- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.10.2015, 12:19)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatorii vor primi legea votului prin corespondenţă, pot depune amendamente până săptămâna viitoare
Biroul Permanent al Senatului a stabilit, miercuri, ca legea votului prin corespondenţă să fie transmisă tuturor senatorilor, aceştia având posibilitatea să aducă amendamente la proiectul de lege propus de AEP până luni, la ora 10.00, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Urmărește
251 afișări
Senatorii vor primi legea votului prin corespondenţă, pot depune amendamente până săptămâna viitoare (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)
"În şedinţa Biroului Permanent convocat în mod special pentru rezolvarea acestei chestiuni, am hotărât să trimitem proiectul de lege tuturor senatorilor şi am stabilit, până luni, la ora 10.00, termenul de depunere al amendamentelor", a declarat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a afirmat că raportul Comisiei de Cod electoral privind legea votului prin corespondenţă ar putea să fie transmis Biroului Permanent al Senatului tot luni, astfel încât membrii BP să îl poată discuta în şedinţa programată pentru ora 13.00.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Tăriceanu a mai afirmat că se doreşte respectarea angajamentului asumat de coaliţia de guvernare de a adopta în Parlament legea votului prin corespondenţă, "astfel încât votul pentru alegerile viitoare din anul 2016 să se facă în aşa manieră încât să permită tuturor românilor din străinătate să voteze neîngrădit".
Călin Popescu Tăriceanu a reluat o parte din observaţiile făcute cu o zi înainte pe tema votului prin corespondenţă, în calitate de copreşedinte ALDE, afirmând că "modalitatea de vot prin corespondenţă este una complicată, birocratică, greoaie".
"Modalitatea de vot prin corespondenţă este una complicată, birocratică, greoaie şi sugerez, o să fac în acest sens o discuţie cu colegii din ALDE, să facem o propunere de amendare a legii pentru o procedură mai simplă, mai simplificată, în baza căreia, folosind modelul german, cetăţenii români din străinătate care vor să voteze se duc, se înregistrază la ambasadă sau la consulat, în aşa fel încât autorităţile să poată redimensiona secţiile de votare în funcţie de numărul celor care s-au înscris pentru vot şi nu au altă procedură de făcut decât să vină în ziua votulu şi să îşi exercite dreptul constituţional", a reiterat Tăriceanu.
Acesta a mai spus că votul prin corespondenţă nu este singura posibilitate, afirmând că ar terbui să se ţină cont de intesesul cetăţenului, în primul rând, nu de cel al partidelor.
"Nu este obligatoriu să fie vot prin corespondenţă, eu cred că trebuie să scăpăm de stereotipuri pentru că ceea ce ar trebui să urmărim este, în primul rând, interesul cetăţeanului şi nu interesul partidelor. Interesul cetăţeanului este să fie cât mai puţin tracasat, pus pe drumuri, obligat să facă birocraţie", a spus copreşedintele ALDE.
Preşedintele Sentului a precizat însă că, până la urmă, "opţiunea Parlamentului va fi suverană şi partidele vor trebui să explice de ce au ales o soluţie sau cealaltă".
Întrebat dacă va vota împotriva legii votului prin corespondenţă dacă amendamentele propuse de ALDE nu vor fi acceptate, Tăriceanu a refuzat să ofere un răspuns.
"Nu ştiu, o să vedem. Eu cred că este normal ca noi, din partea ALDE, cu o viziune liberală asupra societăţii, să avem propriul nostru punct de vedere. Nu mă interesează ce vor celelalte partide", a răspuns Tăriceanu, adăugând că ALDE nu se opune "unei soluţii pentru a permite votul românilor din străinătate şi acum este permis votul, numai că la ultimele alegeri s-au constatat o serie de dificultăţi, iar această problemă trebuie rezolvată cumva".
Senatul este prima Cameră sesizată în cazul proiectului votului prin corespondenţă, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe