul de 20 de miliarde de euro a fost făcut fără să existe o bază legală.

Ghişe a spus că fiecare cetăţean este obligat să plătească o datorie de 1.500 de euro fără ca reprezentanţii săi legali, respectiv membrii Parlamentului, să-şi fi dat acordul.

El a spus că un număr restrâns de persoane au decis în privinţa acestui împrumut, uzurpând dreptul în acest sens al Parlamentului.

În replică, senatorul PDL Dumitru Oprea a arătat că toată procedura prin care a fost luat împrumutul de la FMI a fost îndeplinită în perioada în care PSD s-a aflat la guvernare, alături de PDL.
El a susţinut că banii împrumutaţi de la FMI au salvat România şi au dobânzi derizorii.

În cadrul dezbaterilor, senatorul PNL Varujan Vosganian, fost ministru al Finanţelor, a vorbit despre "necruţătoarea faţă a efectelor acestui împrumut".

"Faţă de o datorie publică de 22% la sfâşitul anului 2008, potrivit datelor oferite de Ministerul Finanţelor şi de raportul privind indcatoriii macroeconomici la dezbaterea proiectului de Buget pentru anul 2010, vom ajunge în 2010 la un procent de 34% datorie publică", a menţionat senatorul liberal.

El a spus că luna februarie înregistrează "un trist record", fiind luna în care a fost înregistrat cel mai mare deficit bugetar pentru această lună din 1990.

Potrivit lui Vosganian, bugetul consolidat a înregistrat un deficit de aproape şapte miliarde de lei numai în luna în februarie.

Varujan Vosganian a spus că efectele împrumutului de la FMI sunt creşterea fără precedent a datoriei publice, reorientarea sumelor de bani de la echilibrarea poziţiei externe a României şi a cursului de schimb, aşa cum se anunţase, către responsabilităţile fundamentale ale statului, plata de salarii şi pensii.

Proiectul de lege a fost adoptat, cu 62 de voturi "pentru"", 18 voturi "împotrivă" şi 18 "abţineri", de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Tot luni, senatorii au adoptat un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 11/2010 privind ratificarea memorandumului suplimentar de înţelegere dintre Uniunea Europeană şi România, semnat la Bucureşti la 18 februarie şi la Bruxelles la 22 februarie, la memorandumul de înţelegere încheiat în 2009. Proiectul a fost adoptat de Senat cu 70 de voturi "pentru", 12 voturi "împotrivă" şi 11 "abţineri".

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici